Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

O Σαμαράς «έσφιξε τα λουριά» στους υπουργούς για τη διαθεσιμότητα

Αναζητούν 5.000 (+12.500) προς διαθεσιμότητα και απόλυση  προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της κινητικότητας ενόψει Σεπτεμβρίου. Συναγερμό σήμανε ο Αντώνης Σαμαράς.

MATRIX24

Σαφείς εντολές για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σχετικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο, έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς του.

Στη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρουσία του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου και των υπουργών Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, Εσωτερικών Ιω. Μιχελάκη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με στόχο να μην υπάρξουν αποκλίσεις.
Σε δήλωσή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης, τόνισε πως δόθηκαν κατευθύνσεις για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, όσον αφορά και στα ποιοτικά και στα ποσοτικά στοιχεία.
Ο Ιω. Στουρνάρας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα τηρηθούν οι προθεσμίες και πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αποφασίστηκε να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αλλαγών μέσα σε υπουργεία και κυρίως στο υπουργείο Παιδείας.
Ο κ. Σαμαράς κατέστησε προσωπικά υπεύθυνους για την πορεία του προγράμματος κινητικότητας στο Δημόσιο και επίτευξης των στόχων για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Παρά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και τις οριζόντιες λύσεις των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, ο στόχος για διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων μέχρι το Σεπτέμβριο παραμένει στον… αέρα! Και όχι μόνον αυτό, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να εξεύρει επιπλέον 12.500 που θα υπαχθούν στο καθεστώς της κινητικότητας από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο.
Η διαθεσιμότητα όπως και τα οργανογράμματα των υπουργείων αποτελούν ορόσημα που έχουν τεθεί από την τρόικα και αφορούν άμεσα στην ομαλή εκταμίευση της δόσης προς την ελληνική πλευρά και ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει, μπροστά στο ενδεχόμενο να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού προγράμματος, η Αθήνα να εμφανίζει καθυστερήσεις και κενά.
Οι στόχοι
Άμεση προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση των άμεσων στόχων του Σεπτεμβρίου, ενόψει και της νέας αξιολόγησης της τρόικας. Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι έχουν εξασφαλιστεί περίπου 7.500 – 8.000 υπάλληλοι προς διαθεσιμότητα, άρα υπολείπονται ακόμη τουλάχιστον 4.500 για το στόχο των 12.500.
Δεδομένου ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη συνεισφέρει με τους Δημ. Αστυνομικούς και τους Σχολικούς Φύλακες, το βάρος αναμένεται να πέσει στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα κληθεί να αξιολογήσει άμεσα προσωπικό που δεν ασκεί επαρκώς τα καθήκοντά του.
Επιπλέον, 1000 έως 1300 εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μέσα από το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των δομών υγείας, οι οποίοι -όμως- όπως επιμένει ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης θα απορροφηθούν το ταχύτερο σε γειτονικές υγειονομικές μονάδες προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά.
Από εκεί και πέρα θα ζητηθεί από τα υπουργεία να ολοκληρώσουν τα οργανογράμματα των φορέων (μέχρι τα τέλη του έτους) προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιους φορείς υπάρχουν κενά και που προσωπικό που περισσεύει. Επί τάπητος θα τεθούν και οι διαδικασίες κατάργησης των οργανισμών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση «τρέχει» και τη διαδικασία εξυγίανσης των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ που προβλέπεται από τη συμφωνία με την τρόικα. Στόχος είναι η μείωση του κόστους και η ιδιωτικοποίηση των εταιρειών. Οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι που προσελήφθησαν θα πρέπει μέχρι τέλη Αυγούστου να καταθέσουν συγκεκριμένο πλάνο που θα περιλαμβάνει και απολύσεις – αποχωρήσεις προσωπικού. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν αυτές οι αποχωρήσεις θα περιληφθούν κανονικά στο στόχο των επιπλέον 2.000 απολύσεων που θα πρέπει μέχρι τέλη του έτους να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση.