Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ Βουλιάζουν από ασθενείς “Παπαγεωργίου” και “Ιπποκράτειο”

Βουλιάζουν από ασθενείς το “Παπαγεωργίου” και το “Ιπποκράτειο” στις ημέρες γενικής εφημερίας.

Της Νικολέττας Μπούκα

Στις μισές από αυτές τα δύο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης καλούνται να αντεπεξέλθουν μόνα τους, χωρίς στήριξη από κάποιο μικρότερο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα γιατροί και εργαζόμενοι να τρέχουν και να μη φτάνουν, ενώ οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν έως και οκτώ ώρες, για να εξεταστούν.
Σχεδόν τρεισήμισι μήνες μετά το λουκέτο στο “Παναγία” και την εξαίρεσή του από το σύστημα εφημεριών αλλά και την κατάργηση του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων και του Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων και την επικείμενη μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αστικού τύπου οι συνέπειες των αλλαγών αποτυπώνονται με το χειρότερο τρόπο. Το σύστημα των εφημεριών άλλαξε, με αποτέλεσμα το “Παπαγεωργίου” να εφημερεύει πέντε φορές το μήνα μόνο του αντί μαζί με τον “Άγιο Παύλο” και το “Ιπποκράτειο” τέσσερις φορές το μήνα μόνο του χωρίς το “Παναγία”.
Και μπορεί για το υπουργείο Υγείας όλα να βαίνουν ομαλά, ωστόσο οι εφημερίες των δύο νοσοκομείων έχουν επιβαρυνθεί, καθώς το καθένα δέχεται περισσότερα από 1.500 άτομα κάθε 24ωρο που εφημερεύει, από τις 8 το πρωί έως τις 8 της επόμενης ημέρας.
“Κάνουμε πέντε εφημερίες μόνοι μας, χωρίς τον ‘Άγιο Παύλο’ με τον οποίο εφημερεύαμε μαζί. Η προσέλευση των ασθενών έχει αυξηθεί σημαντικά, με περισσότερα από 1.400 άτομα κατά μέσο όρο να έρχονται στην εφημερία. Μάλιστα η προσέλευση έχει αυξηθεί όχι μόνον ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, καθώς βλέπουμε περισσότερα βαριά περιστατικά, που αφορούν κυρίως παθολογικά και καρδιολογικά περιστατικά”, δηλώνει στη “Μ” ο γενικός διευθυντής του “Παπαγεωργίου” Γιώργος Χριστόπουλος και εξηγεί: “Όλοι κάνουν εκπτώσεις στο επίπεδο υγείας τους λόγω κρίσης. Επίσης μεγάλος αριθμός ασθενών έρχεται σε εμάς από κέντρα αποκατάστασης και επίσης δεχόμαστε πολλά βαριά περιστατικά από την περιφέρεια”.
Επιπλέον τονίζει ότι “η αναμονή για τους ασθενείς στην εφημερία φτάνει και τις οκτώ ώρες, ενώ έχουν αυξηθεί κατά 20% και οι εισαγωγές ασθενών. Επανειλημμένα έχουμε διαμαρτυρηθεί στις ΥΠΕ για το βάρος των εφημεριών, αλλά δεν έχει γίνει κάτι”.
Την ίδια στιγμή πάνω από 1.000 άτομα προσέρχονται καθημερινά στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του “Παπαγεωργίου”, με τις αναμονές για κλείσιμο ραντεβού να χτυπούν κόκκινο σε ειδικά ιατρεία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ιατρείο για βρογχοσκόπηση, όπου η αναμονή είναι 116 ημέρες.

ΒΑΡΥΓΚΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ”
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο “Ιπποκράτειο”, το οποίο σηκώνει μόνο του το βάρος των τεσσάρων από τις συνολικά οκτώ γενικές εφημερίες που κάνει μηνιαίως.
“Ο μεγαλύτερος όγκος είναι στα επείγοντα. Ο κόσμος έρχεται στις εφημερίες, γιατί δεν έχει να πληρώσει ούτε τα 5 ευρώ που χρειάζονται για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Η αναμονή για εξέταση φτάνει και τις έξι ώρες. Υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Επίσης η πληρότητα στις παθολογικές κλινικές ξεπερνά το 100%, κι αντί να βγουν ράντζα, οι ασθενείς μετατρέπονται σε φιλοξενούμενους άλλων κλινικών, όπου υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια”, τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο “Ιπποκράτειο” Γιώργος Λειβαδιώτης και συμπληρώνει ότι ακόμη και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία η αναμονή φτάνει τους επτά μήνες.
Για αυξημένη προσέλευση ασθενών στις εφημερίες κάνει λόγο και ο διοικητής του “Ιπποκράτειου” Γιώργος Χριστιανόπουλος, ο οποίος αναφέρει ότι από 1.300-1.500 άτομα που έρχονταν έφτασαν τα 1.700.
“Η εφημερία μαζί με τον Άγιο Παύλο’ μάς ανακουφίζει. Τις ημέρες όμως που εφημερεύουμε μόνοι μας είναι δύσκολα. Δυστυχώς το 60%-70% των ασθενών δεν είναι επείγοντα περιστατικά, ενώ το 10%-15% των εισαγωγών γίνονται, χωρίς να χρειάζονται. Πιστεύω ότι, όταν γίνουν τα δύο κέντρα υγείας αστικού τύπου, όπου πλέον θα απαιτείται με ειδικό χαρτάκι η παραπομπή σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, όλα θα είναι καλύτερα”, δηλώνει ο κ. Χριστιανόπουλος.
Ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης Θρασύβουλος Βεντούρης δηλώνει στη “Μ” ότι μελετά ένα σχέδιο για την ανακούφιση των δύο νοσοκομείων και σημειώνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο για το πότε θα λειτουργήσουν τα δύο κέντρα υγείας αστικού τύπου στη Θεσσαλονίκη.