“Πεινούσα... είχα να φάω δυο μέρες. Έψαχνα στα σκουπίδια αλλά δεν βρήκα τίποτα. Αναγκάστηκα να κλέψω δυο κονσέρβες από το σούπερ μάρκετ. Έφυγα τρέχοντας, αλλά με έπιασαν οι αστυνομικοί με τις μηχανές. Δεν πρόλαβα να φάω...”.
Με αυτά τα λόγια απολογήθηκε στο αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ένας 31χρονος, που συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα να κλέβει προϊόντα από σούπερ μάρκετ στην περιοχή του Ευόσμου. Η εξωτερική του εμφάνιση αποκάλυπτε τη δύσκολη οικονομική του κατάσταση. Αδυνατισμένος, με μάτια κόκκινα από την πείνα και τη δυστυχία, με φαρδύ παντελόνι και μπλούζα, ρούχα που φαίνεται να είχε από μια παλιότερη, καλή περίοδο.
Η ολοφάνερη ανάγκη του 31χρονου για σίτιση ήταν και η αιτία της αθώωσής του από το δικαστήριο. Η νομοθεσία αναγνωρίζει την ανάγκη των ανθρώπων για “ένα κομμάτι ψωμί”. Σύμφωνα με το άρθρο 377 του ποινικού κώδικα, αν η κλοπή ή η υπεξαίρεση έχει αντικείμενο πράγμα ευτελούς αξίας, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών. Αν όμως η πράξη τελέστηκε από ανάγκη για άμεση χρήση ή ανάλωση του αντικειμένου της κλοπής ή υπεξαίρεσης, το δικαστήριο μπορεί να κρίνει την πράξη ατιμώρητη, όπως έγινε στην παραπάνω περίπτωση. Οι μικροκλοπές διώκονται κατ’ έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα. Αν δηλαδή δεν καταθέσει έγκληση ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ή γενικότερα το θύμα της μικροκλοπής, ο κλέφτης δεν διώκεται.
Οι μικροκλοπές προϊόντων διατροφής έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα από ανθρώπους που βρέθηκαν ξαφνικά, λόγω της κρίσης, σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πρόκειται κυρίως για ανέργους που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες επιβίωσης. “Μέχρι πρότινος καταγράφαμε μικροκλοπές από χρήστες ναρκωτικών ουσιών, που προέβαιναν σε παράνομες πράξεις για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Οι κλοπές δεν αφορούσαν όμως τη διατροφή. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε συμβάντα κλοπών προϊόντων ευτελούς αξίας, που γίνονται από πολίτες οι οποίοι έχουν ανάγκη να γεμίσουν το στομάχι τους και τίποτε παραπάνω. Κλέβουν κονσέρβες, ψωμάκια για τοστ, σαλάμια και τυριά, γάλα, κρουασάν, ό,τι μπορεί να αναλωθεί αμέσως”, περιγράφει στη “Θ” αστυνομικός.
ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ
Η ανάγκη για ένα “πρόχειρο γεύμα” δημιούργησε μια νέα “τάξη” κλεφτών περιπτέρων, που αφαιρούν γαριδάκια, σνακ και κρουασάν από τα ράφια. “Η τελευταία περίπτωση καταγράφηκε σε περίπτερο στην οδό Εγνατία με Βενιζέλου. Ένας κλέφτης πήρε ένα αναψυκτικό και ένα κρουασάν και άρχισε να τρέχει. Ένας συνάδελφος από το απέναντι περίπτερο του έβαλε τρικλοποδιά και τον έπιασε. Οι μικροκλοπές υγρών και κρουασάν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα περίπτερα και στα καταστήματα ψιλικών”, σύμφωνα με τον Κώστα Ιακώβου, πρόεδρο της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας. “Συνήθως στις μικροκλοπές έρχεται ο πελάτης στο περίπτερο, ζητάει για παράδειγμα δύο κρουασάν και μία λεμονάδα, τα βάζουμε σε σακούλα, τα δίνουμε, και αντί να μας δώσει χρήματα για να πληρώσει, παίρνει τη σακούλα και φεύγει τρέχοντας. Δεν προλαβαίνει ο περιπτεράς να βγει έξω από το περίπτερο, να αφήσει το πόστο του και να τον κυνηγήσει”, περιγράφει ο κ. Ιακώβου. Όσο για τα άτομα που αφαιρούν προϊόντα από περίπτερα, “δεν είναι ευκατάστατοι, είναι συνήθως άποροι που δεν έχουν να φάνε, οι οποίοι προστέθηκαν στους χρήστες και στους ελάχιστους που έχουν μανία με τις κλοπές. Οι κλέφτες πιάνονται συχνά από τους μοτοσικλετιστές της αστυνομίας, οδηγούνται στο τμήμα, αλλά για ένα ποσό δέκα ευρώ δεν κάνουμε μήνυση και τους αφήνουν”.
Η ανάγκη των “νεομικροκλεπτών” φαίνεται από το μικρό κόστος των προϊόντων που αφαιρούν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις 8 Αυγούστου, σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Νεάπολης, μια 24χρονη αφαίρεσε προϊόντα συνολικής αξίας 2,25 ευρώ και συνελήφθη από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ. Σοκολάτα και γκοφρέτα είχε αφαιρέσει μια 23χρονη από σούπερ μάρκετ στον Εύοσμο, πριν από δεκαπέντε μέρες. “Κάποιοι τρώνε μέσα στο κατάστημα αυτά που κλέβουν. Μια κυρία είχε πάρει από το ψυγείο μια συσκευασία τυράκια, τα έβαλε μέσα στο καλάθι, έκανε δήθεν ότι ψάχνει κάτι στα ράφια, και όσο προχωρούσε στους διαδρόμους έτρωγε ένα ένα τα τυράκια από τη συσκευασία. Την πιάσαμε την ώρα που προσπάθησε να κρύψει την άδεια συσκευασία κάτω από ένα ράφι. Μας εξήγησε ότι πεινούσε και ότι προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να καλύψει την ανάγκη της. Τι να κάναμε; Την αφήσαμε να φύγει χωρίς να ειδοποιήσουμε την αστυνομία”, λέει υπάλληλος αλυσίδας σούπερ μάρκετ. “Η πείνα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που κάποιοι τσιμπολογάνε τα σταφύλια, δήθεν για να δοκιμάσουν τη γεύση τους, και τρώνε ολόκληρο τσαμπί. Είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουν χρήματα, αφού στο τέλος δεν ψωνίζουν τίποτε”.
Νέοι, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που μέχρι πρότινος είχαν τη δουλειά τους, πέφτουν στην ανάγκη να κλέψουν. “Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποψιαστεί κανείς ότι οι σοβαροί κύριοι και οι περιποιημένες κυρίες μπορεί να κλέψουν για να φάνε. Κι όμως, το βλέπουμε σχεδόν καθημερινά στα μαγαζιά μας”, όπως μας λένε οι υπάλληλοι.
“ΖΗΤΙΑΝΟΙ” ΣΤΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ
Στα αρτοποιεία, τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της δυσκολίας πολιτών να προμηθευτούν ακόμη και τον “άρτο τον επιούσιο”, παρατηρείται το φαινόμενο της επαιτείας. “Έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που έρχονται και ζητούν χθεσινά και προχθεσινά ψωμιά που τυχόν έχουν ξεμείνει στα ράφια. Μπαίνουν στα καταστήματα, μας λένε ότι είναι άνεργοι, ότι είναι απολυμένοι και ότι έχουν ανάγκη να φάνε. Δεν είναι οι κλασικοί ζητιάνοι που γνωρίζουμε. Είναι άνθρωποι που στο παρελθόν ήταν κανονικοί πελάτες, είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, είναι γενικώς άνθρωποι που τα πράγματα τους πήγαν πάρα πολύ στραβά και δεν έχουν τροφή”, σύμφωνα με την Ελισάβετ Κουκουμεριά, πρόεδρο της Ένωσης Αρτοποιών Θεσσαλονίκης. “Προχθές ήρθε στο αρτοποιείο ένας κύριος ηλικίας 70 ετών, μου είπε ξεκάθαρα ότι δεν έχει να φάει και μου ζήτησε ψωμί. Του έδωσα. Τέτοια περιστατικά, στο πλαίσιο της ανθρωπιάς, είναι εύλογο να ικανοποιούνται. Πρέπει να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας. Στα αρτοποιεία, άλλωστε, αν περισσέψει μια ποσότητα δεν μπορεί να ξαναβγεί στο ράφι τις επόμενες μέρες, οπότε δίνεται σε αναξιοπαθούντες”, υπογραμμίζει η κ. Κουκουμεριά. Στα πρατήρια άρτου που διαθέτουν και είδη ζαχαροπλαστικής οι μικροκλέπτες αρπάζουν τσουρέκια, κουλούρια, λουκουμάδες, ό,τι είναι εύκολα να αφαιρεθεί από τον πάγκο.
Στις λαϊκές αγορές “ανθούν” τα περιστατικά με κλοπές πορτοφολιών και τσαντών. Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό και προβαίνουν σε κλοπές, διαφεύγοντας εύκολα ανάμεσα στο πλήθος. Σ’ αυτούς τους επιτήδειους προστέθηκαν όμως και πρώην πελάτες των λαϊκών που αρπάζουν από τους πάγκους ό,τι μπορούν, προκειμένου να ικανοποιήσουν την ανάγκη της πείνας. “Έχουμε περιστατικά ακόμη και ηλικιωμένων που προσπαθούν να αρπάξουν μια ντομάτα, ένα αγγουράκι, ένα κρεμμύδι, ένα μήλο, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Φαίνεται αστείο, αλλά δείχνει την κατάντια μας. Εμείς αυτούς τους ανθρώπους τους είχαμε πελάτες. Έρχονταν και γέμιζαν τις τσάντες και σήμερα αναγκάζονται να κλέψουν. Τους καταλαβαίνω. Τις περισσότερες φορές τους αντιλαμβανόμαστε, δεν είναι εύκολο να κλέψεις χωρίς εμπειρία. Παίρνουμε τα προϊόντα και τους αφήνουμε να φύγουν. Ντρεπόμαστε κι εμείς οι ίδιοι να κάνουμε παρατήρηση σε ηλικιωμένους που βλέπουμε ότι έχουν ανάγκη”, εξηγεί παραγωγός λαϊκής αγοράς. Με τη λήξη της λαϊκής αγοράς, άνθρωποι εφορμούν ακόμη και στα σκουπίδια για να μαζέψουν τυχόν περισσεύματα.
Η αλλαγή των στόχων αλλά και του προφίλ των κλεπτών φαίνεται και από το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι κλοπές σε κυλικεία, σε καταστήματα ειδών διατροφής, σε μίνι μάρκετ, που γίνονται με σκοπό την αφαίρεση προϊόντων και όχι χρημάτων. Ακόμη και σε σπίτια έχουν καταγραφεί διαρρήξεις κατά τις οποίες αφαιρέθηκαν τρόφιμα, όπως μακαρόνια, κριθαράκι κ.ά., και όχι αντικείμενα αξίας, όπως χρυσαφικά ή ηλεκτρικά. Στην ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά όπου κλέβουν κότες από κοτέτσια. Στόχων πεινασμένων έχουν γίνει και οι κήποι της περιφέρειας, από τους οποίους κλέβουν οπωρολαχανικά.
13.500 νεο-άποροι στα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία
Της Φανής Σοβιτσλή
Αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά την αύξηση της φτώχειας σημειώνει η Θεσσαλονίκη. Η ανεργία που έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, οι μηδαμινοί τζίροι στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα και η συμπίεση μισθών και συντάξεων οδήγησε από την αρχή της χρονιάς περίπου 13.500 πολίτες στα συσσίτια και στα κοινωνικά παντοπωλεία, που στήνουν καθημερινά ενοριακοί ναοί και δήμοι.
Πρόκειται για νεο-άπορους που δημιούργησε η κρίση, ανθρώπους οικογενειάρχες που μέχρι χθες ζούσαν με αξιοπρέπεια, καλύπτοντας επαρκώς τις καθημερινές τους ανάγκες, τους λογαριασμούς τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Σήμερα μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη περίπου 2.000 άνθρωποι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ καταφεύγουν στο ταμείο της Μητρόπολης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως, εκλιπαρώντας για 50 και 100 ευρώ, προκειμένου να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ ή μια δόση στην τράπεζα.
Υπολογίζεται ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε και σταμάτησαν να λειτουργούν, περίπου 11.000 άτομα σιτίζονται καθημερινά από τα συσσίτια της εκκλησίας, στη δυτική, κεντρική και ανατολική Θεσσαλονίκη, ενώ σε 2.500 ανέρχονται οι οικογένειες που χτυπούν μία φορά το μήνα την πόρτα των κοινωνικών παντοπωλείων των κατά τόπους δήμων, προκειμένου να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για το νοικοκυριό τους. Επιπλέον, πολλοί είναι οι πολίτες που στρέφονται και στα δημοτικά κοινωνικά ιατρεία όπου τους παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες υγείας.
Η μεγαλύτερη αύξηση των πολιτών που αναζητούν ένα πιάτο φαγητό στα συσσίτια παρατηρείται στις φτωχότερες συνοικίες της δυτικής Θεσσαλονίκης. Την τελευταία τριετία υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των σιτιζόμενων στις περίπου 20 ενορίες που υπάγονται στη Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης, 5.253 άτομα σιτίζονται κάθε μέρα στα ενοριακά συσσίτια, τα οποία θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αριθμός που το 2010 έφτανε μόλις τα 2.000 άτομα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος των συσσιτίων, πατήρ Στέφανος, το 2010 στα 18 -τότε- συσσίτια και τις 10 τράπεζες τροφίμων βρήκαν τροφή 1.387 άποροι και άστεγοι πολίτες, το 2011 ο αριθμός τους έφτασε στους 2.445 και φέτος ανήλθε στους 5.300. Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι δυτικές συνοικίες είναι η φτωχότερη περιοχή της πόλης, ενώ εκφράζει φόβους για σημαντική αύξηση του αριθμού νεο-απόρων, που θα στραφούν στα ενοριακά συσσίτια ώς τα τέλη του 2013.
ΣΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
Αντίστοιχα, αύξηση σημειώνει ο αριθμός των σιτιζόμενων και στην κεντρική Θεσσαλονίκη. Συνολικά στα 15 ενοριακά συσσίτια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης σιτίζονται καθημερινά περίπου 3.500 άτομα, ενώ ένα πιάτο φαγητό αναζητούν 1.500 άνθρωποι στα συσσίτια της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ενοριακών αλλά και των δημοτικών συσσιτίων, οι άνθρωποι που καταφεύγουν σ’ αυτά είναι συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες οικογένειες, ανασφάλιστοι και οικογενειάρχες με πολύ μικρά εισοδήματα, ακόμη και πρώην επιχειρηματίες που έχασαν την περιουσία τους. Οπως αναφέρει ο πατήρ Στέφανος από τη Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως, η αύξηση των πολιτών στα συσσίτια ήταν θεαματική το 2012, γεγονός που, όπως είπε, αντικατοπτρίζει το σκληρό πρόσωπο της φτώχειας. “Η κατάσταση όσο πάει γίνεται χειρότερη. Η φτώχεια είναι παντού και δείχνει το σκληρό της πρόσωπο", τονίζει ο πατέρας Στέφανος και προσθέτει: "Στη δυτική Θεσσαλονίκη οι αριθμός των πολιτών που στρέφονται στα συσσίτια είναι ενδεικτικός της κατάστασης που επικρατεί στα νοικοκυριά. Για αυτό το λόγο τον επόμενο μήνα η Μητρόπολη θέτει σε λειτουργία και το κοινωνικό παντοπωλείο, από το οποίο θα εξυπηρετούνται κάθε μήνα 300 οικογένειες”.
Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι των κοινωνικών παντοπωλείων των δήμων δίνουν μάχη για να αυξήσουν τις παροχές που δέχονται από ιδιώτες και σουπερμάρκετ, ωστόσο το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς η ζήτηση ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο.
Σε μεγάλους δήμους, όπως Καλαμαριά και Παύλου Μελά, κατά μέσο όρο καλύπτονται 200 - 250 οικογένειες από τις 600 και 700 που είναι εγγεγραμμένες στις λίστες των παντοπωλείων και πρατηρίων, λαμβάνοντας δέματα δύο φορές τον μήνα για περίπου έναν χρόνο. “Υπάρχει τεράστια ζήτηση από τις άπορες οικογένειες σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τα λεγόμενα δέματα αγάπης και όχι στο έτοιμο φαγητό από τα συσσίτια” σημειώνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλαμαριάς Μαριάντζελα Χατζηκωστή. Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι και στις αρχές καλοκαιριού καθημερινά σιτίζονταν 35 - 40 άτομα, ενώ περίπου 70 οικογένειες λαμβάνουν δέματα μία φορά το μήνα από το κοινωνικό πρατήριο του δήμου.
ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
"Ανάσα" στους ανθρώπους που πλήττονται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επιχειρούν να δώσουν οι κατά τόπους δήμοι της Θεσσαλονίκης μέσα από τη δημιουργία κοινωνικών δομών, όπως παντοπωλεία, φαρμακεία, αποθήκες ρουχισμού και τράπεζες γης, που λειτουργούν σε Θεσσαλονίκη, Θέρμη, Καλαμαριά, Νεάπολη-Συκιές, Κορδελιό-Εύοσμο και Παύλου Μελά.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης πριν από το καλοκαίρι παρείχε ένα πιάτο φαγητό σε 350 - 400 άτομα, ενώ σύντομα αναμένεται η συνεργασία του με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις “Άρσις” και “Πράξις”, στο πλαίσιο δράσεων του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας και την υποστήριξη ανθρώπων που έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η παροχή συσσιτίου, η λειτουργία υπνωτηρίου και η ημερήσια φροντίδα αστέγων, η λειτουργία γραφείου διαμεσολάβησης, η καθιέρωση τράπεζας χρόνου κ.ά. Σημειώνεται ότι για τις περισσότερες από τις παραπάνω υπηρεσίες ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει αντίστοιχες δομές, ενώ η συνεργασία του με την “Άρσις” και την “Πράξις” θα είναι διετής.
Στον δήμο Θέρμης το κοινωνικό πρατήριο “Στηρίζω”, ένα από τα μεγαλύτερα στην ανατολική Θεσσαλονίκη, λειτουργεί από το 2010 προσφέροντας δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής καθώς και τρόφιμα σε 350 οικογένειες. Πρόκειται για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με κριτήρια που καθορίζονται από επιτροπή του δήμου. Σύντομα στον δήμο θα λειτουργήσει και το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ 1.314 ΠΟΛΙΤΕΣ
Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 1.314 σε άπορους πολίτες, προσφέρουν τους τελευταίους τέσσερις μήνες ο δήμος Νεάπολης - Συκεών και το Κέντρο Στήριξης της Γυναικείας Απασχόλησης “Εργάνη” μέσα από τη λειτουργία έξι κοινωνικών δομών. Την προσπάθεια για τη στήριξη των απόρων οικογενειών ενισχύουν και δεκάδες εκατοντάδες πολίτες της περιοχής, προσφέροντας τρόφιμα, ρουχισμό και διάφορα άλλα αγαθά.
Οι έξι κοινωνικές δομές που λειτουργούν από το περασμένο Πάσχα είναι το κοινωνικό συσσίτιο, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, οι δημοτικοί λαχανόκηποι, η Τράπεζα χρόνου και το γραφείο διαμεσολάβησης, και στελεχώνονται από 24 εξειδικευμένους επιστήμονες και στελέχη διοικητικού προσωπικού.
Οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου “Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών”, που εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, από τον περασμένο Απρίλιο έως σήμερα τo κοινωνικό παντοπωλείο υποστηρίζει 157 οικογένειες με συνολικά 489 άτομα, ενώ έχει προσφέρει 10.040 συσκευασίες διαφόρων προϊόντων, όπως τροφίμων, απορρυπαντικών και ειδών ατομικής υγιεινής, συνολικής αξίας 24.081 ευρώ. Στεγάζεται στο ισόγειο του δημοτικού καταστήματος Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125) και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή (8 π.μ. - 9 μ.μ.).
Το κοινωνικό φαρμακείο υποστηρίζει συνολικά 168 ωφελούμενους, το κοινωνικό συσσίτιο προσφέρει καθημερινά ζεστά και υγιεινά μαγειρεμένα γεύματα σε 161 ωφελούμενους και προστατευόμενα μέλη, ενώ ο δημοτικός λαχανόκηπος είναι μια πρωτότυπη δράση, που ωφέλησε τουλάχιστον 61 οικογένειες. Ειδικότερα, σε θέση καλλιεργητή-παραγωγού βρέθηκαν από τις αρχές του καλοκαιριού άνεργοι και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα στις δημοτικές ενότητες Πεύκων και Συκεών, στους οποίους παραχωρήθηκαν αγροτεμάχια προς καλλιέργεια, έπειτα από κλήρωση.
ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΟΙΦΙΜΑ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Βασικά είδη ένδυσης, καθαριότητας και διατροφής, παιχνίδια και υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού του Παύλου Μελά, παρέχει το Κέντρο Διάθεσης Ειδών και Τροφίμων του δήμου Παύλου Μελά.
Από το Κέντρο Διάθεσης Ειδών και Τροφίμων μπορεί να ωφεληθεί κάθε κάτοικος του δήμου Παύλου Μελά ή δημότης που αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, προβλήματα υγείας, ανεργία, με σκοπό την κάλυψη των πρωτογενών αναγκών επιβίωσής του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στο Κέντρο, μπορεί να συνεισφέρει κάθε πολίτης ή επιχείρηση.
Ο δήμος παρέχει δωρεάν και ιατρική περίθαλψη σε εκατοντάδες ανασφάλιστους πολίτες, άπορους και οικονομικούς μετανάστες. Το δημοτικό κοινωνικό ιατρείο, το πρώτο στη δυτικές συνοικίες που λειτουργεί εδώ και ενάμιση χρόνο, ενισχύθηκε με ένα νέο υπερσύγχρονο, ψηφιακής τεχνολογίας υπερηχοτομογράφο για να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης και πρόληψης στους πολίτες.
Η υπερηχοτομογράφος θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αρχίσει η παροχή υπηρεσιών προς τους κατοίκους του διευρυμένου δήμου (Πολίχνη, Σταυρούπολη, Ευκαρπία”. Το κοινωνικό ιατρείο του δήμου Παύλου Μελά καλύπτει τις ανάγκες εκατοντάδων ανασφάλιστων πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εξετάσεις σε ιδιωτικά ιατρεία, ακόμα και σε νοσοκομεία της πόλης. Σύμφωνα μάλιστα με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, από το κοινωνικό ιατρείο - φαρμακείο εξυπηρετούνται κάθε εβδομάδα 400 πολίτες που έχουν εκδώσει κάρτα υγείας”, ενώ καθημερινά μπορεί να φτάνουν τους 100.