Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Οι φωτογραφίες της ημέρας


REUTERS / KAI PFAFFENBACH

Κόσμος χορεύει και τραγουδά κατά την άφιξή του στο στάδιο Σόκερ Σίτι στο Γιοχάνεσμπουργκ, για την ιστορική τελετή αποχαιρετισμού του Νέλσον Μαντέλα. Το πλήθος είχε αρχίσει να γεμίζει από νωρίς το στάδιο, ώρες πριν από την τελετή, η οποία μεταδόθηκε απευθείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Περίπου 100 ηγέτες, προσωπικότητες του πνεύματος και των τεχνών και φυσικά πλήθος κόσμου ενώθηκαν για να τιμήσουν τον πατέρα της χώρας του Ουράνιου Τόξου.

REUTERS / KAI PFAFFENBACH


Ένα μικρό κορίτσι τρέχει στην αυλή πίσω από το σπίτι όπου διέμενε ο Νέλσον Μαντέλα, στο Σοβέτο. Ο κόσμος δεν σταματά να συρρέει κατά χιλιάδες έξω από την τελευταία εν ζωή κατοικία του Νέλσον Μαντέλα. Δεκάδες εκδηλώσεις μνήμης για τον νοτιοαφρικανό ηγέτη είναι προγραμματισμένες αυτή την εβδομάδα, στις οποίες θα συμμετάσχουν ηγέτες απ' όλον τον κόσμο, μέχρι την κηδεία την επόμενη Κυριακή.


REUTERS / REUTERS TV


Χειραψία αντάλλαξαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Κούβας Ραούλ Κάστρο, καθώς ο κ. Ομπάμα κατευθυνόταν προς το βήμα για την ομιλία του, κατά τη διάρκεια της τελετής αποχαιρετισμού του Νέλσον Μαντέλα στο στάδιο Σόκερ Σίτι.


REUTERS / CHINA DAILY


Ένας άντρας κοιτά ένα γλυπτό από χιόνι σε σχήμα δράκου, φτιαγμένο από τους κατοίκους μίας συνοικίας στην επαρχία Τζιλίν. Σφοδρές χιονοπτώσεις έπληξαν την βορειοανατολική Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.


EPA / BRAIS LORENZO


Με ομίχλη καλύφθηκε νωρίς το πρωί το ποτάμι Μίνο στην Ουρένσε, στη βορειοδυτική Ισπανία, με τις θερμοκρασίες να έχουν πέσει στους 8 βαθμούς κάτω από το μηδέν στην περιοχή.


Eurokinissi


Τρένο του ΟΣΕ με 120 επιβάτες εκτροχιάστηκε στις 10:40 διερχόμενο από το σταθμό του Ασωπού, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Τιθορέας και Λιανοκλαδίου. Η αμαξοστοιχία Intercity με αριθμό 53 εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Αθήνα και συγκρούστηκε με κοπάδι αγελάδων, με αποτέλεσμα η μηχανή και το πρώτο βαγόνι να φύγουν από τις ράγες. Αμέσως μετά το τρένο ακινητοποιήθηκε.


REUTERS / DANISH SIDDIQUI


Μία γυναίκα ανάβει φωτιά για να ζεστάνει νερό για το πλύσιμο των ρούχων, σε ένα πλυντήριο στη Βομβάη.


REUTERS / STRINGER/BRAZIL


Φοιτητές της σχολής Επικοινωνίας και Τεχνών του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο εκτελούν ένα σκετς με τίτλο «Τυφλοί» διαμαρτυρόμενοι εναντίον του καταναλωτισμού, έξω από ένα εμπορικό κέντρο της πόλης Νατάλ.


REUTERS / JOHN KOLESIDIS


Γνωστοί στην Ελλάδα ως Εύζωνες, φρουρούν το Κοινοβούλιο ανεξαρτήτως συνθηκών, ακόμη και όταν ξεσπούν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, συνθέτοντας μία εικόνα στωικισμού σε μία χώρα που αγωνίζεται να βγει από την κρίση. Ο ρόλος της Προεδρικής Φρουράς, η οποία ιδρύθηκε το 1868, είναι καθαρά εθιμοτυπικός. Οι Εύζωνες επιλέγονται από τον ελληνικό στρατό. Φορούν παραδοσιακή στολή, η οποία περιλαμβάνει τα τσαρούχια (βαριά δερμάτινα κόκκινα τσόκαρα με μαύρες φούντες), λευκή φουστανέλα με 400 πιέτες – μία για κάθε χρόνο που η χώρα ήταν κάτω από Οθωμανική κατοχή, μέχρι το 1821. Καθήκον τους είναι η έπαρση και η υποστολή της ελληνικής σημαίας στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης.


REUTERS / FRANCOIS LENOIR


Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Γιοργκ Άσμουσεν συνομιλεί με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες. Συστάσεις προς την Ελλάδα να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να «περάσει» νόμους που θα βοηθήσουν στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής απηύθυνε ο Γιοργκ Άσμουσεν.


REUTERS / YANNIS BEHRAKIS


Κόσμος χορεύει και τραγουδά στο στάδιο Σόκερ Σίτι στο Γιοχάνεσμπουργκ, για την ιστορική τελετή αποχαιρετισμού του Νέλσον Μαντέλα. Περίπου 100 ηγέτες, προσωπικότητες του πνεύματος και των τεχνών από όλον τον κόσμο και φυσικά πλήθος κόσμου θα ενωθούν για να τιμήσουν τον πατέρα της χώρας του Ουράνιου Τόξου.


REUTERS / KIM HONG-JI


Δύτης με στολή Άγιου Βασίλη κολυμπά μαζί με ένα κοπάδι σαρδέλες κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης «Ταϊστε τις σαρδέλες με τον Άγιο Βασίλη», στο ενυδρείο Κόεξ στη Σεούλ. 


REUTERS / STRINGER


Παιδιά παίζουν στο χιόνι καθώς η αστυνομία σπεύδει να απώθησει διαδηλωτές που προσπαθούν να διατηρήσουν οδοφράγματα κοντά στην προεδρία στο Κίεβο. Η ουκρανική αστυνομία άρχισε τη διάλυση των οδοφραγμάτων των αντικυβερνητικών διαδηλωτών μπροστά από κυβερνητικά κτήρια. Οι διαδηλωτές είχαν λάβει κυβερνητική διορία μέχρι την Τρίτη για να αποχωρήσουν.


REUTERS / RUPAK DE CHOWDHURI


Πλανώδιος πωλητής περιμένει πελάτες, ένα ομιχλώδες πρωινό στην Καλκούτα.


REUTERS / ATHIT PERAWONGMETHA




Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλούκ Σιναουάτρα υποκλίνεται μετά από συνέντευξη Τύπου στη Λέσχη Στρατού στη Μπανγκόγκ. Με δάκρυα στα μάτια η πρωθυπουργός της χώρας κάλεσε την Τρίτη τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να απομακρυνθούν από τους δρόμους και να υποστηρίξουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αμετακίνητοι, ωστόσο, οι επικεφαλής τους την κάλεσαν να παραιτηθεί εντός 24 ωρών. Η κ. Σιναουάτρα δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός μέχρι τις εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 2 Φεβρουαρίου.

"Ναυτεμπορική"