Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της νέας κρίσιμης σύσκεψης των αρχηγών

Στην εξεύρεση της «χρυσής τομής» που αφενός θα δώσει λύση στο θέμα της ΕΡΤ, αφετέρου θα αποτελέσει διέξοδο στην κυβερνητική κρίση, αναζητούν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, ενόψει της απογευματινής, νέας σύσκεψής τους. Το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται σενάρια για την ΕΡΤ, χωρίς επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς της, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου με τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη. Χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώσε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό. 

Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ένα από τα σενάρια προβλέπει την άμεση εκπομπή προγράμματος το οποίο θα είναι μικρό και θα περιλαμβάνει δελτία ειδήσεων.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να έδωσαν διαβεβαίωση στην τρόικα ότι ο στόχος των 2.000 απολύσεων από το Δημόσιο επιτυγχάνεται με το κλείσιμο της ΕΡΤ, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει εμπλοκή στις συζητήσεις των κυβερνητικών εταίρων.

Από την άλλη, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ερμηνεύουν διαφορετικά την απόφαση του ΣτΕ. Στην Ιπποκράτους μιλούν για "χάσμα" που τους χωρίζει με το μέγαρο Μαξίμου καθώς θα έπρεπε η δημόσια ραδιοτηλεόραση να ξαναλειτουργήσει άμεσα και με τους ίδιους εργαζόμενους.

Στάση αναμονής τηρεί η ΔΗΜΑΡ ενόψει των κινήσεων του πρωθυπουργού αλλά επιμένει ότι αφενός μεν θα έπρεπε η ραδιοτηλεόραση να έχει λειτουργήσει ήδη, αφετέρου δε να έχει ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία αποφασίστηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Υγείας δεν έκανε δεκτές τις τροπολογίες που κατέθεσαν Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ για την κατάργηση της ΠΝΠ επικαλούμενος την τυπικότητα του κανονισμού.
Συνάντηση Βενιζέλου-Κουβέλη πριν την τρικομματική
Στην αναζήτηση κοινών προτάσεων και θέσεων σχετικά με το θέμα της ΕΡΤ, ενόψει της συνάντησής τους με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου, επικεντρώνουν τη συζήτησή τους οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, οι οποίοι συναντώνται αυτή την ώρα στη Βουλή.
Στο μεταξύ, χθες το βράδυ, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα της ΕΡΤ και ειδικότερα τα ζητήματα που ανέκυψαν από τις διαφορετικές ερμηνείες της απόφασης του ΣτΕ.
Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στις θέσεις που έχει και δημόσια διατυπώσει ο ίδιος αλλά και το ΠΑΣΟΚ με ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το ΣτΕ διατάζει το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ, καθώς και ότι η παράταση του κλεισίματος συνιστά παραβίαση αυτής της διαταγής, που δείχνει ασέβεια προς το δημοκρατικό κράτος δικαίου.
Για το θέμα της ΕΡΤ ο κ. Βενιζέλος φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά ότι στην αποψινή συνάντηση περιμένει προτάσεις με τις οποίες εκτελείται η διαταγή του ΣΤΕ και θα ανοίγει αμέσως τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ώστε να μην υπάρχουν, πλέον, τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και να ξεπεραστεί η πρόσφατη κυβερνητική κρίση.
Ο κ. Βενιζέλος έθεσε στον κ. Σαμαρά και το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης, το οποίο προτίθεται να επαναφέρει, έτσι κι αλλιώς, στην αποψινή σύσκεψη των τριών αρχηγών.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξάλλου συναντάται το μεσημέρι, πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.