Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

«Καίει» ο κατάλογος όσων ζητούν οι δανειστές

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ 
Το σχέδιο διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα που προμηνύει η επιβολή νέων μέτρων, τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ, αναζητεί η κυβέρνηση.
Τις τελευταίες μέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επιδοθεί σε αγώνα ταχύτητας, ώστε να ετοιμάσει το φάκελο που θα πάρει μαζί του στις 17 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεκδικήσει την αναβολή της συζήτησης, ή τουλάχιστον της ανακοίνωσης των νέων μέτρων που θα συμφωνηθούν με την τρόικα στην επικείμενη επίσκεψή της στην Αθήνα στο τέλος του Σεπτεμβρίου.
Οι επικεφαλής των ελεγκτών θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι αποκλίσεις. Ωστόσο, η καυτή πατάτα της αξιολόγησης είναι το δημοσιονομικό κενό που έχει ανακαλύψει η τρόικα για τη διετία 2015-2016, που ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δανειστές έχουν ζητήσει ήδη από την προηγούμενη άνοιξη η κυβέρνηση να ετοιμάσει το πλέγμα των μέτρων που θα καλύψουν αυτή την τρύπα που προκύπτει.
Αν και το σύνολο το νέων μέτρων που θα συμφωνήσουν οι ελεγκτές με την κυβέρνηση δεν έχει κλειδώσει, είναι γνωστό ότι ο κατάλογος θα περιλαμβάνει:
* Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ.
* Αύξηση των εισιτηρίων του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών.
* Διατήρηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης για τρία ακόμα χρόνια.
* Περικοπές σε μισθούς, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
* Αύξηση τελών κυκλοφορίας.
* Νέο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών τιμών, που θα φέρει αυξήσεις σε αρκετές περιοχές.
* Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό.
* Ακόμα μεγαλύτερη περικοπή φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων φόρου, αρχίζοντας από τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και από την κατάργηση της έκπτωσης που προκύπτει από τις ιατρικές δαπάνες.
* Διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η απαίτηση των δανειστών μεταφράζεται ως προτροπή να φορολογηθούν περιουσιακά στοιχεία που έως τώρα δεν υπολογίζονταν, όπως, για παράδειγμα, αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.
* Περαιτέρω περικοπή δημοσίων επενδύσεων, που μπορεί να γίνει ακόμα και αναδρομικά από το 2013, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει ήδη μαχαίρι σε αυτή τη δαπάνη.
* Κατάργηση φόρων και τελών υπέρ τρίτων.
* Νέος φόρος ακινήτων. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι οι ελεγκτές θα βρουν έτοιμο το νέο φόρο, όταν θα φτάσουν στην Αθήνα. Ωστόσο, η διαφορά του ενός δισεκατομμυρίου που προκύπτει στα βεβαιωμένα έσοδα που ζητεί η τρόικα από αυτά που προτείνει η κυβέρνηση, φέρνει όλο και πιο κοντά τη διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα.
* Η τρόικα συνεχίζει να ζητεί την απόλυτη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ώστε να απεμπλακεί η φορολογική διοίκηση από τις πολιτικές πιέσεις. Αν και τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, η τρόικα εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο.
* Περαιτέρω περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης, συμμάζεμα των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%, από το 23% που ισχύει σήμερα.
* Ολοκλήρωση του νέου κώδικα των δικηγόρων, που θα περιλαμβάνει απελευθέρωση των αμοιβών και ήδη έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.
* Απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Εστω και αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για σταδιακή απελευθέρωση.
* Η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ εξελίχθηκε σε λουκέτο με απαίτηση της τρόικας. Η κυβέρνηση θα έχει την Παρασκευή, μετά την αποστολή της ελληνικής πρότασης στην Κομισιόν, την πρώτη εικόνα για τις προθέσεις των δανειστών για το θέμα.
enet.gr