Επειδή μετά την επέμβαση οι περισσότεροι ασθενείς δεν είναι συνεπείς στη χρήση σταγόνων στα μάτια τους, οι επιστήμονες δημιούργησαν νανοϋμένια με ειδική επικάλυψη της φαρμακευτικής ουσίας. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνεται σταδιακά η φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται μετεγχειρητικά και αποφεύγεται η χορήγηση σταγόνων.
Η δημιουργία των νανοϋμένιων ανήκει στην ερευνητική ομάδα του Δρ. της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ Θάνου Καραμήτσου, ο οποίος, ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, παρουσίασε μία διατριβή που αναμένεται να λύσει σοβαρά προβλήματα θεραπείας του καταρράκτη. Την επίβλεψη της διατριβής έχει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης και η καρδιολόγος Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.
Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική αντιμετώπισης του καταρράκτη είναι κομμάτι της νανοοφθαλμολογίας, μιας νέας τάσης που δημιουργείται με την ανάπτυξη μεθόδων νανοτεχνολογίας και νανοϊατρικής για την αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων.
“Ο ρυθμός απελευθέρωσης του φαρμάκου είναι κλινικά αποδεκτός. Ωστόσο, η όλη προσπάθεια βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. Απαιτείται καλλιέργεια κυττάρων, αν και τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι βιοδιασπώμενα και διαφανή, όμως στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν πειράματα σε ζώα. Αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσουμε σχετικά σύντομα να δημιουργήσουμε ένα καινοτόμο προϊόν”, επισημαίνει ο δρ. Θάνος Καραμήτσος.
"Μ"