Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΚΟΖΑΝΗ Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι σεισμολόγοι σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην Κοζάνη, με επίκεντρο την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το φαινόμενο πρέπει να παρακολουθείται στενά.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Για το λόγο αυτό τοποθετήθηκε στην Αιανή μηχάνημα που καταγράφει τις σεισμικές επιταχύνσεις, ενώ υπάρχει πλήρες δίκτυο καταγραφής των σεισμών στην ευρύτερη περιοχή.
«Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για το σεισμικό φαινόμενο των τελευταίων ημερών στην περιοχή της Κοζάνης, όμως θα πρέπει να παρακολουθηθεί», δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γιώργος Δρακάτος, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στην Κοζάνη, υπό τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Δακή, με σκοπό την εξέταση της επικινδυνότητας του φαινομένου και τη συνεργασία των αρχών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανέκυψαν. Στη σύσκεψη μετείχαν και οι σεισμολόγοι κ. Λεκίδης και Παπαϊωάννου καθώς και στελέχη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, που μετέβησαν στην Κοζάνη από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν μια ενεργοποίηση ενός κομματιού ρήγματος, το μήκος του οποίου συνάδει με το μέγεθος του σεισμού που έγινε. Τονίζω ότι αυτό προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε μια ασφαλή εκτίμηση στα φαινόμενα της φύσης, δεν υπάρχει γνώση σε παγκόσμιο επίπεδο», υπογράμμισε ο σεισμολόγος κ. Χρήστος Παπαϊωάννου. Οι σεισμολόγοι περιέγραψαν ότι οι επιταχύνσεις που αναπτύσσονται στην Αιανή είναι αρκετά μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στην Κοζάνη, γι’ αυτό και υπάρχουν οι ζημιές που είδαμε. Θα είμαστε σε θέση να εξάγουμε χρησιμότερα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα του επιταχυνσιογράφου που εγκαταστήσαμε». Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι οι δονήσεις δεν σχετίζονται με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης και του φράγματος Πολυφύτου, ωστόσο «τα φράγματα, πιθανόν, με μια πιθανότητα σχετικά χαμηλή, μπορεί να επιταχύνουν την έλευση ενός σεισμικού συμβάντος. Δεν δημιουργούν, δεν προκαλούν σεισμό».

ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ ΔΥΟ ΣΠΙΤΙΑ
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν, ο περιφερειάρχης κ. Δακής γνωστοποίησε ότι έχουν ελεγχθεί από τον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) 106 σπίτια στην περιοχή της Αιανής και από αυτά τα δύο χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα. Ζημιές έχουν προκληθεί σε πολλές ακόμη κατοικίες, όμως μπορούν να αποκατασταθούν. Σε κάθε περίπτωση, γνωστοποιήθηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν, εκτός των άλλων, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεοδωρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται ότι η σεισμική δραστηριότητα με επίκεντρο τη λίμνη Πολυφύτου ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης, με τον πρώτο σεισμό να καταγράφεται στις 13.45, με μέγεθος 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ. Ακολούθησαν μετασεισμικές δονήσεις, ενώ ο επόμενος μεγαλύτερος σεισμός καταγράφηκε στις 4.28 μ.μ. της Τετάρτης και είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ.