Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Εγκλωβισμένα χιλιάδες άτομα με αναπηρία λόγω της απεργίας στον ΕΟΠΥΥ

Σε δεινή θέση βρίσκονται περισσότερα από 36.000 άτομα με αναπηρία λόγω της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Από τον περασμένο Νοέμβριο, που άρχισαν οι κινητοποιήσεις των γιατρών του Οργανισμού, έχει διακοπεί η λειτουργία των ειδικών Επιτροπών για την Πιστοποίηση της Αναπηρίας μέσω των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και οι ανάπηροι «συνωστίζονται» σε θλιβερές πολυσέλιδες λίστες αναμονής προκειμένου να εξεταστούν.
Η πολυπόθητη πιστοποίηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αποτελεί για πολλούς απο αυτούς κυριολεκτικά θέμα ζωής, καθώς συσχετίζεται με τα επιδόματα τα οποία δικαιούνται και τους παρέχει η πολιτεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, το διάστημα της απεργίας έχουν ακυρωθεί περίπου 24.500 ραντεβού στις επιτροπές των ΚΕΠΑ ενώ κατά τον ίδιο χρόνο έχουν υποβληθεί άλλες 11.500 νέες αιτήσεις ατόμων με αναπηρίες για πιστοποίηση.
Σε μια προσπάθεια επαναλειτουργίας των ΚΕΠΑ, προωθείται ρύθμιση που αφορά τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που συμμετέχουν στις επιτροπές θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους ανάπηρους μέσω αυτών έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ανεξάρτητα από το αν επιλέξουν να ενταχθούν στον νέο φορέα, το ΠΕΔΥ, ή εάν επιλέξουν να ασκήσουν ιδιωτικό έργο. 


protothema.gr