Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΕΛΕΓΧΟΙ «Φύλλο και φτερό» τα ληξιαρχεία


Εξονυχιστικοί έλεγχοι ξεκινούν στα ληξιαρχεία όλης της χώρας, μετά τα τεράστια κενά που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία δήλωσης γεννήσεων, με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Της Βαρβάρας Ζούκα

Από την πρώτη ημέρα που αποκαλύφθηκε η συγκεκριμένη υπόθεση, ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς έδωσε εντολή να γίνουν «φύλλο και φτερό» όλα τα αρχεία του γραφείου δήλωσης γεννήσεων, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ανάλογα με αυτά που εντοπίστηκαν στο ληξιαρχείο της Αθήνας.
Τρεις υπάλληλοι του τμήματος ληξιαρχείου του δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία της διευθύντριας Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Στέλλας Μανώλη, ξεσκονίζουν όλους τους τόμους, όπου τηρούνται τα αρχεία γεννήσεων, σε βάθος πενταετίας. Από τη μέχρι στιγμής πορεία των ελέγχων, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι, προκύπτει ότι τα αρχεία του δήμου Θεσσαλονίκης είναι απολύτως καθαρά, χωρίς να έχει εντοπιστεί καμία υπόθεση ετεροχρονισμένης εγγραφής με τη διαδικασία της υπεύθυνης δήλωσης και της παρουσίας δύο μαρτύρων, όπως συνέβη στην περίπτωση του μικρού κοριτσιού που δηλώθηκε στο ληξιαρχείο της Αθήνας.
Τις προηγούμενες ημέρες στον δήμο Θεσσαλονίκης ελέγχθηκαν μία προς μία οι 4.852 πράξεις γέννησης που καταχωρήθηκαν κατά το τρέχον έτος, οι 6.327 πράξεις που αφορούν το περασμένο έτος και περίπου οι μισές από τις συνολικά 7.187 αντίστοιχες πράξεις του 2011.
Ο έλεγχος των στοιχείων αυτών αποτελεί κάθε άλλο παρά μια απλή υπόθεση, αφού όλες οι πράξεις στα ληξιαρχεία της χώρας καταχωρούνταν χειρόγραφα σε χιλιάδες τόμους μέχρι και τον περασμένο Μάιο, οπότε άρχισε τη λειτουργία του το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ληξιαρχικών πράξεων.
«Η συντριπτική πλειονότητα των πράξεων που έχουν καταχωρηθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης αφορά γεννήσεις που έγιναν είτε σε νοσοκομεία είτε σε κλινικές, οπότε υπάρχει το αντίστοιχο ιατρικό πιστοποιητικό. Έχουμε περιπτώσεις τοκετών στο σπίτι, οι οποίες όμως έγιναν παρουσία μαίας, η οποία και έχει υπογράψει το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Στο σύνολό τους πρόκειται για γεννήσεις παιδιών εντός γάμου και μάλιστα από γονείς με ανώτατο μορφωτικό επίπεδο, οι οποίοι εκ πεποιθήσεως επιλέγουν τον τοκετό στο σπίτι. Μάλιστα, ως μία πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας ζητούμε από τη μαία, που έχει υπογράψει το πιστοποιητικό, και το γνήσιο της υπογραφής», εξήγησαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μόνο με δικαστική απόφαση
Με αφορμή την υπόθεση της μικρής Μαρίας, η οποία δηλώθηκε χρόνια μετά τη γέννησή της με τη διαδικασία της απλής δήλωσης και της παρουσίας δύο μαρτύρων, διατυπώθηκαν έντονος προβληματισμός για την απαρχαιωμένη νομοθεσία και σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το ληξιαρχείο των Αθηνών. Οι τελευταίες εξελίξεις, μάλιστα, υποχρέωσαν τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να «ξηλώσει» τη διευθύντρια και την αρμόδια προϊσταμένη των υπηρεσιών του ληξιαρχείου.
Όπως εξηγεί έμπειρος ληξίαρχος δήμου της Θεσσαλονίκης, «παρότι η διαδικασία της εκπρόθεσμης δήλωσης με δύο μάρτυρες προβλέπεται από τον ληξιαρχιακό κώδικα του 1976, οι περισσότερες υπηρεσίες δεν την ακολουθούν, καθώς έγιναν τροποποιήσεις με νέες διατάξεις το 1993, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται σχετική δικαστική απόφαση. Σαφώς χρειάζεται ένα ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο, αφού η πολυνομία και οι διαφορετικές ερμηνείες μόνο προβλήματα επιφέρουν».
«Εμείς λειτουργούμε καθ’ όλα νόμιμα και δεν κάνουμε καμία εκπρόθεσμη καταχώρηση χωρίς να υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση ή εισαγγελική παραγγελία», ξεκαθαρίζει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Οι εκπρόθεσμες δηλώσεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση καταχωρούνται στο οικείο ληξιαρχείο μόνο έπειτα από εντολή των αρμόδιων εισαγγελικών και δικαστικών αρχών είναι ελάχιστες, καθώς κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνούν τις μία ή δύο τον χρόνο.

Με εξέταση DNA
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προσανατολίζεται πλέον σε αυστηροποίηση του πλαισίου που διέπει τις διαδικασίες για τη δήλωση παιδιών που γεννιούνται εκτός νοσοκομείων ή κλινικών, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητούνται με δικαστικές αποφάσεις ακόμη και εξετάσεις DNA, για να διαπιστωθεί η μητρότητα ή η πατρότητα.
Στο μεταξύ, η υπόθεση της μικρής Μαρίας προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, η οποία ζητά ενδελεχείς ελέγχους σε όλα τα ληξιαρχεία της χώρας και σε όσες πράξεις γέννησης παιδιών έχουν συνταχθεί με βάση υπεύθυνες δηλώσεις από 1ης Ιανουαρίου 2008.
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διατάσσει να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση από όλες τις εισαγγελίες της χώρας και να ερευνηθεί, σε περίπτωση που εντοπιστούν τέτοιες δηλώσεις, αν αυτές είναι αληθινές ή όχι.
«Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ξεκινήσει πλήρη καταγραφή στοιχείων από τις υπηρεσίες του ληξιαρχείου, τα οποία και θα αποστείλουμε στις εισαγγελικές αρχές μέσα στην επόμενη εβδομάδα», επισήμανε ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Γιάννης Μπίκος, ο οποίος σημείωσε με νόημα ότι «σε κάθε περίπτωση δεν νοείται ετεροχρονισμένη δήλωση γέννησης χωρίς βεβαίωση της αρμόδιας δικαστικής αρχής».

ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ Βροχή οι αιτήσεις

Τις ημέρες της κρίσης στην Ελλάδα η αγάπη και η ανθρωπιά φαίνεται πως περισσεύει. Αυξήθηκαν φέτος στο δημοτικό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» οι αιτήσεις των ζευγαριών που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα παιδί.
Όπως αναφέρει στη «ΜτΚ» η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου «Άγιος Στυλιανός» Μαρία Τσιουτάνη «έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αιτήσεις υιοθεσιών. Φέτος στο πρώτο εξάμηνο είχαμε αριθμό αιτήσεων ίσο με αυτόν που είχαμε σε έναν χρόνο. Δηλαδή πέρυσι είχαμε 83 αιτήσεις στο τέλος του έτους και φέτος είχαμε 86 στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Έχουμε πολλά ζευγάρια πια, που ζητούν υιοθεσία». Αναφερόμενη στη χρονοβόρα διαδικασία της υιοθεσίας, η πρόεδρος κ. Τσιουτάνη εξηγεί «είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για υιοθεσία από πλευράς ζευγαριών και τα παιδιά είναι πολύ λιγότερα. Οπότε μοιραία πάντα υπάρχει μια καθυστέρηση. Είναι λογικό. Εμείς μόνο με δικαστική απόφαση μπορούμε να έχουμε το ελεύθερο για να προχωρήσουμε σε τοποθέτηση παιδιού σε οικογένεια. Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις έχουν μία καθυστέρηση, την οποία με έναν καλύτερο συντονισμό ίσως θα μπορέσουμε να τη μικρύνουμε χρονικά. Να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο. Μία υπόθεση υιοθεσίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 έως 3,5 χρόνια, ειδικά αν υπάρχει και αντιδικία από την πλευρά περιβάλλοντος του παιδιού από όπου αφαιρέθηκε».

«ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ»
Στο δημοτικό βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 31 παιδιά και άλλα 14 που είναι σε ανάδοχες οικογένειες. «Εμείς καταρχήν φιλοξενούμε τα παιδιά. Δεν είμαστε ο δρόμος για την υιοθεσία. Δεν είμαστε ένα ίδρυμα υιοθεσιών» λέει χαρακτηριστικά η κ. Τσιουτάνη. Και συμπληρώνει με νόημα ότι «είμαστε ένα ίδρυμα φιλοξενίας παιδιών, που τους παρέχουμε αυτά που τους παρέχει το οικογενειακό τους περιβάλλον. Φιλοξενούμε παιδάκια που έχουν απομακρυνθεί με εισαγγελική παρέμβαση από τους βιολογικούς τους γονείς. Δίνονται μετά από αναφορές που γίνονται στην εισαγγελία ότι δεν εκπληρούν τον ρόλο τους επαρκώς, γιατί παραμελούν τα παιδιά τους ή τα θέτουν σε κίνδυνο που δεν συνάδει με την ηλικία τους. Από τη στιγμή που έρχονται εδώ τα παιδιά, η πρώτη μας προσπάθεια είναι να ανιχνεύσουμε την οικογένεια γι’ αυτό έχουμε και τα επισκεπτήρια, ούτως ώστε να δούμε αν με κάποιου είδους στήριξη θα μπορούν οι γονείς να είναι επαρκέστεροι. Εφόσον έχουμε διαμορφώσει μια τέτοια άποψη και μπορέσουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη βιολογική οικογένεια, επιμηκύνουμε τον χρόνο φιλοξενίας του παιδιού. Από τη στιγμή όμως που βλέπουμε ότι αυτό το πράγμα δεν καρποφορεί και η οικογένεια δεν είναι έτοιμη ή διαθέσιμη να διαφοροποιηθεί και να βελτιωθεί, τότε η θέση και η στάση μας έναντι των δικαστηρίων είναι ότι η οικογένεια δεν δείχνει δυνατότητα και επάρκεια στην εκτέλεση των γονικών καθηκόντων. Ο δικαστής αποφασίζει αν θα αφαιρεθεί η επιμέλεια από τους γονείς. Τότε, εφόσον παραμείνει σε εμάς το παιδί και μας ανατεθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλειά του, προχωρούμε στην τοποθέτησή του είτε σε αναδοχή είτε σε υιοθεσία. Μόνο τότε» υπογραμμίζει η κ. Τσιουτάνη. Κατά μέσο όρο δίνονται για υιοθεσία από τον «Άγιο Στυλιανό» την τελευταία τριετία 20 παιδιά τον χρόνο.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΡΕΨΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ
Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις όπως «μία μητέρα έφερε σε εμάς το μωρό της για φιλοξενία. Μετά την πάροδο του α’ εξαμήνου είπε ότι συνεχίζει να αδυνατεί να το μεγαλώσει και επιθυμεί το παιδί της να δοθεί σε αναδοχή, για να μπορεί να έχει επαφή μαζί του. Σε μία άλλη μία περίπτωση η μητέρα που μας το έφερε ζήτησε να δοθεί για υιοθεσία. Εμείς αφήνουμε να περάσει ένα τρίμηνο, για να βεβαιωθούμε για την ισχύ της απόφασής της κι αν σε αυτό το χρονικό διάστημα η μητέρα δεν επανέλθει και σε άλλου είδους αιτήματα, τότε προχωρά η υιοθεσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως οι μητέρες είναι αλλοδαπές», καταλήγει η κ. Τσιουτάνη.

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΘ
Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του ιδρύματος «τα παιδιά που έρχονται στον ‘Άγιο Στυλιανό’ -τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της θητείας μου- ουδένα έχει αμφισβήτηση ως προς τη μητρότητα. Μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων και με εισαγγελική διάταξη μας έχουν φέρει και μωρά. Απαραιτήτως υπάρχει η ληξιαρχική πράξη γέννησης. Παρ’ όλα αυτά εμείς έχουμε κάνει μια συνεργασία με το ιατροδικαστικό εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα, αν τυχόν βρούμε ένα παιδάκι έξω από τα κάγκελα του ιδρύματος, φυσικά και θα το περιθάλψουμε. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στο εργαστήριο και να κάνουμε το τεστ DNA ούτως ώστε αν εμφανιστεί οποιοσδήποτε, ισχυριζόμενος ότι είναι δικό του, να είμαστε σε θέση τότε να κάνουμε ταυτοποιήσεις. Δεν μας έχει προκύψει τέτοια περίπτωση προς το παρόν. Σε εμάς είναι πάντα εξακριβωμένη η μητέρα του βρέφους όταν έρχεται εδώ», επισημαίνει η κ. Τσιουτάνη.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ SOS ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ
Στη στήριξη της ελληνικής οικογένειας στην εποχή της οικονομικής κρίσης στοχεύει και το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου. «Εμείς έχουμε κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας όπου στηρίζουμε και τα παιδιά και τις οικογένειές τους, προκειμένου λόγω της κρίσης να μην επέλθει η δυσκολία στην οικογένεια και χρειαστεί να εγκαταλειφθούν τα παιδιά ή να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον» τονίζει στη «ΜτΚ» ο παιδαγωγικός σύμβουλος, υπεύθυνος του προγράμματος στη Β. Ελλάδα, Γιώργος Μπασδάρης. «Μέσα σε αυτή τη διαδικασία των κέντρων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα παρέχουμε υποστήριξη σε 450 οικογένειες και αυτό το νούμερο είναι αυξητικό. Στη Θεσσαλονίκη παρέχουμε υποστήριξη σε 200 οικογένειες. Καταρχήν σε πρώτο επίπεδο ανακουφίζουμε την οικογένεια, παρέχοντάς της υλική υποστήριξη. Εν συνεχεία, η παρέμβασή μας αφορά την ψυχοκοινωνική τους βοήθεια. Δηλαδή με τη στήριξη ειδικών παιδοψυχιάτρων, παιδοψυχολόγων, ειδικών παιδαγωγών, λογοθεραπευτών και κοινωνικών λειτουργών προσπαθούμε να έχουμε ένα σχήμα παρέμβασης και προσέγγισης στην οικογένεια. Να ανακουφιστούν ψυχολογικά και να υποστηριχτούν ψυχοκοινωνικά γονείς και παιδιά. Λόγω της κρίσης και καθώς η κρίση βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, υπάρχουν οικογένειες που έχουν απώλεια στο εισόδημά τους και αυτό έχει ως συνέπεια σε κάποιες οικογένειες, οι οποίες από πριν είχαν μια δυσλειτουργικότητα, αυτή η δυσλειτουργικότητα να βαθαίνει» προσθέτει ο κ. Μπασδάρης.
ΜΑΡΙΑΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Παιδιά κατά παραγγελία

Εγκυμονούν κατά… παραγγελία δεκάδες Βουλγάρες, που με αυτόν τον τρόπο βρίσκουν διέξοδο στην άθλια οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται. Πουλούν τα παιδιά τους σε κυκλώματα, τα οποία τα διοχετεύουν σε άτεκνα ζευγάρια στην Ελλάδα, με τιμές που ξεκινούν από 15.000 και φτάνουν μέχρι και τις 40.000 ευρώ.
Το κόλπο που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό στις διωκτικές αρχές και δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, έχουν γίνει πολλές συλλήψεις και ματαιώθηκαν αρκετές παράνομες υιοθεσίες. Ενδεικτικό του μεγέθους που έχει λάβει το φαινόμενο είναι η αποκάλυψη 20 περιπτώσεων μόλις τον περασμένο Ιούνιο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, όπου αστυνομικοί του τμήματος αλλοδαπών βρέθηκαν μπροστά σε μία ετοιμόγεννη Βουλγάρα και ακόμη δύο εγκυμονούσες, τα παιδιά των οποίων είχε αποφασιστεί να πουληθούν.
«Έχουμε πολλά παιδιά, μην ανησυχείς, σε δύο εβδομάδες, αν περιμένετε, θα έχουμε κι άλλο». Η κυνική αυτή απάντηση δόθηκε από βούλγαρο μεσολαβητή σε αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, όταν αυτοί παρουσιάστηκαν σαν άτεκνο ζευγάρι ζητώντας δήθεν ένα παιδί. Οι αστυνομικοί, προκειμένου να πείσουν τα μέλη του κυκλώματος για το ενδιαφέρον τους, προσποιήθηκαν αρχικά ότι οι τιμές πώλησης ήταν υψηλές και όταν υποσχέθηκαν πως έχουν κι άλλους φίλους, οι οποίοι θέλουν να υιοθετήσουν, πέτυχαν καλύτερη τιμή, ενώ τους αποκάλυψαν πως υπάρχουν ήδη έτοιμα για πώληση ακόμη 20 παιδιά. Επίσης προέκυψε ότι οι δύο εγκυμονούσες Βουλγάρες είχαν φτάσει στη Θεσσαλονίκη λίγες ημέρες νωρίτερα, με μοναδικό σκοπό να πουλήσουν τα παιδιά που θα γεννούσαν, εισπράττοντας οι ίδιες το ποσό των 3.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη υπόθεση βγήκε τυχαία στην επιφάνεια από την αστυνομική έρευνα, καθώς οι αστυνομικοί αναζητούσαν μέλη κυκλώματος πλαστογράφων και έπεσαν πάνω στις παράνομες υιοθεσίες. Η διεύθυνση αλλοδαπών όμως ερεύνησε την υπόθεση και οι αστυνομικοί τότε έβγαλαν λαβράκι, καθώς έφτασαν ενώπιον ενός μεγάλου κυκλώματος της βιομηχανίας γεννήσεων και πωλήσεων παιδιών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.

ΠΩΣ ΣΤΗΝΕΤΑΙ Η ΕΜΠΟΡΙΑ
Από τα στοιχεία που είναι καταχωρημένα στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, οι «εγκέφαλοι» των συμμοριών είναι Βούλγαροι, οι οποίοι όμως φαίνεται να έχουν συνεργασία και με Έλληνες, όμως το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως μπορούν να δραστηριοποιούνται μόνοι τους στη χώρα μας.
Αρχικά εντοπίζουν γυναίκες από χωριά της Νότιας Βουλγαρίας, ειδικά στις συνοριακές περιοχές Σερρών και Δράμας, οι οποίες έχουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Πολλές εξ αυτών έχουν «απασχοληθεί» από άλλα κυκλώματα στη χώρα μας, επαιτώντας στα φανάρια και τις εκκλησίες. Οι περισσότερες γυναίκες είναι παντρεμένες και ο σχεδιασμός γίνεται με τη συναίνεση του συζύγου, αφού το ζευγάρι από μία παράνομη υιοθεσία κερδίζει ποσό 3.000 ευρώ. Αφού μένουν έγκυες, περιμένουν στη Βουλγαρία τουλάχιστον μέχρι τον 7ο μήνα της κύησης και τότε φτάνουν στην Ελλάδα.
Όταν είναι έτοιμες να γεννήσουν, εισάγονται σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας. Έχουν καταγραφεί γεννήσεις τόσο σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο όμως και στο «Τζάνειο» της Αθήνας και σε αρκετά της Κρήτης. Παράλληλα με την εισαγωγή, τα μέλη του κυκλώματος αναζητούν, με τη βοήθεια και Ελλήνων, άτεκνα ζευγάρια. Το κύκλωμα δρα με τέτοιον τρόπο, προκειμένου να μην αποκαλυφτεί, γι’ αυτό λαμβάνονται μέτρα αυτοπροστασίας και παρακολούθησης. Συγκεκριμένα, όταν εντοπίζεται το άτεκνο ζευγάρι, Βούλγαροι ή Έλληνες πραγματοποιούν ταυτόχρονα έρευνα για τους υποψήφιους γονείς, ειδικά για την οικονομική τους κατάσταση, όπως όμως και για την απασχόλησή τους, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες αστυνομικοί παρουσιάστηκαν ως υποψήφιοι γονείς και προχώρησαν σε συλλήψεις.
Μετά τη γέννηση, δείχνουν φωτογραφίες του νεογέννητου και τότε προτείνουν την τιμή πώλησης του παιδιού. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από τη σύλληψη Βουλγάρας στην υπόθεση του «Ιπποκράτειου» τον περασμένο Ιανουάριο. Η γυναίκα είχε μαζί της φωτογραφική μηχανή με εικόνες του μωρού που είχε γεννηθεί. Στην περίπτωση που οι γονείς συμφωνήσουν, συνεχίζονται οι διαδικασίες της υιοθεσίας του παιδιού στα δικαστήρια, με τη συναίνεση των γονέων.
Ο τρόπος αυτός προώθησης των νεογέννητων από τη Βουλγαρία είναι το βασικό στοιχείο για το οποίο οι διωκτικές αρχές στη Λάρισα πιστεύουν ότι τα βίντεο με τη μικρή Μαρία που δόθηκαν από την οικογένεια στη δημοσιότητα λήφθηκαν ουσιαστικά για να διαφημιστεί το παιδί και να καταλήξει σε άτεκνο ζευγάρι. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες τα βίντεο αυτά να κυκλοφορούσαν για να δείχνουν το παιδί, ειδικά με τα χαρακτηριστικά που είχε, όμως δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε για ποιο λόγο αυτή η προσπάθεια ματαιώθηκε», σχολίασε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ
kantourisd@hotmail.com

ΕΥΡΩΠΗ Κάθε δύο λεπτά αγνοείται η τύχη ενός ανηλίκου

Η ανακάλυψη σε έναν καταυλισμό Ρομά στην Ελλάδα ενός ξανθού κοριτσιού άγνωστης καταγωγής έδωσε ελπίδες σε χιλιάδες γονείς εξαφανισμένων παιδιών από κάθε γωνιά της Ευρώπης, που πίστεψαν ότι αναγνώρισαν στα χαρακτηριστικά του αυτά του παιδιού τους ή είδαν να ανοίγεται μία νέα προοπτική.
Στο τέλος του περασμένου Σαββατοκύριακου περισσότεροι από 8.000 συγγενείς εξαφανισμένων παιδιών είχαν έρθει σε επαφή με την ελληνική ένωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που ανέλαβε τη φροντίδα του μικρού κοριτσιού.
«Πρόκειται συχνά για γονείς που έχουν χάσει ένα παιδί και που ελπίζουν, που αναζητούν μία ομοιότητα ανάμεσα στο παιδί τους και το παιδί που βρέθηκε. Το βλέπουν σαν μία στιγμή ελπίδας», δήλωσε η Ντελφίν Μοραλίς, αναπληρώτρια γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Missing Children Europe». «Πολλοί τηλεφωνούν και λένε ‘μήπως είναι η κόρη μου;’. Άλλοι έχουν να καταθέσουν ιδέες, μαρτυρίες», υπογράμμισε.
«Η οικογένειά μου και εγώ είμαστε κατενθουσιασμένοι με την είδηση. Ελπίζουμε ότι η εξαφάνιση του Μπεν θα εξεταστεί πάλι», δήλωσε η βρετανίδα Κέρι Νίντχαμ, η μητέρα του Μπεν, ο οποίος εξαφανίστηκε από την Κω το 1991 σε ηλικία 21 μηνών.
Από τις περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών περίπου δέκα έχουν γίνει αντικείμενο πιο εμπεριστατωμένων ερευνών, για να προσδιοριστεί αν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτές και το κοριτσάκι που βρέθηκε στην Ελλάδα. Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, αν σκεφθεί κανείς τις χιλιάδες ανησυχητικές εξαφανίσεις που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Συνολικά «250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη», δηλαδή «ένα παιδί κάθε δύο λεπτά» σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζει η Ντελφίν Μοραλίς. Ωστόσο σχετικοποιεί τους αριθμούς αυτούς, αναφέροντας πως «η συλλογή πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ κακή».
Η μεγάλη πλειονότητα των εξαφανισμένων παιδιών είναι φυγάδες, αλλά και παιδιά που απάγονται από τον έναν από τους γονείς τους στη διάρκεια δύσκολων χωρισμών. Οι πολύ ανησυχητικές εξαφανίσεις, οι οποίες είναι κατά πολύ λιγότερες, αντιπροσωπεύουν το 2% έως 5% των περιπτώσεων, δηλαδή από 5.000 έως 12.500 ανηλίκους. «Ποιος είναι ο αληθινός αριθμός;», αναρωτιέται ο Ερίκ Μουζέν, ο πατέρας της Εστέλ, η οποία εξαφανίστηκε το 2003 στη Γαλλία, στο νομό Σηκουάνα και Μάρνη, και προσθέτει: «Δέκα χιλιάδες παιδιά, αρχίζει να γίνεται μία μικρή πόλη». Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό που λείπει είναι μία κεντρική βάση δεδομένων για τα εξαφανισμένα παιδιά».
Στο Βέλγιο η μη κυβερνητική οργάνωση «Child Focus», η οποία δημιουργήθηκε από τον πατέρα ενός από τα θύματα του δολοφόνου παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού, πραγματοποιεί τακτικά εκστρατείες αφισοκόλλησης χάρη στους πολλούς εθελοντές της. Τα μηνύματα αναμεταδίδονται όλο και συχνότερα από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Σε ορισμένες χώρες τηλεοπτικές εκπομπές δίνουν το λόγο σε συγγενείς: Την περασμένη εβδομάδα οι γονείς της μικρής βρετανίδας Μαντλίν Μακάν, η οποία εξαφανίστηκε το 2007 στην Πορτογαλία, απηύθυναν έκκληση προς ενδεχόμενους αυτόπτες μάρτυρες στη διάρκεια μιας εκπομπής της γερμανικής τηλεόρασης.
Κάθε περίπτωση εξαφανισμένου παιδιού ή ενηλίκου που εντοπίζεται, όπως η Νατάσα Κάμπους το 2006 στην Αυστρία ή οι γυναίκες που είχαν απαχθεί και απελευθερώθηκαν φέτος στο Κλίβελαντ, είναι μία ανάσα αισιοδοξίας για τους γονείς, ορισμένοι από τους οποίους περιμένουν εδώ και χρόνια μία απάντηση στην αγωνία τους.
«Καθεμία τέτοια περίπτωση ξαναδίνει ελπίδα στις οικογένειες, δικαιολογεί επίσης το γεγονός ότι συνεχίζουμε να αναζητούμε τα παιδιά και να δίνουμε μάχη, να αγωνιζόμαστε για την αλήθεια», εκτιμά ο Αλέν Μπουλέ, ο οποίος ίδρυσε πριν από περισσότερο από 20 χρόνια την Ένωση Γονιών Παιδιών Θυμάτων (APEV).
Ο πατέρας της Εστέλ Μουζέν ελπίζει πως η έρευνα γύρω από το κοριτσάκι που βρέθηκε στην Ελλάδα θα επιτρέψει να γίνει γνωστό τι ακριβώς συμβαίνει και να αντληθούν διδάγματα.

Δίκτυο συνεργασίας
Οι συγγενείς ενός παιδιού που εξαφανίζεται μπορούν να τηλεφωνούν στο 116000, έναν αριθμό που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα σε 25 χώρες της Ευρώπης. Οι ενώσεις προστασίας των παιδιών, που έχουν συνασπιστεί στην ομοσπονδία «Missing Children Europe», ανταλλάσσουν πληροφορίες και μπορούν να διανέμουν ειδοποιήσεις για εξαφανισμένα παιδιά σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα η φωτογραφία του κοριτσιού που βρέθηκε στην Ελλάδα δημοσιοποιήθηκε από το γαλλικό Κέντρο για την Προστασία της Παιδικής Ηλικίας.