Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Η οικονομική κρίση και η ανεργία οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις που περιλαμβάνουν αντιπαραθέσεις μέχρι θανάτου στις πιάτσες των χρηστών, αύξηση του αριθμού των χρηστών και στροφή σε νέες φθηνές ουσίες, οι οποίες παρασκευάζονται πολύ εύκολα ακόμη και στο σπίτι κι έχουν σοβαρότερες συνέπειες κι από την ηρωίνη.
Την ίδια στιγμή, χρυσές δουλειές σε βάρος των χρηστών ναρκωτικών ουσιών και των οικογενειών τους κάνουν διάφοροι επιτήδειοι. Πρόκειται για παράνομες ιδιωτικές μονάδες που λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο σε διαμερίσματα και δωμάτια, κυρίως στην ανατολική πλευρά της πόλης, υποσχόμενες απεξάρτηση και κερδοσκοπώντας σε βάρος των χρηστών.
Η οικονομική κρίση και η ανεργία οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις που περιλαμβάνουν αντιπαραθέσεις μέχρι θανάτου στις πιάτσες των χρηστών, αύξηση του αριθμού των χρηστών και στροφή σε νέες φθηνές ουσίες, οι οποίες παρασκευάζονται πολύ εύκολα ακόμη και στο σπίτι κι έχουν σοβαρότερες συνέπειες κι από την ηρωίνη.
Την ίδια στιγμή, χρυσές δουλειές σε βάρος των χρηστών ναρκωτικών ουσιών και των οικογενειών τους κάνουν διάφοροι επιτήδειοι. Πρόκειται για παράνομες ιδιωτικές μονάδες που λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο σε διαμερίσματα και δωμάτια, κυρίως στην ανατολική πλευρά της πόλης, υποσχόμενες απεξάρτηση και κερδοσκοπώντας σε βάρος των χρηστών.
Τις καταγγελίες αυτές έκαναν χθες εκπρόσωποι της διοίκησης, των εργαζομένων, των γονέων αλλά και πρώην χρήστες από το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σε συμβολικό χώρο και συγκεκριμένα στο στούντιο της ΕΡΤ3, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
«Η κατάσταση είναι οριακή. Καθόμαστε ως κοινωνία πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα. Έχουμε επανεμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας έπειτα από 40 χρόνια, καταγράφηκε αύξηση κατά 27% των αυτοκτονιών το 2012, χιλιάδες συνάνθρωποί μας πάσχουν από κατάθλιψη, ενώ παρουσιάζονται όλο και περισσότερα κρούσματα αλκοολισμού σε ηλικίες άνω των 45 ετών, που ξαφνικά μένουν άνεργοι και δεν μπορούν να συντηρήσουν την οικογένειά τους», εξήγησε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βορείου Ελλάδας Φαίδων Καλοτεράκης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, οι χρήστες μοιράζονται και πάλι τις βελόνες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται η ηπατίτιδα και ο ιός HIV, εκπορνεύονται για να βρουν χρήματα για τη δόση τους και κάνουν σεξ χωρίς προφύλαξη. Ταυτόχρονα, πολύ μεθοδικά αποδομούνται οι υπάρχουσες δομές πρόληψης και απεξάρτησης, οι οποίες κρατιούνται ζωντανές κυριολεκτικά με νύχια και με δόντια.
ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟ «ΣΙΣΑ»
Η οικονομική κρίση, όμως, ωθεί τους χρήστες να επιλέγουν νέες και πιο επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες είναι συνήθως πιο οικονομικές, μπορούν να τις φτιάξουν στο σπίτι τους ή να τις προμηθευτούν μέσω διαδικτύου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «σίσα», που έχει ονομαστεί «κοκαΐνη των φτωχών» ή «ναρκωτικό της λιτότητας», καθώς όσοι έχουν δει «θύματά» της πιστοποιούν ότι διαλύει το ανθρώπινο σώμα.
«Πρόκειται για μία μορφή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, ενός ισχυρού διεγερτικού ναρκωτικού, που παρασκευάζεται με τη χρήση χλωρίνης και άλλων χημικών, ενώ συχνά αναμειγνύεται με οξέα μπαταρίας, λάδι μηχανής ή ακόμη και σαμπουάν. Μάλιστα, τα αποτελέσματά του είναι χειρότερα απ’ αυτά της ηρωίνης», τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ Θανάσης Τζιούμπας.
Αναφερόμενος στα σενάρια περί συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, επισήμανε ότι φέτος η θεραπευτική κοινότητα «ΙΘΑΚΗ» συμπληρώνει 30 χρόνια δράσης.
«Ακούγοντας τα σενάρια περί συγχωνεύσεων, σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να την αφήσουμε να πεθάνει στα 30 της. Είναι πολύ νωρίς», είπε ο κ. Τζιούμπας.
Από την πλευρά του, ο κ. Καλοτεράκης συμπλήρωσε ότι μία δόση του ναρκωτικού «σίσα» κοστίζει μόλις τρία ευρώ, ενώ μέσα σε έξι μήνες προκαλεί γήρανση στον χρήστη και τον κάνει πιο επιθετικό.
«ΔΕΝ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΠΙΣΩ...»
Αποφασισμένος να μη γυρίσει στη ζωή που είχε πριν απεξαρτηθεί δήλωσε ο Αλέξανδρος Μανταχασβίλι, ο οποίος επί 25 χρόνια έκανε χρήση ναρκωτικών.
«Έμαθα για την Ιθάκη μέσα στις φυλακές και πέρυσι αποφοίτησα με επιτυχία από το πρόγραμμα. Αυτό που έμαθα μέσα από το πρόγραμμα είναι να αγωνίζομαι για τη ζωή μου, να μην τα παρατάω. Και μέχρι τώρα αυτό το δρόμο ακολουθώ», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι δυσκολίες επιβίωσης κι εύρεσης εργασίας είναι πολλές κι αυτές τις βιώνουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι όπως κι αυτός.
«Εάν δεν βρεις δουλειά, πώς θα ζήσεις; Σταδιακά απομονώνεσαι. Πρέπει και η πολιτεία να κάνει κάτι. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω εκεί όπου ήμασταν. Αυτό, όμως, εισπράττουμε από την πολιτεία. Κάποιοι ίσως να μην αντέξουν. Μπορεί να σπάσουν και να γυρίσουν πίσω. Και θα έχουν πιο πολύ θυμό μέσα τους. Εγώ θα συνεχίσω να παλεύω. Δεν θα δώσω την ικανοποίηση σε κανέναν ότι απέτυχα», τόνισε ο κ. Μανταχασβίλι και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να συρρικνωθούν τα προγράμματα θεραπείας, απεξάρτησης και επανένταξης χρηστών.
Για εξαθλίωση των χρηστών και ενδυνάμωση της επιθετικότητας σε βάρος των νέων χρηστών έκανε λόγο η Γεωργία Καρακωνσταντινίδη, απόφοιτη του ΚΕΘΕΑ κι εργαζόμενοι εδώ και τρεις μήνες στη δράση «street work» του ΟΚΑΝΑ.
«Επί 33 χρόνια ‘έπινα’ ναρκωτικά. Το ΚΕΘΕΑ το γνώρισα στη φυλακή. Είμαι πολύ περήφανη που τα κατάφερα να ξεφύγω. Αν, όμως, πάψει να υπάρχει ή συρρικνωθεί, τότε οι άλλοι δεν θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν το ίδιο, όπως εγώ», είπε.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Σήμερα λειτουργούν 120 μονάδες του ΚΕΘΕΑ και 71 κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ πανελλαδικά. Ωστόσο, είναι ανάγκη να αυξηθούν οι δομές, καθώς ακόμη υπάρχουν ακάλυπτοι νομοί, όπως ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία.
Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων των κέντρων πρόληψης του ΟΚΑΝΑ Ανδρέας Τσούνης, σύμφωνα με στοιχεία του 2011, το 15% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μια φορά χρήση παράνομων ουσιών κι απ’ αυτούς το 9% έχει ξαναδοκιμάσει. Επίσης, το 47% των χρηστών ναρκωτικών ουσιών που προσέγγισαν τα κέντρα πρόληψης είναι άνεργοι, ενώ ένας στους 10 δεν έχει ούτε στέγη.
ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ
Αγκάθι, όμως, αποτελούν και τα παράνομα ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης. Όπως εξήγησε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βορείου Ελλάδας Φαίδων Καλοτεράκης, δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας και υπόσχονται απεξάρτηση, κερδοσκοπώντας σε βάρος των χρηστών και των οικογενειών τους. Μάλιστα, για να μη χάσουν τους υποψήφιους πελάτες τους εξαιτίας της κρίσης, κάνουν και… εκπτώσεις στις τιμές τους.
«Οι τιμές ήταν 3.000 ευρώ μηνιαίως και τώρα έπεσαν στις 1.500 - 2.000 ευρώ. Υπάρχουν τέτοιες μονάδες σε Περαία, Ταγαράδες και Ρύσιο, που υπόσχονται απεξάρτηση χωρίς να διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές και το επιστημονικό προσωπικό», επισήμανε ο κ. Καλοτεράκης.
Ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος «Αργώ» του ΨΝΘ, διευθυντής ΕΣΥ Παναγιώτης Γεωργάκας τόνισε ότι τα κέντρα αυτά δεν είναι ποιοτικά κι έχουν στόχο τους το κέρδος. Επίσης, πολλοί γονείς παίρνουν καταναλωτικά δάνεια από τις τράπεζες, για να πληρώσουν την προκαταβολή για τη θεραπεία. Σε περίπτωση, βέβαια, που το παιδί τους αποφασίσει να σταματήσει, τα χρήματα αυτά γίνονται… καπνός.
Η εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και φίλων ΚΕΘΕΑ Ιωάννα Κουσαρίδου τόνισε ότι πολλές οικογένειες υποφέρουν και είναι σε εξαθλίωση, ενώ δεν διστάζουν να ξεπουλήσουν οτιδήποτε έχουν, για να σώσουν τα παιδιά τους.
«Οι ιδιώτες θησαυρίζουν ενώ οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν. Οι γονείς καλό είναι να ξεκινούν οι ίδιοι το πρόγραμμα συμβουλευτικής για να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται στο παιδί τους που είναι χρήστης και στη συνέχεια να το παρακινούν να ενταχθεί κι αυτό σε πρόγραμμα απεξάρτησης», είπε η κ. Κουσαρίδου.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ Εκαψε τοξικομανή για μία δόση
Αγριεύει η κατάσταση στις «πιάτσες» των τοξικομανών στη Θεσσαλονίκη. Μετά τα αιματηρά επεισόδια μεταξύ εξαρτημένων για μία δόση ναρκωτικών, χθες τα ξημερώματα έκπληκτοι περαστικοί είδαν 32χρονο να πυρπολείται από άλλον τοξικομανή στην πολυσύχναστη πλατεία Ναυαρίνου. Το θύμα της επίθεσης διακομίστηκε με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.
Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη λίγο πριν από τη μία χθες τα ξημερώματα στην οδό Γούναρη 25. Σύμφωνα με την αστυνομία, τοξικομανείς, μεταξύ των οποίων ο 32χρονος που τραυματίστηκε και ένας 30χρονος που συνελήφθη αργά το απόγευμα, είχαν φραστική αντιπαράθεση στις «πιάτσες» της πλατείας Ναυαρίνου. «Το πιθανότερο είναι να διαπληκτίστηκαν για ναρκωτικά, αυτή είναι η κύρια αιτία των μεταξύ τους αντιπαραθέσεων», τόνισε μιλώντας στη «Μ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης.
Ο καβγάς συνεχίστηκε και σύμφωνα με την αστυνομία ο 30χρονος επανήλθε στο σημείο του επεισοδίου κρατώντας ένα μαγειρικό σκεύος, μέσα στο οποίο είχε εύφλεκτο υγρό, σύμφωνα με την αστυνομία. Κατηγορείται ότι περιέλουσε τον 32χρονο και με αναπτήρα τον πυρπόλησε. Άλλοι τοξικομανείς έσπευσαν στο σημείο και με τα ρούχα τους έσβησαν τη φωτιά, ενώ στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο.
Ο 32χρονος που είχε εγκαύματα σε όλο του το σώμα, κυρίως σε χέρια και πόδια, διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και στη συνέχεια, επειδή η κατάστασή του ήταν σοβαρή, στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου «Παπανικολάου». Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, νοσηλεύεται σε καταστολή και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.
Η αστυνομία αμέσως ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη και έγιναν προσαγωγές άλλων τοξικομανών, προκειμένου να εντοπιστεί αυτός που περιέλουσε με το εύφλεκτο υγρό τον τοξικομανή. Χθες το απόγευμα συνελήφθη ο 30χρονος, για τον οποίο αστυνομικοί έλεγαν πως αναγνωρίστηκε ως πρωταγωνιστής του πρωτοφανούς επεισοδίου, ενώ υπογράμμιζαν ότι η εμπλοκή του ταυτοποιείται και με άλλα ευρήματα. Οι έρευνες πάντως συνεχίστηκαν μέχρι αργά χθες το βράδυ για τον εντοπισμό τοξικομανών που συμμετείχαν στο επεισόδιο, το οποίο προηγήθηκε της πυρπόλησης του τοξικομανή.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ
Αγριεύει η κατάσταση στις «πιάτσες» των τοξικομανών στη Θεσσαλονίκη. Μετά τα αιματηρά επεισόδια μεταξύ εξαρτημένων για μία δόση ναρκωτικών, χθες τα ξημερώματα έκπληκτοι περαστικοί είδαν 32χρονο να πυρπολείται από άλλον τοξικομανή στην πολυσύχναστη πλατεία Ναυαρίνου. Το θύμα της επίθεσης διακομίστηκε με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.
Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη λίγο πριν από τη μία χθες τα ξημερώματα στην οδό Γούναρη 25. Σύμφωνα με την αστυνομία, τοξικομανείς, μεταξύ των οποίων ο 32χρονος που τραυματίστηκε και ένας 30χρονος που συνελήφθη αργά το απόγευμα, είχαν φραστική αντιπαράθεση στις «πιάτσες» της πλατείας Ναυαρίνου. «Το πιθανότερο είναι να διαπληκτίστηκαν για ναρκωτικά, αυτή είναι η κύρια αιτία των μεταξύ τους αντιπαραθέσεων», τόνισε μιλώντας στη «Μ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης.
Ο καβγάς συνεχίστηκε και σύμφωνα με την αστυνομία ο 30χρονος επανήλθε στο σημείο του επεισοδίου κρατώντας ένα μαγειρικό σκεύος, μέσα στο οποίο είχε εύφλεκτο υγρό, σύμφωνα με την αστυνομία. Κατηγορείται ότι περιέλουσε τον 32χρονο και με αναπτήρα τον πυρπόλησε. Άλλοι τοξικομανείς έσπευσαν στο σημείο και με τα ρούχα τους έσβησαν τη φωτιά, ενώ στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο.
Ο 32χρονος που είχε εγκαύματα σε όλο του το σώμα, κυρίως σε χέρια και πόδια, διακομίστηκε αρχικά στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και στη συνέχεια, επειδή η κατάστασή του ήταν σοβαρή, στη μονάδα εγκαυμάτων του νοσοκομείου «Παπανικολάου». Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, νοσηλεύεται σε καταστολή και η κατάστασή του είναι κρίσιμη.
Η αστυνομία αμέσως ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη και έγιναν προσαγωγές άλλων τοξικομανών, προκειμένου να εντοπιστεί αυτός που περιέλουσε με το εύφλεκτο υγρό τον τοξικομανή. Χθες το απόγευμα συνελήφθη ο 30χρονος, για τον οποίο αστυνομικοί έλεγαν πως αναγνωρίστηκε ως πρωταγωνιστής του πρωτοφανούς επεισοδίου, ενώ υπογράμμιζαν ότι η εμπλοκή του ταυτοποιείται και με άλλα ευρήματα. Οι έρευνες πάντως συνεχίστηκαν μέχρι αργά χθες το βράδυ για τον εντοπισμό τοξικομανών που συμμετείχαν στο επεισόδιο, το οποίο προηγήθηκε της πυρπόλησης του τοξικομανή.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ