Η πρώτη, μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 17:42 στην περιοχή της Φθιώτιδας. Το ακριβές της επίκεντρο εντοπίζεται 24 χλμ. δυτικά - βορειοδυτικά της Αταλάντης. Ακολούθησε νέα δόνηση στις 6:01 το απόγευμα, προερχόμενη από τον ίδιο εστιακό χώρο.Η δεύτερη δόνηση είχε μέγεθος 4,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Με τον σεισμό μεγέθους 5,3 που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου συνδέονται οι δονήσεις 4,5 και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγιναν το απόγευμα στην περιοχή της Φθιώτιδας, σύμφωνα με τον καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο. «Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων» δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί. Όπως επισήμανε, η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.
«Πρόκειται για μια ισχυρή σεισμική ακολουθία από την ίδια περιοχή που στις 7 Αυγούστου είχε δώσει σεισμό 5,1 Ρίχτερ» δήλωσε, από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. Μάλιστα ο ίδιος χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη» αυτή την ισχυρή σεισμική ακολουθία καθώς όπως διαπιστώνει «το συγκεκριμένο ρήγμα όπως αρχικά είχαμε ως σεισμολόγοι εκτιμήσει έχει αρκετή ενέργεια.
» Μέχρι σήμερα εκτός από το αρχικό 5,1 στις 7 Αυγούστου έχει δώσει αρκετούς σεισμούς 4,9 Ρίχτερ, 4,8 Ρίχτερ και άλλους μικρότερους πάνω από 4 Ρίχτερ. Περίπου 40 μέρες μετά από 5,1 Ρίχτερ δεν μπορούμε να θεωρήσουμε φυσιολογικό ότι το συγκεκριμένο επίκεντρο στην περιοχή της Αμφίκλειας δίνει σεισμούς 4,8 αρχικά και 4,5... Έχει συσσωρευτεί πολλή ενέργεια στην περιοχή» τονίζει χαρακτηριστικά.
Από τις ρωγμές στα ετοιμόρροπα σπίτια
Στο μεταξύ, κτίρια που ήταν «τραυματισμένα» από τον προηγούμενο σεισμό, τώρα έχουν γίνει ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν. Ρωγμές είναι πλέον ορατές και σε κάποιες περιπτώσεις απειλητικές.
Οι περισσότερες από τις ζημιές αυτές καταγράφονται σε σπίτια στο Ρεγγίνι, την Δρυμαία τους Ξυλικούς και στην ευρύτερη περιοχή.
Οι δύο νέες σεισμικές δονήσεις έβγαλαν και πάλι στο δρόμο τους κατοίκους οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ακόμη και σε σπίτια τα οποία δεν είχαν πληγεί από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις πριν ένα - ενάμιση περίπου μήνα τώρα ο εγκέλαδος έχει αφήσει τα αποτυπώματά του.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καμμένων Βούρλων Ταξιάρχη Φακίρη που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο Ρεγγίνι «υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία στο Ρεγγίνι. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη και για να διαπιστώσει πιθανές εσωτερικές ζημιές» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
«Τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελειώσαν τα τραυματισμένα σπίτια» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης ο οποίος όπως περιγράφει «ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές. Ακόμη ρωγμές, πολύ μεγαλύτερες έχει και η εκκλησία» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος προσπαθεί να δει πώς θα διανυκτερεύσουν οι συγχωριανοί του που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να μπουν στα σπίτια τους ενώ στο γειτονικό Ρεγγίνι ήδη έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Δήμο και συντάσσεται λίστα για αυτούς που θέλουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο καθώς στην περιοχή βρέχει.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο μέσα στη βροχή να ξενυχτά στο δρόμο» υπογραμμίζει ο Ταξιάρχης Φακίρης και σημειώνει πως «οι μετασεισμοί που γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στην περιοχή δεν αφήνουν στους κατοίκους να ηρεμήσουν».
Όπως έγινε γνωστό πάνω από 20 άνθρωποι από το Ρεγγίνι ζήτησαν να μετακινηθούν για να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα. Δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να ανέβει αισθητά, καθώς οι περισσότεροι από τους κατοίκους της περιοχής βρίσκονται για δουλειές στα χωράφια τους και τώρα αρχίζουν και επιστρέφουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ