Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ρίχτερ και κακοκαιρία δοκιμάζουν την Κεφαλονιά

ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ, ΚΤΕΛ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΑ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Εξω από τα σπίτια τους, σε αντίσκηνα, γήπεδα και λεωφορεία, πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί κάτοικοι της Κεφαλονιάς, αντιμέτωποι με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τον τρόμο ενός νέου σεισμού και αποκομμένοι από πολλές περιοχές του νησιού.

Οι ζημιές είναι μεγαλύτερες στο Ληξούρι και τα γύρω χωριά, με το δρόμο που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι έχει κλείσει, ενώ αποκλεισμένο είναι και το λιμάνι του Ληξουρίου, καθώς ο προβλήτας έχει αποκολληθεί και δεν μπορεί να δέσει κανένα πλοίο, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στην πόλη να είναι σχεδόν αδύνατη.

Οι περισσότεροι κάτοικοι αναμένεται να περάσουν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους, τα οποία έχουν σταθμεύσει σε ανοιχτούς χώρους, ενώ από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας οχήματα του δήμου ενημέρωναν τον κόσμο ότι μπορεί να καταφύγει για να διανυκτερεύσει σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, όπως το κλειστό γυμναστήριο, το ΠΙΚΠΑ, σε τρία ferry boats στο λιμάνι, σε πούλμαν του ΚΤΕΛ, αλλά και σε σκηνές που θα στηθούν στο γήπεδο της περιοχής.

Σε ισχύ το σχέδιο «Δευκαλίων»
Οπως έγινε γνωστό, πριν από λίγη ώρα προσγειώθηκε στην Κεφαλονιά ένα C-27 με άνδρες των ΟΥΚ, ενώ εντός της ημέρας φτάνει και το αρματαγωγό «Ικαρία», το οποίο μεταφέρει μηχανήματα, οχήματα γενικής χρήσης με κινητά μαγειρεία εκστρατείας, σκηνές, δύο υδροφόρα οχήματα, δύο οχήματα Magirus με 15 χημικές τουαλέτες, τζιπ, βυτιοφόρο 4.500 λίτρων και ένα όχημα επικοινωνιών, από την Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού.

Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης αναμένεται να προσγειωθεί στο νησί ένα μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μεταφέρει 200 σκηνές και 1.000 υπνόσακους.

Στο ίδιο αεροσκάφος θα επιβαίνουν άνδρες της ομάδας υποβρυχίων καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να εξετάσουν τη μορφολογία του βυθού κοντά στην προβλήτα του λιμανιού του Αργοστολίου προκειμένου να καταστεί ασφαλής η προσέγγιση και η πρόσδεση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν φθάσει στο νησί. Πρόκειται για το αρματαγωγό «Χίος» και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς».

Εν τω μεταξύ έχουν φθάσει στο Ληξούρι και ανέλαβε καθήκοντα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με τα μέσα και τα υλικά που μεταφέρθηκαν στο νησί με το πρώτο C-130 και το ελικόπτερο Σινούκ του Στρατού Ξηράς.

Την ίδια ώρα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας το σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» θα τελεί σε ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί το νησί.

Ο κ. Αβραμόπουλος έχει συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον οποίο ενημερώνει τόσο για την εξέλιξη της κατάστασης όσο και για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά τον πρώτο σεισμό ων 5,8 Ρίχτερ στιςς 26ης Ιανουαρίου μία ακόμη σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξύπνησε στις 05.08 χθες τα ξημερώματα τους κατοίκους της Κεφαλονιάς.

Το επίκεντρο του σεισμού προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο σε απόσταση 12 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Βροχές και κρύο δυσκολεύουν τους κατοίκους
Η ΕΜΥ για την σεισμόπληκτη Κεφαλονιά προβλέπει για σήμερα νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί στα θαλάσσια τμήματα τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Κοντά στους σεισμόπληκτους ο Αρχιεπίσκοπος
Στην Κεφαλονιά μετέβη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος,, ο οποίος τόνισε ότι η εκκλησία θα είναι δίπλα στους κατοίκους που αντιμετωπίζουν προβλήματα προσφέροντας ζεστό φαγητό, νερό, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο κ. Ιερώνυμος επισκέφθηκε τους ηλικιωμένους που πριν μια εβδομάδα περίπου αναγκάστηκαν να αφήσουν το γηροκομείο και μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του Ληξουρίου. Ακόμη βρέθηκε και στο νοσοκομείο της περιοχής αλλά και στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου μίλησε και έδωσε δύναμη στους σεισμοπαθείς που φιλοξενούνται στο πλοίο.

Η οργάνωση της εκκλησίας «Αποστολή» έχει αποστείλει παλέτες με εμφιαλωμένο νερό καθώς υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο ύδρευσης ενώ θα αποστείλει τρόφιμα τα οποία σε συνεργασία με τις δυνάμεις του στρατού θα διανέμονται σε οργανωμένα συσσίτια.

Κλιμάκιο υπουργών και βουλευτών στο νησί
Στην Κεφαλονιά βρίσκεται κλιμάκιο υπουργών, βουλευτών, γενικοί γραμματείς υπουργείων, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και κλιμάκια του στρατού.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κεφαλονιά βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι βουλευτές της Ν.Δ., Θ. Μπούρας, Σ. Βούλτεψη, Δ. Τζουμάνης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Π. Γεωργιάδης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στρ. Σιμόπουλος.

Σήμερα θα βρεθούν στην Κεφαλονιά για να επισκεφθούν τις σεισμόπληκτες περιοχές, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

"Εθνος"