Περιορίζεται το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας μετά τους αυστηρούς ελέγχους από τα κατά τόπους δασαρχεία και τις υπηρεσίες δασών των αποκεντρωμένων διοικήσεων.
Ωστόσο η απειλή για το φυσικό πλούτο της χώρας από την παράνομη κοπή δέντρων παραμένει, καθώς το τζάκι και η ξυλόσομπα αποτελούν πλέον τις βασικές πηγές θέρμανσης.
Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2013 η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι λόγω των εντατικών και αυστηρών ελέγχων αλλά και εξαιτίας των πιο αυστηρών ποινών που θέσπισε το ΥΠΕΚΑ για το αδίκημα της λαθροϋλοτομίας.
«Στο ΥΠΕΚΑ δίνουμε έμφαση στην προστασία των δασών. Μέσα στο 2013 κάναμε πιο αυστηρές τις ποινές για το αδίκημα της λαθροϋλοτομίας και αυξήσαμε τους ελέγχους. Με τα μέχρι σήμερα στοιχεία των υπηρεσιών η προσπάθεια αυτή έχει αποτελέσματα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης. Υπογράμμισε ότι η πολιτεία προασπίζει το δασικό πλούτο της χώρας και για αυτό θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα τους ελέγχους, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις δυσκολίες των κατοίκων κυρίως ορεινών περιοχών, για τους οποίους προβλέπεται διάθεση καυσόξυλων.
ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 5.196 ΤΟΝΟΙ ΞΥΛΩΝ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο έχουν κατατεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες 1.206 μηνύσεις, ενώ κατασχέθηκαν 5.196,56 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων. Κατά τη διάρκεια του 2012 είχαν κατασχεθεί 13.088,75 τόνοι, ενώ ο αριθμός των μηνύσεων είχε ανέλθει στις 3.105..
Το 2009 οι μηνύσεις ήταν 166 και οι τόνοι κατασχεθέντων ξύλων 1.619,02, το 2010 159 και 2.315,35 αντίστοιχα, ενώ το 2011 οι μηνύσεις ήταν 630 και η ποσότητα των κατασχεθέντων ξύλων 8.949,18.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί της έκρηξης του προβλήματος με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και τη στροφή των πολιτών σε άλλες μεθόδους θέρμανσης λόγω της υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.