Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ Καταδίκη για 46 πρότεινε ο εισαγγελέας

Την ενοχή 46 εκ των 53 κατηγορουμένων για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που εξαρθρώθηκε τον περσινό Μάρτιο στη Χαλκιδική με την κατάσχεση 9.200 νομισμάτων και επιπλέον 300 αντικειμένων ζήτησε χθες ο εισαγγελέας της έδρας του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, αντεισαγγελέας εφετών Νίκος Καλλίδης.


Του Κώστα Καντούρη
Ειδικότερα πρότεινε στο δικαστήριο την ενοχή 22 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, για δύο ζήτησε να καταδικαστούν για υπεξαίρεση μνημείων με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου και για ακόμη τέσσερις για άμεση συνέργεια στο αδίκημα.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση σε δυσμενέστερη θέση βρίσκεται ο 67χρονος εκτελωνιστής, ο οποίος είναι βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης. Προτάθηκε να καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση, υπεξαίρεση μνημείων με τις επιβαρυντικές περιστάσεις, παράνομη εξαγωγή μνημείων και νομιμοποίηση εσόδων. Ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση επτά κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων άμεσοι συγγενείς του εκτελωνιστή. Για τους περισσότερους κατηγορούμενους ζήτησε να καταδικαστούν μόνον για παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικό χώρο.