Τις επόμενες μέρες αρχίζουν, αισίως, οι ψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε ολόκληρη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με παρεμβάσεις που θα γίνουν από έδαφος και αέρα, κυρίως σε περιοχές πέριξ των ορυζώνων και υγροτοπικών συστημάτων.
Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Η όχληση ωστόσο είναι αφόρητη, καθώς η καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις σποραδικές βροχοπτώσεις αύξησαν σημαντικά τους πληθυσμούς των κουνουπιών.
Την έγκριση για την έναρξη του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία έδωσε προχθές το Ελεγκτικό Συνέδριο όπου είχε υποβληθεί ο φάκελος του έργου για τον αναγκαίο έλεγχο συμβατότητας, ενώ χθες η διοίκηση της περιφέρειας ανακοίνωσε ότι οι ψεκασμοί αρχίζουν άμεσα, ενδεχομένως μέχρι το τέλος της βδομάδας.
Η περιφέρεια παραδέχεται ότι σημειώθηκε καθυστέρηση, ωστόσο ανέφερε ότι οι ψεκασμοί δεν θα μπορούσαν να αρχίσουν νωρίτερα, καθώς υπήρχε κίνδυνος να καταγγελθούν ως παράνομες οι παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα το Ελεγκτικό Συνέδριο να μπλοκάρει το σύνολο του προγράμματος κουνουποκτονιών.
Η διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας από την πλευρά της πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να δώσει ακριβή ημερομηνία έναρξης των ψεκασμών, καθώς σύμφωνα με τον νόμο, μετά την ημέρα λήψης της απόφασης από το Ελεγκτικό θα πρέπει να μεσολαβήσουν 15 μέρες για την τελική υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους, προκειμένου στο διάστημα αυτό να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων. «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις ώστε οι ψεκασμοί να αρχίσουν άμεσα, γιατί την περίοδο αυτή εκδηλώνεται το μεγάλο κύμα των κουνουπιών και πρέπει να καταπολεμηθούν» ανέφερε ο διευθυντής της διεύθυνσης Υγείας Γιώργος Γιουφτσίδης.
ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Την ίδια ώρα όμως οι υγειονομικές υπηρεσίες και αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, μετά και την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον εντοπισμό τριών δειγμάτων μολυσμένων κουνουπιών στη Νότια Ελλάδα. Οι επιστήμονες πάντως είναι καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι το κουνούπι «culex» που ευθύνεται για τη μετάδοση του ιού υπάρχει ήδη στην Ελλάδα από το 2010, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις κυκλοφορίας του ιού.
Σύμφωνα με το Δρ. Βιολογίας και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» Σπύρο Μουρελάτο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πουθενά κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου και στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ήδη ληφθεί δείγματα κουνουπιών, τα οποία εξετάζονται σε εργαστήρια για τον εντοπισμό του ιού. «Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού και θα μπορούμε να κάνουμε μια αποτίμηση τη επικινδυνότητας ή μη» σημείωσε ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά την όχληση αυτή την περίοδο τόνισε ότι είναι απολύτως λογικό να υπάρχει, καθώς οι πληθυσμοί τους αυξήθηκαν λόγω της υγρής και ζεστής άνοιξης, σημειώνοντας ωστόσο ότι βάσει των μετρήσεων που έγιναν οι πληθυσμοί κουνουπιών το φετινό πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου είναι μικρότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012.