Την επανεμφάνισή της έπειτα από 25 χρόνια έχει κάνει στην Ελλάδα η λύσσα. Από τον Οκτώβριο του 2012 καταγράφονται εκ νέου κρούσματα σε ζώα, γεγονός αναμενόμενο επιδημιολογικά, εφόσον προϋπήρχαν περιστατικά σε γειτονικές χώρες.
Έως σήμερα στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα έχουν καταγραφεί 28 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα λύσσας σε ζώα -σε κόκκινες αλεπούδες (24), σε σκύλους (3) και σε μία γάτα- ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κρούσμα σε άνθρωπο.
Τις επισημάνσεις αυτές κάνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της λύσσας στις 28 Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι η λύσσα απαντά σε περισσότερες από 150 χώρες παγκοσμίως, ενώ κάθε περιστατικό με πιθανή έκθεση στον ιό της λύσσας εκτιμάται στις μονάδες υγείας και οι θεράποντες γιατροί προβαίνουν αναλόγως στη χορήγηση προφυλακτικής αγωγής.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η λύσσα είναι μία νόσος με θνητότητα σχεδόν 100% τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. Συνήθως δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι η πρόληψη, η οποία περιλαμβάνει: την αποφυγή της έκθεσης στα δαγκώματα των ζώων (αποφυγή επαφής με τα αδέσποτα ζώα) και τη δημιουργία φραγμού έναντι των άγριων ζώων (εμβολιασμός ζώων συντροφιάς), την άμεση και σωστή φροντίδα του τραύματος και την άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας για ενδεχόμενη προφυλακτική αγωγή.
"Μ"