Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι ελέφαντες, όχι απλά ξεχωρίζουν τις διαφορετικές ανθρώπινες γλώσσες, αλλά μπορούν και να διακρίνουν στις φωνές μας το φύλο, την ηλικία και αν αποτελούμε απειλή.
Οι ελέφαντες στο Αμπροσέλι της Κένυας, ξεχωρίζουν τις δύο φυλές της περιοχής. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS, οι ελέφαντες απομακρύνονται τρέχοντας όταν δουν τις χαρακτηριστικές κόκκινες φορεσιές των Μασάι ή τους μυρίσουν στον αέρα, ενώ δεν ενοχλούνται από τους Κάμπα. Ξεχωρίζουν τους Μασάι και από τη φωνή τους και μάλιστα αντιλαμβάνονται αν πρόκειται για άνδρες, γυναίκες ή παιδιά.
Ερευνητές του Πάρκου Αμπροσέλι και του Πανεπιστημίου του Σάσεξ στη Βρετανία ηχογράφησαν άνδρες, γυναίκες και παιδιά και από τις δύο φυλές να λένε μια συγκεκριμένη φράση: “Κοιτάξτε, κοιτάξτε εκεί, έρχεται μια ομάδα ελεφάντων”. Στη συνέχεια, έπαιξαν την ηχογράφηση σε 47 οικογένειες ελεφάντων, ενώ ταυτόχρονα βιντεοσκοπούσαν τις αντιδράσεις τους.
Το πείραμα έδειξε τους ελέφαντες να υποχωρούν και να δημιουργούν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από τα μικρά τους όταν άκουν έναν ενήλικο άνδρα Μασάι. Επίσης, ύψωναν την προβοσκίδα για να μυρίσουν τον αέρα, σαν να αντιλαμβάνονταν ότι κάποια απειλή μπορεί να πλησιάζει.
Αντίθετα, οι ελέφαντες δεν έδειχναν να φοβούνται όταν άκουγαν έναν Κάμπα ή μια γυναίκα και ένα παιδί Μασάι, ακόμα και αν οι ερευνητές είχαν επέμβει στις ηχογραφήσεις για να κάνουν μια γυναικεία φωνή να μοιάζει πιο αρρενωπή.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως πρόκειται για μια ικανότητα που είναι πιθανότατα προϊόν μάθησης, καθώς οι ελέφαντες στο παρελθόν είχαν μεγάλη εμπειρία από επιθέσεις των Μασάι, που έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά “ο φόβος παραμένει και τα μωρά ακολουθούν το παράδειγμα των μητέρων τους, οι οποίες θυμούνται επιθέσεις με ακόντια από παλιά”.
econews