Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΕΜΠΟΡΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ Έψαχναν τον Μπεν στο Δενδροπόταμο

Τον Μπεν Νίντχαμ, το παιδί από τη Βρετανία που χάθηκε τον Ιούλιο του 1991 στην Κω σε ηλικία ενάμισι έτους, αναζήτησαν οι δικαστικές αρχές πριν από έναν μήνα στον οικισμό των ρομά στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Ο φάκελος της υπόθεσης Μπεν φαίνεται ότι παραμένει ανοιχτός, ειδικά μετά το θόρυβο για το ξανθό κορίτσι που βρέθηκε στον οικισμό των Φαρσάλων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής Κω, με βάση νεότερα στοιχεία που του έχουν κατατεθεί, πριν από περίπου έναν μήνα έστειλε αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα ζήτησε να εντοπιστεί συγκεκριμένος ρομά, που μένει στο Δενδροπόταμο και ο οποίος είναι ξανθός, και, αν επιθυμούσε ο ίδιος, να δώσει δείγμα γενετικού υλικού, για να συγκριθεί με αυτό της οικογένειας του Μπεν Νίντχαμ. Χωρίς να γνωρίζει κανείς οτιδήποτε, ο 25χρονος ρομά, πράγματι ξανθός, δέχτηκε να δώσει δείγμα γενετικού υλικού και μάλιστα έδειχνε ενθουσιασμένος με την ιδέα ότι μπορεί ο ίδιος να είναι το εξαφανισμένο παιδί. Μετά την αποστολή των δειγμάτων όμως η ταυτοποίηση από τις ανακριτικές αρχές της Κω έδειξε ότι δεν επρόκειτο για τον Μπεν.
Ο Μπεν Νίντχαμ είχε εξαφανιστεί στην Κω, ενώ έκανε διακοπές με τους παππούδες του. Παρά την κινητοποίηση των αρχών την περίοδο εκείνη δεν εντοπίστηκε, ενώ το θέμα ακόμη και μετά την υπόθεση των Φαρσάλων πήρε διαστάσεις, όταν η μητέρα του (φωτ.) δήλωσε σε βρετανικά δίκτυα πως οι ιστορίες μπορεί να σχετίζονται.
Πάντως οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι στη δικογραφία που σχηματίστηκε αρχικά για την αρπαγή του Μπεν στην Κω κατονομαζόταν πρόσωπο το οποίο στο παρελθόν έμενε στο Δενδροπόταμο. Άλλωστε την περίοδο εκείνη είχαν γίνει έρευνες στη Θεσσαλονίκη, όπως και στη Βέροια.

ΤΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ
Μετά την έρευνα-σκούπα που άρχισε από την εισαγγελία Λάρισας, για να βρεθούν όλα τα συνδετικά στοιχεία υποθέσεων εμπορίας παιδιών με τους κατηγορούμενους των Φαρσάλων, χθες και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να πραγματοποιηθεί από όλους τους εισαγγελείς της χώρας έρευνα, που να στοχεύει σε όλες τις γεννήσεις που δηλώθηκαν μόνον με υπεύθυνες δηλώσεις.
Την ίδια ώρα ένα προς ένα εξετάζονται τα στοιχεία, για να λυθεί το μυστήριο με τη μικρή Μαρία που βρέθηκε στον οικισμό των Φαρσάλων. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αρχές πλέον εξετάζουν τους ισχυρισμούς της 40χρονης που την κρατούσε, κατά τους οποίους φέρεται να υπέδειξε τη μητέρα της μικρής, λέγοντας ότι ζει στην Ελλάδα. Μάλιστα η πλευρά του ζευγαριού φέρεται να ισχυρίζεται ότι η μικρή ξανθιά γεννήθηκε στην Ελλάδα και απόδειξη αυτού θεωρούν το ελληνικό βιβλιάριο υγείας που διαθέτει, το οποίο βρίσκεται στη δικογραφία.
«Δεν είναι δυνατόν, εάν κάποιος έχει αρπάξει ένα τέτοιο παιδί, να το κρατά στο σπίτι του, αφού είναι φανερό πως δεν είναι δικό του», έλεγαν πηγές προσκείμενες στο ζευγάρι. Οι εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών πάντως συγκλίνουν στο ενδεχόμενο το παιδί όντως να ήταν αντικείμενο εμπορίας, χωρίς όμως να είναι βέβαιες ότι αυτή οργανώθηκε από το ζευγάρι των ρομά στα Φάρσαλα.