Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Β. ΠAΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Τα δίνει όλα με Τσοβόλα

H ζωή καμιά φορά παίζει περίεργα παιχνίδια. Στην πολιτική αυτό είναι συνηθέστερο. Όταν το μακρινό 1989 ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος υπερψήφιζε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ αλλά και τους βουλευτές του Συνασπισμού την παραπομπή του Δημήτρη Τσοβόλα στο ειδικό δικαστήριο, προκειμένου να δικαστεί για την πολύκροτη υπόθεση του σκανδάλου Κοσκωτά, ασφαλώς δεν φανταζόταν ότι 24 χρόνια μετά θα κατέφευγε ο ίδιος στον άνθρωπο τον οποίο έστειλε τότε στο εδώλιο, για να τον απαλλάξει από τη βαρύτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε πρωτοδίκως.


Του Νίκου Ηλιάδη
Η επίμαχη ψηφοφορία για την παραπομπή του κ. Τσοβόλα, καθώς και άλλων τεσσάρων πολιτικών (Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Γιώργος Πέτσος και Παναγιώτης Ρουμελιώτης) διενεργήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1989, την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη από τη “17Ν”. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ήταν μεταξύ των 168 βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Οικονομικών στο ειδικό δικαστήριο, προκειμένου να δικαστεί για απιστία περί την υπηρεσία και παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Τον Ιανουάριο του 1992, όταν εξεδόθη η καταδικαστική απόφαση για τον κ. Τσοβόλα -ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών και τριετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του- ο κ. Παπαγεωργόπουλος ήταν υφυπουργός Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Η πολιτική διαδρομή του ηπειρώτη πολιτικού σημαδεύτηκε από την περίφημη φράση “Τσοβόλα, δώστα όλα”, την οποία είχε εκστομίσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο Περιστέρι το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ο μακρύς πολιτικός κύκλος του κ. Τσοβόλα έκλεισε οριστικά το 2004, όταν ο κ. Παπαγεωργόπουλος βρισκόταν ακριβώς στο μέσον της δωδεκαετούς δημαρχιακής θητείας του. Έκτοτε ο “γιος του αγωγιάτη”, όπως τον αποκαλούσαν οι πολιτικοί φίλοι του, επέστρεψε οριστικά και αμετάκλητα στη δικηγορία, την οποία είχε σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

ΠΩΣ ΤΟΝ ΕΠΕΛΕΞΕ
Τελευταία μεγάλη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν η υπόθεση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία έληξε με την ισόβια καταδίκη του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.
Πριν να καταλήξει στη συνεργασία του με τον κ. Τσοβόλα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος είχε συζητήσεις με αρκετούς ακόμη διακεκριμένους νομικούς εξ Αθηνών. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών τον επισκέφθηκαν στις φυλακές Διαβατών, προκειμένου να του παρουσιάσουν εκ του σύνεγγυς τις προτάσεις τους για την τακτική που ήταν φρόνιμο να ακολουθήσει κατά την επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης στο εφετείο. Τελικώς ο τέως δήμαρχος εμπιστεύτηκε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, του οποίου, όπως λένε συνεργάτες του, εκτιμά και τις νομικές γνώσεις αλλά και τη μαχητικότητά του στα ακροατήρια. Σημειώνεται ότι στο νομικό επιτελείο του κ. Παπαγεωργόπουλου παραμένουν οι Δημήτρης Τσάκος και Αλεξάνδρα Τσάκου, που τον υπερασπίστηκαν κατά την πρωτόδικη διαδικασία.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΛΕΜΟΥΣΙΑ
Η επιλογή του κ. Τσοβόλα σηματοδοτεί την απόφαση του τέως δημάρχου να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του και την υπερασπιστική τακτική του από αυτήν του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου και στενού συνεργάτη του Μιχάλη Λεμούσια. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης οι κύριοι Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας είχαν τους ίδιους δικηγόρους (το ζεύγος Τσάκου). Επιπλέον κατά την ακροαματική διαδικασία δημιουργήθηκε η εντύπωση της πλήρους ταύτισης των δύο άλλοτε στενών συνεργατών και πλέον κρατουμένων στο ίδιο κελί στις φυλακές Διαβατών. Άλλωστε αυτό είχε αποτυπωθεί και στο κλείσιμο της δίκης, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενος στον κ. Παπαγεωργόπουλο τού είπε: “Κρατιέστε χέρι, χέρι (σ.σ. με τον Λεμούσια) στο χορό του Ζαλόγγου. Μείνατε απόλυτα ταυτισμένος μαζί του. Σας δίνω μία τελευταία ευκαιρία: Μπορεί ο γενικός γραμματέας, ο στενότατος συνεργάτης σας, να τα έκανε ερήμην σας;”. Ήταν προφανές ότι ο πρόεδρος της έδρας προσέφερε την ύστατη στιγμή στον κ. Παπαγεωργόπουλο μία οδό διαφυγής, την οποία όμως εκείνος απέφυγε να εκμεταλλευτεί απαντώντας: “Κι εγώ περιμένω την κρίση σας…”. Η κρίση τελικώς του δικαστηρίου ήταν το ίδιο βαριά και για τους δύο: ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Σύμφωνα με συνομιλητές του τέως δημάρχου στο διάστημα που ακολούθησε ο κ. Παπαγεωργόπουλος φαίνεται να συνειδητοποίησε ότι η τακτική που υιοθέτησε στην πρώτη δίκη ήταν λανθασμένη. Αυτό του το είχαν επισημάνει σχεδόν όλοι οι εγνωσμένης αξίας νομικοί με τους οποίους συνομίλησε. Έτσι πήρε την απόφαση να αλλάξει την υπερασπιστική γραμμή του, αρχίζοντας από τη νομική εκπροσώπησή του στο εφετείο. “Μπορεί το ζεύγος Τσάκου να παραμένει στο νομικό επιτελείο του, ωστόσο ο εκπρόσωπός του στο δικαστήριο θα είναι ο Τσοβόλας”, επισημαίνει συνομιλητής του. Σπεύδει πάντως να διευκρινίσει ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα φορτώσει όλα στον Λεμούσια”.

ΛΕΜΟΥΣΙΑΣ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ
Σημειώνεται ότι το ζεύγος Τσάκου παραμένει στο νομικό επιτελείο του κ. Παπαγεωργόπουλου, καθώς δεν θα έχει πλέον συνεργασία με τον κ. Λεμούσια. Ο πρώην γενικός γραμματέας διαμορφώνει κι αυτός το νέο νομικό επιτελείο του, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχει ο Γιώργος Νικολακόπουλος, ο οποίος τον εκπροσώπησε στη δίκη για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, η οποία τελικώς αναβλήθηκε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η συνεργασία με τον κ. Νικολακόπουλο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ο κ. Λεμούσιας συζητά επίσης με τον τέως πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλο, ο οποίος στην πρώτη δίκη είχε υπερασπιστεί τον πρώην αντιδήμαρχο Αναστάσιο Γερογιάννη, ο οποίος αθωώθηκε. Συζητά επίσης με τον Μιχάλη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε υπερασπιστεί έναν υπάλληλο του δήμου, που και αυτός αθωώθηκε.

ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ Έτσι θα αντεπιτεθεί ο πρ. δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Του Κώστα Καντούρη

Ενάμιση μήνα πριν από την επανάληψη της μεγάλης δίκης της Θεσσαλονίκης, τα νομικά επιτελεία ήδη καταστρώνουν τις υπερασπιστικές γραμμές τους. Ο καταδικασθείς σε ισόβια κάθειρξη τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καλείται να αντιμετωπίσει τους δικαστές του πενταμελούς εφετείου, επιμένοντας και σε αυτή τη φάση ότι είναι αθώος.
Το σκηνικό της δίκης της υπεξαίρεσης των περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έκρινε το τριμελές εφετείο κακουργημάτων, δεν θα είναι το ίδιο με αυτό της δίκης στο πρώτο δικαστήριο. Στο εδώλιο στις 22 Οκτωβρίου θα καθίσουν πέντε κατηγορούμενοι, καθώς οι υπόλοιποι δεκατρείς έχουν κριθεί αθώοι. Την πρώτη θέση θα καταλάβει ο πρώην ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την υπεξαίρεση και εννέα χρόνια για την πλαστογραφία και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Δίπλα του θα είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας με ποινή ισόβιας κάθειρξης για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση και απλή συνέργεια στην πλαστογραφία. Την τρίτη θέση, όπως και στο πρώτο δικαστήριο, θα καταλάβει ο τέως δήμαρχος. Καταδικάστηκε σε ισόβια για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, με την έννοια ότι συνέδραμε τον ηθικό αυτουργό πρώην γενικό γραμματέα.
Τις άλλες δύο θέσεις θα καταλάβουν οι πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, οι Θωμάς Γκόλας, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη δεκαπέντε χρόνων για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση, και Γιώργος Γκαϊδατζής, στον οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη δέκα ετών για το ίδιο αδίκημα. Και στους δύο, σε αντίθεση με τους πρώτους τρεις κατηγορούμενους, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού το δικαστήριο δέχτηκε οι εφέσεις τους να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Η σύνθεση του δικαστηρίου δεν είναι ακόμη γνωστή, καθώς τις επόμενες ημέρες πρόκειται να γίνει η κλήρωση για τα πινάκια του Οκτωβρίου. Το μόνο βέβαιο είναι, όπως συμβαίνει στα πενταμελή εφετεία, ότι στην έδρα θα βρίσκονται στην πλειονότητά τους πολύπειροι δικαστές, καθώς και πολύπειρος εισαγγελέας. Άλλο ένα στοιχείο που θα τη διαφοροποιήσει σε σχέση με την πρώτη δίκη είναι ότι η ακροαματική διαδικασία δεν θα διαρκέσει 51 ημέρες. Υπολογίζεται πως το αργότερο σε ενάμιση μήνα θα έχει ολοκληρωθεί.
Η επανάληψη της μεγάλης δίκης της υπεξαίρεσης ήδη αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης στους διαδρόμους των δικαστηρίων, που την τελευταία εβδομάδα άρχισαν να γεμίζουν, παρότι το νέο δικαστικό έτος αρχίζει σε μία εβδομάδα. Οι τακτικές, οι γραμμές υπεράσπισης και τα σενάρια που κυκλοφορούν αναπτύσσονται διαρκώς μεταξύ κυρίως των δικηγόρων αλλά και των δικαστών.

“ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΡΗΚΑ”
Τα επιχειρήματα του νομικού επιτελείου του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου θα επικεντρωθούν στην ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης, ιδιαίτερα στο σκέλος στο οποίο αναφέρεται ότι “υπεξαίρεση δεν γινόταν στο δήμο πριν από το 1999”. Το ζήτημα αυτό φαίνεται ότι έχει αναγάγει σε κορυφαίο ο φυλακισμένος τέως δήμαρχος και είναι γεγονός πως σε κάθε επιστολή του το επαναλαμβάνει. Άλλωστε κύκλοι του πιστεύουν ότι, αν δεν υπήρχε αυτό το σκέλος της απόφασης, ο δήμαρχος σήμερα θα απολάμβανε την ελευθερία του, έστω και με την παροχή ενός ελαφρυντικού στην πρώτη δίκη που θα συνδυαζόταν με την αναστολή στην έφεση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νομικοί του κ. Παπαγεωργόπουλου θα υποστηρίξουν την άποψη αυτή καταθέτοντας συγκεκριμένα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία γίνονταν παρατυπίες στις οικονομικές υπηρεσίες, πριν να αναλάβει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος. Μεταξύ αυτών είναι πόρισμα του ελεγκτικού συνεδρίου το 1997, που αναφέρεται σε οικονομικές παρατυπίες, και ένας καταλογισμός της ΔΟΥ που αφορά το προηγούμενο από το 1999 διάστημα, χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιεί ευθύνες σε πρόσωπα. Επίσης αναμένεται να αναφερθούν στο συμπέρασμα της επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία κατέληξε πως υπεξαίρεση γινόταν και πριν από τη δημαρχία Παπαγεωργόπουλου.
Η οικονομική επιθεωρήτρια θα είναι πάλι η βασική μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του πενταμελούς εφετείου. Οι συνήγοροι ειδικά του τέως δημάρχου αλλά και του πρώην γενικού γραμματέα εμφανίζονται αποφασισμένοι να εξαντλήσουν στις ερωτήσεις τους το θέμα των δύο πλαστών αποδείξεων, που έχουν προγενέστερη ημερομηνία από το 1999 και τις οποίες η ίδια ενέταξε στην “υπεξαίρεση Σαξώνη”. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν την πρωτόδικη απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι δύο αποδείξεις δεν πλαστογραφήθηκαν από τον πρώην ταμία, όπως άλλωστε και ο ίδιος υποστήριξε στην απολογία του. “Σκοπός είναι να πείσουν το δικαστήριο ότι ο Σαξώνης υπεξαιρούσε και πριν από τον Παπαγεωργόπουλο. Εάν αυτό γίνει δεκτό, αλλάζει η ροή της δίκης”, εκτίμησε νομικός, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση.
Επίσης ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης μέσω των νομικών του θα υποστηρίξει ότι τα εις βάρος του στοιχεία στηρίζονται μόνον στις επαφές του πρώην αντιδημάρχου Σταμάτη Καραμανλή, που έχει πεθάνει και είναι αναπόδεικτες, στην ομολογία του βασικού κατηγορούμενου πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη και στην κατάθεση του σημερινού δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, η οποία κινήθηκε σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς να κατατεθούν συγκεκριμένα στοιχεία, όπως αναφέρει η πλευρά Παπαγεωργόπουλου. Ο τέως δήμαρχος στην παρουσία του στο δικαστήριο ενδεχομένως να διαφοροποιήσει τη στάση του σε σχέση με την πρώτη δίκη, αναφερόμενος κυρίως σε δικές του ενέργειες και όχι σε συνεργατών του.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΛΑΝΟ Ο ΠΡ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τον πρώην ταμία “ιθύνων νους” της υπεξαίρεσης, αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο υπερασπιζόμενος τον εαυτό του. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα επικεντρωθεί στο διάστημα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στο δήμο, καταθέτοντας με τη σειρά του στοιχεία που εμφανίζουν οικονομικές παρατυπίες στα ταμεία.
Όπως και ο τέως δήμαρχος, έτσι και ο κ. Λεμούσιας προσδοκά να αθωωθεί από το δικαστήριο, πιστεύοντας παράλληλα πως, εάν τα στοιχεία αυτά είχαν κατατεθεί και στην πρώτη δίκη, η εικόνα θα ήταν διαφορετική και θα αντιμετώπιζε διαφορετική ποινή στις 22 Οκτωβρίου.
Από την πλευρά του ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης αναμένεται να “παλέψει” τη χορήγηση ενός ελαφρυντικού, για να σπάσει τα ισόβια. Άλλωστε έχει ομολογήσει την πράξη του και αναμένεται να το επαναλάβει και γι’ αυτό θα επιδιώξει να πείσει το δικαστήριο πως η συμβολή του ήταν καθοριστική στην αποκάλυψη του σκανδάλου της υπεξαίρεσης. Επιχείρημα που δεν δέχτηκε το πρωτόδικο δικαστήριο.
Σημαντική παράμετρος θεωρείται και η στάση των δύο υπαλλήλων του δήμου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης ποινές κάθειρξης. Ο πρώην διευθυντής της ταμειακής Θωμάς Γκόλας στην πρώτη δίκη δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες στον τότε δήμαρχο και συγκατηγορούμενό του, υποστηρίζοντας πως ενημερώνονταν διαρκώς για την οικονομική κατάσταση. Από την άλλη ο διάδοχός του για λίγους μήνες Γιώργος Γκαϊδατζής θα τονίσει και πάλι πως συνέβαλε στην αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου.

ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΤΑ 12 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Η αποκάλυψη της “ΜτΚ” για το εύρημα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά ότι υπάλληλος του δήμου φέρεται να διαχειρίστηκε σε χρηματιστηριακές συναλλαγές το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ πρόκειται να δώσει άλλη διάσταση στη δίκη της υπεξαίρεσης σε σχέση με το πρωτόδικο δικαστήριο.
Τόσο ο τέως δήμαρχος όσο και ο πρώην γενικός γραμματέας αναμένεται να ζητήσουν όλα τα στοιχεία για τις συναλλαγές αυτές, σε περίπτωση που το πόρισμα της επιθεωρήτριας δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη στον εισαγγελέα διαφθοράς. Πάντως σήμερα και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη συγκεκριμένη υπάλληλο, καθώς και ότι με το ποσό αυτό δίνεται τελικά απάντηση στο ερώτημα “πού πήγαν τα λεφτά της υπεξαίρεσης;”, ενισχύοντας τη θέση τους πως οι ίδιοι δεν αντιλήφθηκαν οτιδήποτε από την τρύπα στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσει και ο πρώην ταμίας, ο οποίος αναμένεται να δηλώσει ότι επίσης δεν είχε καμία σχέση με τη συγκεκριμένη υπάλληλο. Η ίδια πάντως έχει ισχυριστεί ότι δεν είχαν τέτοιο εύρος οι συναλλαγές της, αλλά περιορίστηκαν σε 800.000 ευρώ.