Σε υψηλούς τόνους και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αντιπροσωπεία δημάρχων της Θεσσαλονίκης διεμήνυσε χθες στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η υπό εξέλιξη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Οι αιρετοί δήλωσαν αποφασισμένοι να μπλοκάρουν κάθε διαδικασία παραχώρησης της Εταιρείας σε ιδιώτες με προσφυγές στα ευρωπαϊκά και ελληνικά δικαστήρια και στο ΣτΕ, επισημαίνοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να διαχειριστεί το δημόσιο αγαθό του νερού.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ) και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος παρουσίασε τα επιχειρήματα και τους λόγους για τους οποίους η ΕΥΑΘ πρέπει να περάσει σε διαδημοτικό φορέα. Ιδιαίτερα προβλημάτισε τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ η αναφορά του κ. Δανιηλίδη ότι πολλά χιλιόμετρα δικτύου ύδρευσης και δεκάδες αντλιοστάσια έχουν κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες από τους περιφερειακούς δήμους και είχαν παραχωρηθεί στον τότε οργανισμό ύδρευσης και αποχέτευσης και το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να ανακαλέσουν την παραχώρηση. Οι δήμοι, εξήγησε ο κ. Δανιηλίδης, από τη στιγμή που η διαχείριση θα περάσει σε κερδοσκοπική ιδιωτική εταιρεία, θα επικαλεστούν ότι δεν εξυπηρετείται ο σκοπός της δωρεάν παραχώρησης των δικτύων σε έναν δημόσιο οργανισμό. Έτσι θα βρεθεί στον αέρα ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ.
“Διαμηνύσαμε με αποφασιστικό τρόπο ότι δεν θα δεχτούμε ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να μπλοκάρουμε τη διαδικασία”, ανέφερε στη “Μ” ο κ. Δανιηλίδης μετά τη συνάντηση, που διήρκησε τρεισήμισι ώρες. “Με τα επιχειρήματά μας ανατρέψαμε την εικόνα που είχαν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της ΕΥΑΘ. Εξήγησα μάλιστα ότι στόχος μας είναι βάσει και της απόφασης που πήραμε, εφόσον προχωρήσει η διαδημοτική επιχείρηση, να επεκτείνουμε το δίκτυο, ώστε να καλύψουμε όλο το νομό”, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔ.
Στα επιχειρήματα που προέβαλε η αντιπροσωπεία για τη δημοτικοποίηση της ΕΥΑΘ περιλαμβάνονται: 1. Η τοπική αυτοδιοίκηση βάσει του κώδικα δήμων και κοινοτήτων έχει την αρμοδιότητα ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως ισχύει σε όλη την Ελλάδα, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης. 2. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η διαχείριση του νερού γίνεται από δημοτικές επιχειρήσεις. 3. Όπου επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίηση των οργανισμών ύδρευσης τη δεκαετία του ’90 και του 2000, απέτυχε και η διαχείριση επέστρεψε στην Τ.Α. 4. Όλα τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Θεσσαλονίκης έχουν ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης, ενώ υπάρχει και ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ. 5. Υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο από το 1980, που προβλέπει διαχείριση του νερού στη Θεσσαλονίκη από διαδημοτική επιχείρηση. Ο Σίμος Δανιηλίδης τόνισε επίσης ότι πριν από τη σύσταση της ΕΥΑΘ Α.Ε. ο ΟΥΘ και ο ΟΑΘ ήταν δημόσιοι οργανισμοί που λειτουργούσαν υπό τη συνευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο νόμος προέβλεπε πως πρόεδρος στον Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΟΥΘ) θα είναι ο εκάστοτε δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ανέφερε μάλιστα ονόματα δημάρχων που διετέλεσαν πρόεδροι.
Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ από την πλευρά τους απάντησαν ότι είναι εκτελεστικά όργανα και προσπαθούν απλώς να εφαρμόσουν τις πολιτικές αποφάσεις με τον πιο νόμιμο και διαφανή τρόπο. Όπως φάνηκε, περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους την απόφαση του ΣτΕ μετά την προσφυγή συνδικαλιστικών φορέων της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ τον περασμένο Ιούνιο. Η υπόθεση εκδικάστηκε και αναμένεται να καθαρογραφεί η απόφαση.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, το μέλος του δ.σ. Στάθης Λαφαζανίδης, δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, και ο αντιδήμαρχος Θέρμης Σωκράτης Φάμελλος ως μέλος της διαδημοτικής επιτροπής για το νερό. Από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης και τέσσερις επιστημονικοί συνεργάτες. Η αντιπροσωπεία της ΠΕΔ διαμαρτυρήθηκε και για το γεγονός ότι περίμενε πάνω από τρεις μήνες, για να οριστεί η ημερομηνία της συνάντησης.
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΘ
Εν τω μεταξύ σε ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσιάζεται στο διαδίκτυο ο Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος του “Άκτωρ”, υποψήφιος αγοραστής της ΕΥΑΘ σε κοινοπραξία με τη γαλλική Suez, φέρεται να δηλώνει ότι από την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ “δεν πιστεύει πως ο πολίτης της Θεσσαλονίκης θα ωφεληθεί, αλλά αντιθέτως θα ζημιωθεί κιόλας”. Το ηχητικό περιλαμβάνεται σε υπό δημιουργία ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο “Σταγόνες”, στο οποίο κάνει δηλώσεις και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Νίκος Παπαδάκης.