Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Προχωρά ο ΧΥΤΑ, αντιδρά το Παλαιόκαστρο

Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων για το ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών.
Για την πορεία των διαδικασιών ενημερώθηκε χθες ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος επισκέφθηκε τις Σέρρες. Η κατασκευή του εργοστασίου περιλαμβάνεται στα τρία πιο ώριμα έργα της χώρας, όπως ενημέρωσε τον κ. Γεράνη ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης. Σύμφωνα με το δήμαρχο εντός του 2014 θα επιλεγεί ανάδοχος μεταξύ των τεσσάρων εταιρειών που διατηρούν το ενδιαφέρον τους για την εκτέλεση του έργου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ σε ποσοστό 60% και μέχρι του ποσού των 17 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, βασικός γνώμονας για την επιλογή αναδόχου παραμένει το κόστος που θα προκύψει από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και το οποίο θα επωμιστούν οι δημότες.


ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
Την αισιοδοξία της δημοτικής αρχής για την επίσπευση του έργου δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Αναπτυξιακή Περιβαλλοντική Κίνηση Πολιτών Παλαιοκάστρου Σερρών, η οποία εξαρχής είχε προβάλει αντιρρήσεις για την κατασκευή και τη λειτουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή. Αφορμή για τις νεότερες αντιδράσεις στάθηκε η δημόσια συζήτηση που άνοιξε στις Σέρρες για την παραχώρηση της λειτουργίας της Μονάδας Μηχανικής-Βιολογικής Επεξεργασίας που θα κατασκευαστεί στο ΧΥΤΑ. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών, η παραχώρηση της έκτασης για την κατασκευή ΧΥΤΑ έγινε υπό τη ρητή δέσμευση “της μη εκποίησης ή διάθεσης της χρήσης της παραχωρούμενης έκτασης με οποιονδήποτε τρόπο σε τρίτο εκτός από το φορέα λειτουργίας-χρήσης του έργου”.
“Έχουμε ήδη κερδίσει μία δικαστική μάχη στο ΣτΕ για το έργο και είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την παραμικρή παρέκκλιση από τη νομιμότητα στο θέμα κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ”, διαμηνύει ο δικηγόρος της Κίνησης Πολιτών Ιωάννης Γιάντσιος.
"Μ"