Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Καταρρέει ο ελεγκτικός μηχανισμός

Ελέγχους με το σταγονόμετρο, σχεδόν σε όλο το φάσμα της αγοράς, διενεργούν εδώ και ένα χρόνο οι ελεγκτές-επόπτες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Tης Φανής Σοβιτσλή

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και σε τεχνικά μέσα, αλλά και ο περιορισμός των καυσίμων για τα υπηρεσιακά οχήματα -μόλις 108 λίτρα το μήνα προβλέπει ο νόμος-, έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον νομό Θεσσαλονίκης να μην ελέγχονται για την ποιότητα των τροφίμων και την παροχή υπηρεσιών τους προς τους καταναλωτές.
Την ίδια ώρα δεκάδες νέες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιμένουν έως και τρεις μήνες για την άδεια λειτουργίας τους, καθώς χωρίς την έγκριση των εποπτών της περιφέρειας ο οικείος δήμος όπου υποβάλλεται ο φάκελός τους δεν μπορεί να την εκδώσει.
Αυτή τη στιγμή οι συνολικά 18 επόπτες υγείας και δημόσιας υγιεινής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι παροπλισμένοι στα γραφεία τους διεκπεραιώνοντας άλλες δουλειές, καθώς όλα τα αυτοκίνητα που έχει στη διάθεσή της η υπηρεσία είναι ακινητοποιημένα από έλλειψη βενζίνης.
Μ’ αυτά τα δεδομένα, οι έλεγχοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ-μπαρ, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα ψιλικών κ.ά.) περιορίζονται σημαντικά και διενεργούνται μόνο στο κέντρο της πόλης, όπου οι ελεγκτές μεταβαίνουν πεζή ή με την αστική συγκοινωνία.

“ΣΑΦΑΡΙ” ΕΛΕΓΧΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργο Τσαμασλή, τα καύσιμα των οχημάτων με τα οποία μετακινούνται οι επόπτες και οι ελεγκτές δεν επαρκούν παρά μόνο για τις πρώτες μέρες του μήνα, ενώ δεν μπορούν να πληρωθούν υπερωρίες ώστε να εκτελούνται έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα βράδια, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
“Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι δεν γίνονται όπως πρέπει βάσει των αναγκών που έχουν η πόλη και ο νομός. Ωστόσο το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στους ελεγκτές υγείας, αλλά σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας, όπως οι διευθύνσεις Εμπορίου, Κτηνιατρικής κ.ά.” υπογραμμίζει ο περιφερειάρχης.
Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει επιβεβαιώνει και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Έφη Βασιλειάδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αυτές τις μέρες οι επόπτες κάθονται στο γραφείο και περιμένουμε την έγκριση των κονδυλίων για τα καύσιμα από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) ώστε να συνεχίσουν την αποστολή τους στον νομό”. Διευκρίνισε μάλιστα ότι θα μπορούσαν να διατεθούν κονδύλια για την κάλυψη των καυσίμων, αλλά δυστυχώς, όπως λέει, ο νόμος δεν επιτρέπει την κατ’ εξαίρεση τροφοδοσία των οχημάτων με καύσιμα.
Ως εκ τούτου, ο ελεγκτικός μηχανισμός της περιφέρειας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της αγοράς. “Πολλές φορές οι μισοί τουλάχιστον ελεγκτές αναγκάζονται να διενεργούν ελέγχους στην πόλη μεταβαίνοντας πεζή, ενώ όταν πρέπει να μετακινηθούν χρησιμοποιούν την αστική συγκοινωνία. Με τον τρόπο αυτό όμως χάνεται πολύς χρόνος καθημερινά και στην ουσία οι έλεγχοι είναι πλημμελείς” σημειώνει η κ. Βασιλειάδου. Προσθέτει επίσης ότι εκτός από τους προγραμματισμένους ελέγχους οι ελεγκτές-επόπτες θα πρέπει να εξετάσουν επί τόπου και τις καταγγελίες που δέχεται η υπηρεσία για διάφορες παραβάσεις, που φτάνουν τις 100 κάθε μήνα.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Σημαντικές καθυστερήσεις στη διενέργεια ελέγχων σημειώνονται επίσης και κατά τη διαδικασία των εγκρίσεων για τη λειτουργία νέων καταστημάτων, γεγονός που, σύμφωνα με την εντεταλμένη σύμβουλο Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Έφη Βασιλειάδου, επιβαρύνει τους νέους επιχειρηματίες που σπεύδουν να δραστηριοποιηθούν. “Η κρίση οδήγησε πολλούς ανθρώπους να στήσουν τη δική τους επιχείρηση και στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο οι νέοι επιχειρηματίες για να εκδώσουν την άδειας λειτουργίας περιμένουν έως και τρεις μήνες, καθώς οι επόπτες δημόσιας υγείας δεν μπορούν να προβούν άμεσα σε ελέγχους” επισημαίνει η ίδια. Εξηγεί ακόμη ότι τα περισσότερα από τα νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία λειτουργούν χωρίς να έχουν πάρει την άδειά τους, με αποτέλεσμα να απειλούνται με πρόστιμα και άλλες κυρώσεις. “Πολλοί νέοι επιχειρηματίες φτάνουν στα όρια τους, γιατί ενώ στήνουν τη επιχείρησή τους δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Όταν οι έλεγχοι στην πόλη είναι περιορισμένοι, εξαιτίας των ελάχιστων μέσων που διαθέτουμε, οι επιχειρήσεις στην περιφέρεια βρίσκονται σε διαρκή αναμονή” υπογραμμίζει η κ. Βασιλειάδου.

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
Εκτός από τα προβλήματα που δημιουργούν τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν οι επόπτες-ελεγκτές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το έργο τους δυσχεραίνουν οι απειλές και οι καταγγελίες που δέχονται από τους επιχειρηματίες. Πολλοί επαγγελματίες, φοβούμενοι τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται από τους ελεγκτές, τους απειλούν με μηνύσεις και καταγγελίες που μπορεί να τους οδηγήσουν ακόμη και σε αργία.
Συγκεκριμένα, ενδεχόμενη παραπομπή υπόθεσης κάποιου υπαλλήλου στο δικαστήριο για ποινικό αδίκημα έπειτα από διαδικασία μηνύσεων μπορεί να οδηγήσει τον εργαζόμενο σε αυτοδίκαιη αργία με διοικητική πράξη που εκδίδει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση. Σύμφωνα με παράγοντες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αυτό το γνωρίζουν καλά αρκετοί από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι το μόνο που επιδιώκουν είναι να αποφύγουν τα πρόστιμα ή να αποσιωπηθούν οι παραβάσεις τους. “Το πειθαρχικό δίκαιο είναι πια πολύ αυστηρό και οι υπάλληλοι δεν βάζουν την υπογραφή τους σχεδόν σε καμία απόφαση. Πόσο μάλλον αν αυτή αφορά πρόστιμα κ.ά.”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γ. Τσαμασλής.