Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς να αποφύγετε την εξαπάτηση από επιτήδειους

Την προσοχή των πολιτών και ιδιαιτέρως των ηλικιωμένων εφιστούν οι αστυνομικές αρχές συνιστώντας να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι, αυτοπροσώπως ή τηλεφωνικά, προσπαθούν να τους πείσουν να καταβάλουν χρηματικά ποσά με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Η γενική αστυνομική διεύθυνση περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό απάτης στην Κατερίνη, έδωσε στη δημοσιότητα τις εξής οδηγίες-συμβουλές:
-Σε περιπτώσεις που οι άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού ή συγγενικού προσώπου των πολιτών, αυτοί θα πρέπει να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι με τον οικείο τους, που υποτίθεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η επικοινωνία πρέπει να γίνεται πάντα με το δικό τους (των πολιτών) τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλούν με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους.
-Οι πολίτες δεν πρέπει να δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
-Οι πολίτες πρέπει να προσπαθούν να συγκρατήσουν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κλπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών. Επίσης, καλούνται να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απλής απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
Το περιστατικό απάτης στην Κατερίνη αφορά μια 27χρονη η οποία παρίστανε τη μητέρα 6χρονου καρκινοπαθούς παιδιού με στόχο να αποσπάσει χρηματικά ποσά από διερχόμενους και καταστηματάρχες για τη θεραπεία και τη μεταφορά του στο εξωτερικό στους οποίους έδινε στοιχεία δικού της τραπεζικού λογαριασμού. Η γυναίκα συνελήφθη κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, όταν διαπιστώθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε ανάρτηση στο διαδίκτυο για παροχή βοήθειας σε 6χρονο παιδί που πάσχει από καρκίνο -και είναι υπαρκτό πρόσωπο- παριστάνοντας τη μητέρα του. Μετά τη σύλληψη της 27χρονης οι αστυνομικοί κατέσχεσαν μικρό χρηματικό ποσό και βιβλιάριο τραπεζικών συναλλαγών. Προανάκριση διενεργεί η υποδιεύθυνση ασφάλειας Κατερίνης, ενώ η συλληφθείσα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.  

"Μ"