Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Δις ισόβια σε τραπεζικό υπάλληλο

Πρωτοφανή σε αυστηρότητα ποινή δις ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε σε τραπεζικό υπάλληλο, ο οποίος κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση 1,7 εκατομμυρίων ευρώ στην υπηρεσία του και για πλαστογραφία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών.

Του Κώστα Καντούρη

Ο 51χρονος, που δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και δικάστηκε διά πληρεξουσίου δικηγόρου, συνελήφθη την Πέμπτη για την καταδικαστική απόφαση από αστυνομικούς της ασφάλειας Κατερίνης, για να οδηγηθεί στις φυλακές.
Το οικονομικό σκάνδαλο σε τραπεζικό υποκατάστημα της Πιερίας, όπου υπηρετούσε ως υπάλληλος ο 51χρονος, άρχισε να διερευνάται ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, για την οποία ακολούθησε εσωτερική έρευνα. Αποκαλύφθηκε ότι ο υπάλληλος έκανε αναλήψεις διαφόρων ποσών από λογαριασμούς πελατών, τα οποία, όταν χρειαζόταν, κάλυπτε με αναλήψεις από λογαριασμούς άλλων πελατών, αλλά και με πλαστά έγγραφα ότι τοποθετούσε μεγάλα ποσά σε ομόλογα υλοποιώντας επενδύσεις.
Για το διάστημα μετά το 2000 και για περισσότερα από οκτώ χρόνια εκτιμήθηκε ότι ο υπάλληλος υπεξαίρεσε το ποσό των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο κλήθηκε να καταβάλει στη συνέχεια η τράπεζα στους πελάτες της. Στη δίκη που έγινε στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο 51χρονος δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, ωστόσο η υπερασπιστική γραμμή, όπως εκφράστηκε από το συνήγορό του, κινήθηκε στον ισχυρισμό ότι ο υπάλληλος επένδυσε τα χρήματα αυτά στο χρηματιστήριο, όμως οι επενδύσεις έπεσαν έξω.
Το κακουργιοδικείο με σύμφωνη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Νίκου Καλλίδη αποφάσισε την ενοχή του και για τα δύο αδικήματα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών, κρίνοντας πως πληρούνται οι προϋποθέσεις και συγκεκριμένα ότι η υπεξαίρεση και η πλαστογραφία τελέστηκαν για μακρό χρονικό διάστημα και πως το ποσό είναι μεγάλο.

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΙΣΟΒΙΑ
Τα δις ισόβια του τραπεζικού υπαλλήλου είναι η τέταρτη τόσο αυστηρή απόφαση για οικονομικό έγκλημα που επέβαλαν τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκαν τα ισόβια του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του τέως γενικού γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια και του πρώην ταμία του δήμου Παναγιώτη Σαξώνη, το ποσό όμως για το σκάνδαλο του δήμου έφτασε τα 18 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης ισόβια επιβλήθηκαν και σε ιδιοκτήτη εταιρείας που είχε εισπράξει παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, στο γνωστό οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες εφοριακοί και ιδιώτες. Για υπεξαίρεση μνημείων σε βάρος του δημοσίου επιβλήθηκαν επίσης ισόβια για την αρχαιοκαπηλία του θησαυρού των Μακεδόνων που βρέθηκε στη Γερακαρού Θεσσαλονίκης.
Η αυστηρή ποινή των ισοβίων για οικονομικά εγκλήματα έχει επικριθεί από μεγάλο μέρος του νομικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, ειδικά για τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου.