Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις Ευρωπαίων παρατηρητών, η νέα γερμανική κυβέρνηση θα έλθει πιο κοντά στο προβληματικό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
«Η εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι Γερμανοί ψηφοφόροι απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ, την οποία χαϊδευτικά οι Γερμανοί αποκαλούν μητερούλα, είναι η ευκαιρία γι αυτήν να κάνει επίδειξη περισσότερου φιλοευρωπαϊκού πνεύματος. Εξάλλου, είναι τόσο ρεαλίστρια, που γνωρίζει ότι η Γερμανία χωρίς περισσότερη Ευρώπη θα είναι προβληματική.
Ο κ. Ζαν Κολίν είναι γαλλόφωνος Ελβετός, όμως ασχολείται πολλά χρόνια με την γερμανική πολιτική καθ’ όσον είναι σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα διεθνών σχέσεων και οικονομικής διπλωματίας. Είναι συνεπώς ένα αρμόδιο πρόσωπο για να κάνει εκτιμήσεις αναφορικά με τους προσανατολισμούς που θα ακολουθήσει η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Άνγκελα Μέρκελ στην διάρκεια της τρίτης συνεχούς θητείας της στο ύπατο γερμανικό αξίωμα. Κατά την εκτίμησή του, λοιπόν, η κυρία Α. Μέρκελ θα ενισχύσει τον γαλλο-γερμανικό άξονα και θα έλθει πιο κοντά στα κρίσιμα ευρωπαϊκά προβλήματα –γιατί, από τις λύσεις που θα δοθούν σε αυτά, εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον της Γερμανίας.
Μία Γερμανία η οποία ήδη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, την περίοδο που οι Κινέζοι βιομηχανικοί ανταγωνιστές της την ανταγωνίζονται στο επίπεδο προϊόντων που και η ίδια παράγει. «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και η κυρία Μέρκελ γνωρίζει ότι δεν αντιμετωπίζεται με την Γερμανία εκτός Ευρώπης. Ούτε δε κατά διάνοια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και με γερμανική έξοδο από την ευρωζώνη. Σε μια τέτοια περίπτωση το γερμανικό μάρκο θα υφίστατο ισχυρή ανατίμηση και η οικονομία της χώρας θα κατέρρεε», τονίζει ο κ. Ζαν Κολίν –και την άποψή του συμμερίζονται πολλοί από τους Γάλλους κυρίως παρατηρητές των γερμανικών εξελίξεων.
Έτσι, ο κεντροδεξιός Γάλλος ευρωβουλευτής και πρώην υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην χώρα του κ. Αλαίν Λαμασούρ, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μάς είπε ότι προβλέπει αναθέρμανση των γαλλο-γερμανικών σχέσεων και τόνισε ότι στην νέα θητεία της η καγκελάριος θα δώσει ειδικότερο βάρος στα ενεργειακά και αμυντικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). «Σε μία ενωμένη Ευρώπη δεν νοείται η μη ύπαρξη κοινής ενεργειακής πολιτικής, αλλά ούτε και είναι πλέον δυνατόν η Γαλλία να παίζει μόνη της στο επίπεδο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Με άλλα λόγια, ούσα η Γερμανία οικονομικός γίγαντας, δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει πολιτικός νάνος…», μάς υπογράμμισε ο κ. Αλαίν Λαμασούρ.
Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, κ. Γκυ Βερχοφστάαντ, μάς τόνισε ότι, κατά την εκτίμησή του, η Γερμανία ναι μεν θα συνεχίσει να αντιδρά σε πιθανή αμοιβαιοποίηση των δημόσιων χρεών στην ευρωζώνη, όμως θα φανεί πολύ πιο ελαστική στο θέμα της τραπεζικής ένωσης. «Ίσως το πιο σοβαρό πρόβλημα της κυρίας Μέρκελ στο εσωτερικό της Χριστιανοδημοκρατίας να είναι το Βαυαρικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, που έναντι της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν πάντα πολύ πιο επιφυλακτικό από την παραδοσιακή CDU», μάς είπε ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός. Αναφερόμενος δε στην Ελλάδα, τόνισε ότι η γερμανική πολιτική, ακριβώς για λόγους ευρωπαϊκής συνοχής, θα γίνει πιο ήπια. «Η εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι Γερμανοί ψηφοφόροι απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ, την οποία χαϊδευτικά οι Γερμανοί αποκαλούν μητερούλα, είναι η ευκαιρία γι αυτήν να κάνει επίδειξη περισσότερου φιλοευρωπαϊκού πνεύματος. Εξάλλου, είναι τόσο ρεαλίστρια, που γνωρίζει ότι η Γερμανία χωρίς περισσότερη Ευρώπη θα είναι προβληματική. Από την άποψη αυτή, η μη είσοδος στο κοινοβούλιο των Γερμανών αντιευρωπαϊστών είναι θετική για τις επιλογές της κυρίας Μέρκελ», υπογραμμίζει ο κ. Γκυ Βερχοφστάαντ.
Την παραπάνω εκτίμηση επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο γνωστός Γερμανός διανοούμενος Ούλριχ Μπεκ, που τόνισε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση σίγουρα θα είναι θετικότερα προσανατολισμένη στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι –γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά στην Γερμανία, αλλά και εκτός αυτής, τις επιλογές των ψηφοφόρων στις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.
Τέλος, ο Γερμανός σχολιαστής Ρ. Κίντερμαν στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF, κάνοντας λόγο για την νέα γερμανική οικονομική πολιτική, επεσήμανε ότι θα είναι ενισχυτική της εσωτερικής ζήτησης, με αναθεώρηση του καθεστώτος των κατώτερων μισθών. «Η καγκελάριος», υπαινίχθηκε ο Γερμανός σχολιαστής, «στην νέα θητεία της θα φροντίσει και για την υστεροφημία της. Θα θελήσει έτσι να κάτσει στο πλευρό των μεγάλων Γερμανών που συνέβαλαν στο μέχρι τις ημέρες μας ευρωπαϊκό γίγνεσθαι…».
Εν αναμονή, λοιπόν –με την προοπτική μιας «άλλης Ευρώπης», όπως λέει και ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής των Πρασίνων, κ, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, να είναι ένα πιθανό σενάριο. Και αυτό παρά την πτώση των Πρασίνων στις γερμανικές εκλογές.
EBR