Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

K. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Επενδύσεις σε έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων

Λουκέτο στις χωματερές, που συνεχίζουν να αποτελούν πληγή για το περιβάλλον και στην Κεντρική Μακεδονία, στοχεύει να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι το τέλος του έτους.

Της Φανής Σοβιτσλή
Στις προτεραιότητές του είναι και η επίσπευση των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων αλλά και οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως σε σχολεία.
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων συνολικά στη χώρα είναι ένα από τα μείζονα που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλαφάτης σε χθεσινή ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις ύψους 1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ, ποσό που πρέπει να κατανεμηθεί σε διάφορα περιβαλλοντικά προγράμματα.
“Στόχος και δικός μας και των φορέων είναι να μην υπάρχει κανένας ΧΑΔΑ ανοικτός στο τέλος της παρούσας προγραμματικής περιόδου. Καταβάλλουμε προσπάθειες να ολοκληρωθούν τα αντίστοιχα έργα, που είναι συνολικά οκτώ στην Κεντρική Μακεδονία”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τα έργα που υλοποιούνται σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) είναι συνολικού ύψους 620 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα αφορούν τη διαχείριση υδατικών πόρων και πόσιμου νερού, προϋπολογισμού 560 εκατομμυρίων ευρώ, την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων (με τη δημιουργία μονάδων και άλλων υποδομών) και την αποκατάσταση ρυπασμένων περιοχών, όπου λειτουργούσαν χωματερές, προϋπολογισμού 33 εκατ. ευρώ.


ΠΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ
Αναφορικά με τον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ θα διατεθεί ποσό ύψους 783 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες της χώρας για έργα που αφορούν υγρά λύματα.
Από το ποσό αυτό 187 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την οποία το επόμενο χρονικό διάστημα θα διευκρινιστεί το είδος των έργων που θα ενταχθούν στην παραπάνω κατηγορία.
“Πρέπει να δούμε πώς θα κατανείμουμε τις υποχρεώσεις αυτές στο ΕΠΠΕΡΑΑ, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), για να κλείσουμε τις υποχρεώσεις και να συμμορφωθεί η χώρα στις κοινοτικές οδηγίες για τα λύματα, τα απορρίμματα και τη βιοποικιλότητα. Δράσεις που μπορούν να προωθηθούν είναι η ολοκλήρωση των ΧΥΤΑ, η οικιακή κομποστοποίηση, η εγκατάσταση πράσινων σημείων, η διαχείριση αποβλήτων”, σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.
Στο ΕΠΠΕΡΑΑ σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται και οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας σε σχολεία, όπως εκείνες που προωθούνται στους δήμους Αμπελοκήπων και Σερρών. Στα μεγάλα έργα εντάσσονται και ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός της Θεσσαλονίκης και η επέκταση του διυλιστηρίου της πόλης, για το οποίο υπάρχει σχεδιασμός, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι από την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Το έργο του διυλιστηρίου είναι προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ και σχεδιάζεται να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες υδροδότησης της Θεσσαλονίκης.

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ
Στο ΕΠΠΕΡΑΑ εντάσσονται το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” (υλοποιούνται έργα ύψους 90 εκατ. ευρώ) και η δημιουργία των περιφερειακών πλαισίων χωροταξικού σχεδιασμού. Την επόμενη μάλιστα προγραμματική περίοδο, όπως ανέφερε στη χθεσινή ημερίδα ο κ. Καλαφάτης, θα δοθεί έμφαση σε έργα διαχείρισης αποβλήτων, εξοικονόμησης ενέργειας και σε βιοκλιματικές αναπλάσεις.
Την αναγκαιότητα της αντιμετώπισης των προβλημάτων από τη συσσώρευση λυματολάσπης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και της διαχείρισης των υδατικών πόρων όπως στη λίμνη Κορώνεια υπογράμμισε μιλώντας στην ημερίδα ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης παρουσίασε πρότυπο έργο αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προβλέπει βιοκλιματικές παρεμβάσεις στο σχολικό συγκρότημα επί της Κλεάνθους 39 στην Κάτω Τούμπα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αντικατάσταση των κουφωμάτων, η προσθήκη θερμομόνωσης, η διαμόρφωση φυτεμένου δώματος, η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και του φυσικού αερίου με αντλίες γεωθερμικής ενέργειας, η τοποθέτηση συστημάτων αυτοματισμού και η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Ακολούθησε παρουσίαση αντίστοιχων έργων σε άλλους δήμους.