Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ Ευκαιρία για νέα απόδραση προσφέρει το άτυπο τετραήμερο

Τον αυριανό εορτασμό της Πρωτομαγιάς εκτιμούν οι Αρχές ότι θα εκμεταλλευτούν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, προκειμένου να αποδράσουν και πάλι εκτός των τειχών, 15 μόλις ημέρες μετά τη μεγάλη έξοδο του Πάσχα.

Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com

Όπως, άλλωστε, συνέβη ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, όταν αργίες «έπεσαν» Τρίτη ή Πέμπτη, αρκετοί αναμένεται -με πολλούς και διάφορους τρόπους- να… κολλήσουν και την εργάσιμη Παρασκευή, εξασφαλίζοντας ένα τετραήμερο ανάπαυλας.
Με στόχο τη μείωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και την αύξηση του βαθμού οδικής ασφάλειας για την αποφυγή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής:
1) Την Τετάρτη 30 Απριλίου 2014 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16.00 έως 22.00 και την Πέμπτη 1 Μαΐου 2014 για το ρεύμα εξόδου από ώρα 08.00 έως 13.00 θα ισχύουν οι απαγορεύσεις :
α) Στην νέα εθνική οδό και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών, από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη χιλιομετρική θέση 145 έως τη χιλιομετρική θέση 205+800 (κόμβος Ρίου).
β) Στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χιλιομετρική θέση 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χιλιομετρική θέση 410).
γ) Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.
δ) Στην εθνική οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χιλιομετρική θέση 12+300).
2) Την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 για το ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα και από ώρα 15.00 έως 21.00 θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:
α) Στη νέα εθνική οδό και στην παλιά εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.
β) Στη νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (χιλιομετρική θέση 410) μέχρι τη Λάρισα (χιλιομετρική θέση 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
γ) Στην εθνική οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
δ) Στην εθνική οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χιλιομετρική θέση 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Επιχείρηση «Ασφαλής Πρωτομαγιά»
Η Ελληνική Αστυνομία λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.
Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν:
- Αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου, με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής.
- Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
- Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακών συμφορήσεων.
- Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων.
- Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κτλ.).
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα τροχαίας, σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
- Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.
- Ενημέρωση των πολιτών σε περιπτώσεις κυκλοφοριακών ή άλλων προβλημάτων.
- Συνεργεία της τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κτλ. καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).
Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί παρακαλούνται:
- Να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση.
- Να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
- Να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους.
- Σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.
- Να ελέγχουν σχολαστικά την κατάσταση του οχήματος τους προτού ξεκινήσουν για τον προορισμό τους.

ΚΑΙΡΟΣ Ανοιξιάτικος και ολίγον βροχερός
Καλός θα είναι σε γενικές γραμμές ο καιρός από σήμερα μέχρι και την Κυριακή. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι κατά τόπους βροχοπτώσεις θα είναι σύντομης διάρκειας και όχι ιδιαίτερα έντονες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα επικρατούν νεφώσεις με τοπικές βροχές με μια μικρή πιθανότητα καταιγίδας κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά και βόρεια και το Ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με ανέμους δυτικών διευθύνσεων έντασης 4 - 6 μποφόρ. Τα φαινόμενα στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.
Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία. Θα υπάρξει βελτίωση από το απόγευμα και από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου (στη Δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη).
Την Πρωτομαγιά το κύριο σκηνικό του καιρού θα είναι λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα αυξηθούν, και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά. Βελτίωση αναμένεται τη νύχτα στα κεντρικά και τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Την Παρασκευή, στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα επικρατούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις κατά τόπους στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων. Η ορατότητα το πρωί στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Θα φυσούν νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι 3 με 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα σημειώσει άνοδο στα νότια.
Το Σάββατο θα επικρατούν αραιές νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Την Κυριακή, ημέρα επιστροφής, θα επικρατούν νεφώσεις σταδιακά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά πελάγη νότιοι νοτιοανατολικοί 6 - 7. Ο υδράργυρος θα σημειώσει άνοδο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Δημοφιλέστερος ελληνικός προορισμός
Σημαντική οικονομική ανάσα αναμένεται να πάρει η Θεσσαλονίκη, αφού αναδεικνύεται ο δημοφιλέστερος προορισμός της χώρας για το άτυπο τετραήμερο της Πρωτομαγιάς. Η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr δημοσιοποίησε τους 25 δημοφιλέστερους προορισμούς της τελευταίας εξόδου πριν από το καλοκαίρι.
Οι Έλληνες ψηφίζουν Ιταλία για το τετραήμερο της Πρωτομαγιάς και πιο συγκεκριμένα την «Αιώνια πόλη», τη Ρώμη. Ακολουθεί το κοσμοπολίτικο Λονδίνο, ενώ στην τρίτη θέση κάνει δυναμική εμφάνιση η Θεσσαλονίκη και καταλαμβάνει την πρωτιά ανάμεσα στους ελληνικούς δημοφιλέστερους προορισμούς. Αίσθηση προκαλεί ότι ανάμεσα στους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς των Ελλήνων οι εφτά είναι στο εξωτερικό και μόνο τρεις είναι ελληνικοί με τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Περίσσα Σαντορίνης να καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μια θέση στο… hall of fame των ελληνικών προτιμήσεων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται στις αναζητήσεις που έλαβαν χώρα από την 01.01.2014 μέχρι και τις 13.04.2014 για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν από την 01.05.2014 μέχρι και τις 04.05.2014.
Εν τω μεταξύ, ύστερα από τη μαζική κάθοδο στην Ελλάδα βούλγαρων τουριστών τις ημέρες του Πάσχα, στις αρχές Μαΐου αναμένεται νέο «τσουνάμι» εκδρομέων από τη γείτονα χώρα, με κύριους προορισμούς τη Θεσσαλονίκη και τις παραθεριστικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα παραπάνω αναφέρουν δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου. Περίπου μισό εκατομμύριο Βούλγαροι θα ταξιδέψουν αυτές τις ημέρες, εκ των οποίων οι 140.000 στο εξωτερικό, με την Ελλάδα να κατέχει τα «σκήπτρα».