Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Έκρυβαν τα ποτά σε καυσόξυλα

Παράνομη επιχείρηση διακίνησης και παρασκευής αλκοολούχων ποτών, σε χαμηλότερες τιμές απ’ αυτές της αγοράς, κατηγορούνται ότι έστησαν έξι άτομα που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη ύστερα από έφοδο των αστυνομικών του τμήματος προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων σε αποθήκη στα Λαγυνά Θεσσαλονίκης.

Του Κώστα Καντούρη

Το κύκλωμα φέρεται ότι έφερνε λαθραία ποτά από τη Βουλγαρία, κρυμμένα μέσα σε φορτία με καυσόξυλα, ζημιώνοντας το δημόσιο σε διάστημα 18 μηνών με 5 εκατομμύρια ευρώ.
Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τις τελευταίες ημέρες τις κινήσεις των κατηγορούμενων μελών του κυκλώματος, επικεφαλής του οποίου χαρακτηρίζονται στη δικογραφία ένας 43χρονος, ο οποίος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν για λαθρεμπορία ποτών, και ένας 59χρονος, που κατηγορείται ότι ανέλαβε όλο το βάρος της πώλησης των λαθραία εισαγόμενων ποτών. Συγκεκριμένα, οι εμπλεκόμενοι αγόραζαν γνήσια ποτά επώνυμων εταιρειών από τη Βουλγαρία όπου οι φόροι στα αλκοολούχα είναι μικρότεροι. Τα εισήγαγαν παράνομα με φορτηγά που μετέφεραν καυσόξυλα και τα αποθήκευαν στα Λαγυνά. Εκεί, θερμαίνοντας τα μπουκάλια, αφαιρούσαν τις ετικέτες από τις οποίες διακρινόταν η χώρα πώλησης και επικολλούσαν πλαστές, με τις οποίες φαινόταν ότι διακινούνται στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι κέρδιζαν ένα ποσό 3 ευρώ για κάθε μπουκάλι.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως τα συγκεκριμένα ποτά πωλούνταν σε κάβες της Θεσσαλονίκης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, χωρίς κανένα απολύτως παραστατικό έγγραφο, αφού δεν είχε συσταθεί καμία εταιρεία. Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που βρήκαν οι αστυνομικοί μέσα σε συσκευή usb, στην οποία βρήκαν ονόματα αγοραστών και τιμές που πωλούνταν τα ποτά. Γι’ αυτόν το λόγο, εκτός της δικογραφίας σε βάρος των έξι που συνελήφθησαν, σχηματίστηκε ξεχωριστή σε βάρος 46 ατόμων για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, καθώς ήταν αυτοί που αγόραζαν τα λαθραία ποτά. Οι αγοραστές φέρονται ότι πλήρωναν τον 59χρονο με τηλεφωνικές επιταγές μέσω των ΕΛΤΑ.
Οι αριθμοί των παράνομων εισαγωγών είναι εντυπωσιακοί. Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις αρχές του μήνα εμφανίζονται να εισάγουν ποσότητα 17.000 φιαλών αλκοολούχων ποτών (ουίσκι, βότκα και τζιν) επώνυμων εταιρειών, με τους διαφυγόντες δασμούς να φτάνουν τις 100.000 ευρώ, μόνο για λίγες ημέρες. Υπολογίστηκε ότι οι δασμοί από τα μέσα του 2012, που επιβεβαιώθηκε από τις διωκτικές αρχές η δραστηριότητα του κυκλώματος, φτάνουν το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Παρασκευαστήριο… κονιάκ
Τα μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται ότι έκαναν ένα βήμα παραπάνω στη διακίνηση οινοπνευματωδών, καθώς μετέτρεψαν την αποθήκη στα Λαγυνά και σε παράνομο παρασκευαστήριο. Με τον ίδιο τρόπο εισαγωγών των γνήσιων ποτών από τη Βουλγαρία, εισήγαγαν παράνομα και μεγάλες ποσότητες αλκοόλης. Με το υλικό αυτό παρασκεύαζαν κονιάκ και ούζο, το οποίο στη συνέχεια εμφιάλωναν και διακινούσαν με τον ίδιο τρόπο σε κάβες όλης της χώρας.
Στην έφοδο που έγινε στην αποθήκη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 400 μπουκάλια γνήσια ποτά από τη Βουλγαρία και ακόμη 2.000 στο φορτηγό με τα καυσόξυλα, 700 λίτρα αλκοόλης και ακόμη 3.000 στο φορτηγό, 9.000 πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες γνωστών εταιρειών ποτών και 11.000 άδεια γυάλινα μπουκάλια. Επίσης, βρέθηκαν στην αποθήκη - παρασκευαστήριο ένας μηχανισμός μείξης οινοπνευματωδών ποτών, πέντε ανοξείδωτες δεξαμενές και μηχανήματα για την αφαίρεση και επικόλληση των ετικετών.
Χθες οι έξι οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Φωτεινή Κρεωνίδου, η οποία άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορία σε βαθμό κακουργήματος, πλαστογραφία και τους παρέπεμψε στον ανακριτή ν’ απολογηθούν.