Είναι ο αριθμός που σώζει ζωές. Μπορείτε να καλέσετε το “112” χωρίς χρέωση είτε από σταθερό τηλέφωνο είτε από κινητό, ακόμη κι αν δεν έχετε σήμα ή κάρτα SIM, ή από τηλεφωνικό θάλαμο, χωρίς καν να έχετε τηλεκάρτα, και να σας βγάλει σώους και αβλαβείς από μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αν κινδυνεύετε, όπου κι αν βρίσκεστε, είτε στη μέση ενός ωκεανού είτε στην πλαγιά ενός βουνού ή σε μία χαράδρα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, το “112” θα σας κρατήσει στη ζωή.
Πρόκειται για τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης, κοινό για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο του Φεβρουαρίου 2013 είναι σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα.
Κύριος σκοπός του είναι η εξυπηρέτηση κλήσεων έκτακτης ανάγκης (ιατρικά θέματα, οδικά ατυχήματα, απεγκλωβισμοί, τραυματισμοί, πυρκαγιές, εγκληματικές ενέργειες) από πολίτες ή τουρίστες που δεν γνωρίζουν τα εθνικά τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης κάθε χώρας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος αριθμός για όσους ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε., ενώ με την κλήση του ενεργοποιείται αυτομάτως το σύστημα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.
Άλλωστε κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο σε περίπτωση άμεσης ανάγκης. Συνεπώς, όσο πιο γρήγορα φτάσει η βοήθεια, τόσο το καλύτερο και η υπηρεσία “112” μπορεί να διεκπεραιώσει μία επείγουσα κλήση μέσα σε χρονικό διάστημα από 9 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό.
Το “112” λειτουργεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς. Ωστόσο σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. αποτελεί το μοναδικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης (π.χ. Δανία, Κάτω Χώρες, Βουλγαρία, Ρουμανία), ενώ λειτουργεί και σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπως στην Ελβετία και τη Νότια Αφρική.
ΤΟ “112” ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα το “112” ενεργοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 1999 (www.112.gr). Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Λειτουργεί όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο και συνδέει τον καλούντα -ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αναφέρει- με την αστυνομία, το πυροσβεστικό σώμα, το ΕΚΑΒ, το λιμενικό, την εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 1056 και την ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000.
Στις τηλεφωνικές κλήσεις απαντούν αμέσως ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές, ενώ οι έλληνες και ξένοι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν σε τρεις γλώσσες, την ελληνική, την αγγλική και τη γαλλική.
Το “112” λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το “112” πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής).
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κατά την επικοινωνία με το “112” και ανάλογα με την ανάγκη του ατόμου που τηλεφωνεί ο ειδικά εκπαιδευμένος χειριστής που απαντά προχωρά σε σύνδεση με τον εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, έχοντας στη διάθεσή του μία οργανωμένη βάση δεδομένων για όλη την επικράτεια.
Στη συνέχεια το άτομο που κινδυνεύει μιλά απευθείας με την εθνική υπηρεσία που θα τον βοηθήσει. Σε περιπτώσεις που χρειάζεται διερμηνεία ή υπάρχει ιδιάζουσα περίπτωση υγείας, ο χειριστής διαμεσολαβεί, για να διευκολυνθεί η επικοινωνία.
Ο χρόνος από την κλήση μέχρι και την απάντησή της είναι 9 δευτερόλεπτα. Ο μέσος χρόνος διαχείρισης μιας κλήσης έκτακτης ανάγκης είναι το 1 λεπτό.
“Οι κλήσεις που δέχεται ετησίως το ‘112’ στην Ελλάδα είναι περίπου 3 εκατομμύρια, χωρίς ωστόσο όλες να αφορούν πραγματικά επείγοντα περιστατικά. Το 2013 εξυπηρετήθηκαν 260 περιστατικά έναντι περίπου 95 το 2012. Είναι ένας αριθμός που σώζει ζωές”, δηλώνει στη “Μ” η εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Κατερίνα Στυλιανέα.
Παράλληλα αναφέρει πως οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι μπορούν να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές, όταν καλούν για επείγοντα περιστατικά το “112”, διότι αυτομάτως με την κλήση ενεργοποιείται το σύστημα εντοπισμού της θέσης του καλούντος. Κι αυτό συμβαίνει, ακόμη κι αν πέσει η μπαταρία του κινητού ή πέσει το κινητό μέσα στη θάλασσα ή δεν έχει σήμα. Συνεπώς ο καλών που κινδυνεύει δεν χρειάζεται να δίνει πληροφορίες για το πού ακριβώς βρίσκεται, ενώ έχουμε και λιγότερους αγνοούμενους και γρήγορη αντιμετώπιση του συμβάντος.
OI ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προγραμματίζει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με αφορμή την 11η Φεβρουαρίου, που έχει οριστεί ως ευρωπαϊκή ημέρα του “112” από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φέτος θα γιορταστεί στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο, για να δοθεί η ευκαιρία ενημέρωσης και συμμετοχής του κοινού. Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στην καρδιακή ανακοπή, τη στατιστικά σημαντικότερη αιτία κλήσης του “112” πανευρωπαϊκά.
Στη Θεσσαλονίκη, όπου οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει δωρεάν εκπαίδευση για ΚΑΡΠΑ, ανοικτή στο κοινό. Επίσης την Κυριακή, στις 10 το πρωί, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασ. Γεωργίου 1), θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική ημερίδα, η οποία περιλαμβάνει θεωρητικές εισηγήσεις, επίδειξη χρήσης αυτόματου απινιδωτή και πρακτική εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη γραμματεία της ΕΟΔ, τηλ. 2310 310649, email:inform@hrt.org.gr.