Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ To μέλλον είναι εδώ…

Οι εφαρμογές θα είναι πανταχού παρούσες, το σώμα μας θα αποτελέσει το ψηφιακό μας διαβατήριο και θα μετρούμε την αρτηριακή πίεση και τον σφυγμό μας μέσω έξυπνων φορητών συσκευών. Το Internet θα είναι πλέον παντού και τα smartphones θα μειώσουν περαιτέρω το ψηφιακό χάσμα.

Επιμέλεια: Κώστας Σιαμέλης

Τα παραπάνω δεν αποτελούν περίληψη ταινίας επιστημονικής φαντασίας αλλά τις καταναλωτικές τάσεις στην τεχνολογία για το 2014. Η ετήσια έρευνα του Consumer Lab της Ericsson, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος, βασίστηκε σε ετήσιες συνεντεύξεις με περισσότερα από 100.000 άτομα, σε περισσότερες από 40 χώρες και 15 μεγαλουπόλεις, και δίνει μία ιδέα για το τι περιμένουμε από την τεχνολογία εντός της χρονιάς που διανύουμε.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, μία από τις κυρίαρχες τάσεις θα είναι η “κοινωνία των εφαρμογών”. Το σκεπτικό είναι ότι η εδραίωση των smartphones σε όλο τον κόσμο έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο που επικοινωνούμε και χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο. Πλέον, μπαίνουμε σε μία νέα φάση ραγδαίας διαφοροποίησης της χρήσης smartphones, καθώς οι χρήστες αναζητούν νέες εφαρμογές για σχεδόν τα πάντα, ενώ παρατηρείται η τάση οι εφαρμογές να γίνονται πιο σημαντικές από την ίδια τη συσκευή στην οποία χρησιμοποιούνται.
Με τους πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης που απαιτούνται για τη σύνδεσή μας σε υπηρεσίες, ιστοσελίδες, εφαρμογές και οι οποίοι δημιουργούν δυσλειτουργικότητα στην άμεση δικτύωση, παρουσιάζεται αυξανόμενο ενδιαφέρον για βιομετρικές εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, η έρευνα της Ericsson διαπίστωσε ότι το 52% των χρηστών smartphones θέλει να χρησιμοποιεί τα δακτυλικά του αποτυπώματα αντί των κωδικών πρόσβασης και το 48% ενδιαφέρεται για τη χρήση της αναγνώρισης ίριδας για το ξεκλείδωμα της οθόνης του. Το 74% των χρηστών πιστεύει ότι τα βιομετρικά έξυπνα κινητά τηλέφωνα θα γίνουν ο κανόνας έως το τέλος του 2014.
Επιπλέον, η αρτηριακή πίεση, ο σφυγμός και τα βήματα είναι μόνο μερικά από τα μεγέθη που θέλουμε να μετρούμε με έξυπνες κινητές συσκευές, χρησιμοποιώντας προσωποποιημένα δεδομένα. Το 40% των χρηστών smartphones θέλει το τηλέφωνό του να παρακολουθεί όλες τις φυσικές του δραστηριότητες και το 56% θα ήθελε να παρακολουθεί την πίεση του αίματος και τον σφυγμό του.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο σε παγκόσμια κλίμακα εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής και να κατανέμεται άνισα, οδηγώντας σε αυτό που αναφέρεται ως ψηφιακό χάσμα. Η έλευση των φθηνότερων smartphones σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν χρειάζονται πλέον δαπανηρές υπολογιστικές συσκευές για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου. Το 51% των καταναλωτών παγκοσμίως θεωρεί ότι το κινητό του τηλέφωνο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της τεχνολογίας και για πολλούς έχει γίνει η κύρια συσκευή για τη χρήση του διαδικτύου.
Με το 19% του συνολικού χρόνου προβολής τηλεοπτικού περιεχομένου να πραγματοποιείται σε τηλέφωνα και ταμπλέτες, οι καταναλωτές αλλάζουν συνεχώς τις τοποθεσίες που παρακολουθούν τηλεόραση, για να ταιριάζουν με την καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, ξεκινούν την προβολή περιεχομένου στο σπίτι, διακόπτουν προσωρινά και συνεχίζουν την παρακολούθηση στη διαδρομή προς τον τόπο εργασίας. Κατά τη μετάβαση αυτή, πολλές φορές αλλάζει και η συσκευή παρακολούθησης.

Νο 1 κίνδυνος η προστασία των προσωπικών δεδομένων
Τις ετήσιες προβλέψεις για τις απειλές που θα απασχολήσουν τους χρήστες κατά το επερχόμενο έτος δημοσίευσε η εταιρεία προληπτικής προστασίας ηλεκτρονικών απειλών και λύσεων ασφάλειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές ESEΤ στην ετήσια έκθεσή της “Προβλέψεις απειλών για το 2014 - Η πρόκληση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο”. Για αυτό το έτος, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Edward Snowden σχετικά με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αυξανόμενη ανησυχία των χρηστών σχετικά με την online ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων.
Θέματα όπως η τάση του cloud (αποθήκευση προσωπικών και εταιρικών δεδομένων απευθείας στο ίντερνετ) και πώς επηρεάζει τα προσωπικά δεδομένα καθώς και οι εξελίξεις αναφορικά με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και οι συζητήσεις σχετικά με το πώς μπορούν οι χρήστες να προστατεύσουν τις πληροφορίες τους στο διαδίκτυο -όπως π.χ. η κρυπτογράφηση δεδομένων- θα βρίσκονται στο επίκεντρο.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση: “Η πρόκληση της διατήρησης της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι έπρεπε να έχουν μειωθεί οι περιπτώσεις μόλυνσης χρηστών από κακόβουλο κώδικα ή άλλες απειλές. Σε ό,τι αφορά τους χρήστες, μπορεί να υποστηριχθεί ότι καταρχήν είναι καλό να δίνεται η πρέπουσα σημασία στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ωστόσο, είναι βασικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν όλες τις πλευρές του ζητήματος της ασφάλειας πληροφοριών. Διαφορετικά, δεν είναι δυνατόν να μετριαστούν οι επιπτώσεις των απειλών των υπολογιστών”.