Σε τιμή άνω των 6 ευρώ το κιλό επιδιώκουν να πουλήσουν το αρνί οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι προσέρχονται σήμερα σε διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους στο Λαγκαδά.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Στο καθιερωμένο μεγάλο παζάρι, το οποίο πραγματοποιείται, για να καθοριστεί η τιμή χονδρικής αγοράς των αρνιών που διατίθενται στην πασχαλινή αγορά, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία, αλλά οι συζητήσεις θα είναι διερευνητικές. Οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν μεθαύριο στη Δράμα, με σκοπό να επιτευχθεί τελική συμφωνία, που να συμφέρει και τις δύο πλευρές. “Εμείς θα ζητήσουμε κάτι περισσότερο από πέρυσι, που δώσαμε 5,5 με 6 ευρώ το κιλό. Γνωρίζουμε ότι οι έμποροι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν αυτήν την τιμή, αλλά εμείς θα καταβάλουμε προσπάθεια”, αναφέρει στη “Μ” ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι, εάν δεν πετύχουν ικανοποιητική τιμή, θα αναζητήσουν τρόπους, για να διαθέσουν οι ίδιοι τα προϊόντα. Οι έμποροι κρεάτων και ζώντων ζώων από την άλλη δεν αποκαλύπτουν τις προτάσεις τους και περιμένουν τη σημερινή διαδικασία, για να κλείσουν συμφωνίες σε χαμηλές τιμές. Μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων πάντως ενδέχεται να κρατήσει τα αρνιά μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να τα διαθέσει λίγο πριν από Πάσχα σε πιο αυξημένες τιμές.
Εν τω μεταξύ μειωμένη είναι η φετινή εγχώρια παραγωγή αρνιών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές λόγω απρόβλεπτων φαινομένων, όπως η ευλογιά των προβάτων στον Έβρο και τη Θεσσαλονίκη (πρόσφατα δύο κρούσματα στην Πιερία) και οι διάρροιες στη Θεσσαλία, αλλά και εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας στις κτηνοτροφικές μονάδες. Παράλληλα μειωμένες είναι και οι εισαγωγές, την ώρα που η ζήτηση αυξάνεται, εξαιτίας της σύμπτωσης του Πάσχα των ορθοδόξων με το Πάσχα των Καθολικών. “Δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες αρνιών, υπάρχει έλλειμμα, οι κακές γέννες ήταν μία από τις αιτίες της μειωμένης παραγωγής. Επίσης οι παραγωγές των γειτονικών κρατών κατευθύνονται σε χώρες που έχουν υψηλές τιμές και περιορίστηκαν οι εισαγωγές στη χώρα μας”, σημειώνει ο κ. Καμπούρης.
Η έλλειψη ικανών ποσοτήτων αρνιών αυξάνει τον κίνδυνο ελληνοποίησης εισαγόμενων αρνιών, γι’ αυτό η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων καλεί την κυβέρνηση να λάβει έγκαιρα μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και να εντείνει τους ελέγχους. Όπως υπογραμμίζεται, απαιτείται έλεγχος στη διαδρομή των ζώων από το σφαγείο ή το τελωνείο μέχρι το κρεοπωλείο. Επίσης οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας ζητάνε δύο σφραγίδες στα εισαγόμενα αμνοερίφια από Ε.Ε. για αποφυγή ελληνοποιήσεων.