Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» Σε οριακό σημείο η παράταξη του Γ. Μπουτάρη

Κάπως αλλιώς θα φανταζόταν τα όγδοα γενέθλια της «Πρωτοβουλίας» ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα επιθυμούσε, ασφαλώς, ο εορτασμός των γενεθλίων στις 5 Ιουλίου να ήταν περισσότερο ανέφελος.

 Του Νίκου Ηλιάδη

Ωστόσο, οι προστριβές του παρελθόντος έχουν εξελιχθεί πλέον σε σφοδρές συγκρούσεις, απειλώντας για πρώτη φορά ακόμη και τη συνοχή της παράταξης. Και όλα αυτά ενώ από τον Σεπτέμβριο ξεκινά ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος ενόψει των εκλογών του Μαΐου.
Συνομιλητής του δημάρχου, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, διακινδυνεύει την εκτίμηση πως «το μέλλον της ‘Πρωτοβουλίας’, έτσι όπως τουλάχιστον την γνωρίζαμε ως τώρα, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο. Όλα πλέον κρέμονται από μια κλωστή», τονίζει σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους.
Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων συνέβησαν πολλά, τα οποία όχι μόνο αναζωπύρωσαν τις εσωτερικές αντιπαλότητες και ανέδειξαν εκ νέου τις διαιρέσεις που υπάρχουν στην παράταξη της πλειοψηφίας, αλλά τραυματίζουν καίρια ακόμη και τις προσωπικές σχέσεις των κορυφαίων στελεχών της. Το μικρόβιο της διαίρεσης εισήλθε πλέον στον σκληρό πυρήνα της παράταξης, θέτοντας σε σοβαρή δοκιμασία τις σχέσεις των μελών της λεγόμενης τρόικας, καθώς ο δήμαρχος εμφανίζεται να απομακρύνεται αργά αλλά σταθερά από τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο και τον Ανδρέα Κουράκη, με τους οποίους (μαζί και με τον Λάζαρο Ζαχαριάδη) είχαν συγκροτήσει τον Ιούλιο του 2005 την παράταξη. Τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν τέσσερα περιστατικά, σε ορισμένα εκ των οποίων κάποιοι προσδίδουν δραματικό τόνο, που έχουν φέρει την παράταξη σε οριακή κατάσταση. «Το ποτήρι έχει πια ξεχειλίσει, και αν δεν αναληφθούν ουσιαστικές και σοβαρές πρωτοβουλίες, τότε το μέλλον της παράταξης μοιάζει δυσοίωνο», εκτιμά στέλεχος το οποίο κινείται στην «ουδέτερη ζώνη» μεταξύ των αντιμαχομένων. «Υπάρχουν πράγματι προβλήματα, αλλά νομίζω ότι θα ξεπεραστούν», τονίζει αντιθέτως ένας εκ των κορυφαίων αντιδημάρχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπουτάρης έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και τους κινδύνους που ελλοχεύουν και αναζητά τρόπους για την εκτόνωση της κρίσης και τη διαφύλαξη της ενότητας.
Σύμφωνα με στέλεχος του περιβάλλοντος του δημάρχου, «οι σχέσεις του με τον Ανδρέα και τον Παναγιώτη βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για το μέλλον της ‘Πρωτοβουλίας’». Τα τέσσερα περιστατικά που σημάδεψαν την παράταξη τις τελευταίες ημέρες είναι τα ακόλουθα:

ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ

1. Η «μυστική» σύσκεψη της «Πρωτοβουλίας»
Πριν από μερικές ημέρες διεξήχθη «κλειστή» συνάντηση ορισμένων μόνο μελών της δημοτικής παράταξης, η οποία ωστόσο ήταν σε γνώση του κ. Μπουτάρη. Σε αυτήν συμμετείχαν ο συντονιστής της «Πρωτοβουλίας» Νίκος Φωτίου, ενώ προσεκλήθησαν ορισμένα από τα μέλη της (Χοντολίδου, Στεκούλης, Ερμείδης κ.ά.), τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως «παλιά Πρωτοβουλία». Στη συνάντηση εκείνη εκφράστηκαν ανησυχίες για τις αρρυθμίες που παρατηρούνται στο εσωτερικό της διοίκησης του δήμου, οι οποίες «θα πρέπει να εξομαλυνθούν εάν θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές», ενώ ασκήθηκε κριτική και για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του δημοτικού έργου. Εκφράστηκαν παράπονα για τον αποκλεισμό της παράταξης από τη λήψη των αποφάσεων της διοίκησης - «δεν μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους οι αντιδήμαρχοι», ειπώθηκε. Από ορισμένους ακούστηκαν επικρίσεις για την αξιοποίηση σε θέσεις ευθύνης του δήμου «στελεχών από το παλιό ΠΑΣΟΚ» καθώς και για την καθοριστική συμβολή των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) στις αποφάσεις της διοίκησης. Ειπώθηκε επίσης πως, ενόψει εκλογών, «τα ψηφοδέλτια για δήμο και δημοτικές ενότητες δεν θα πρέπει να γίνουν από τα κόμματα και σε κλειστά δωμάτια, δεν μπορεί να συμμετέχει η σάρα και η μάρα, λόγο πρέπει να έχει και η παράταξη», τονίστηκε. Ζητήθηκε επίσης τον Σεπτέμβριο να εκλεγεί νέο 15μελές συντονιστικό της «Πρωτοβουλίας», στο οποίο θα πρέπει αυτή τη φορά να μετέχουν και πολιτικά στελέχη. Η γνωστοποίηση της «κλειστής» συνάντησης με τις επιλεκτικές προσκλήσεις προκάλεσε δυσαρέσκεια σε αρκετά στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων μίλησαν για «φράξιες». Σύμφωνα με πληροφορίες, δυσαρέσκεια για την πραγματοποίηση της συνάντησης εκφράστηκε και από τη ΔΗΜΑΡ προς τον Ν. Φωτίου, ο οποίος ανήκει στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη.

2. Δεν υπάρχει τρόικα!
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας διεξήχθη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας σε υψηλούς τόνους. Σε αυτήν ο κ. Μπουτάρης επέκρινε τον Ανδρέα Κουράκη για το γεγονός ότι ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook δημοσίευμα το οποίο ήταν αρνητικό για τον Χασδάι Καπόν. «Ο Καπόν θα είναι ο τελευταίος που θα φύγει», τόνισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας εκνευρισμένος πως «χτυπάτε το σαμάρι γιατί δεν μπορείτε να χτυπήσετε τον γάιδαρο». Υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει τρόικα (σ.σ. αναφερόμενος στην πάλαι ποτέ ισχυρή ηγετική ομάδα των Μπουτάρη, Αβραμόπουλου, Κουράκη), ούτε πρωτοκλασάτοι».
Απαντώντας ο κ. Κουράκης είπε πως η αντίθεσή του προς ορισμένες από τις αποφάσεις του κ. Καπόν είναι γνωστές, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι κανείς δεν αμφισβητεί τον δήμαρχο, πόσο μάλλον ο ίδιος.

ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ
Στην παρέμβασή του ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Μπουτάρη πως «την τρόικα εσύ την ανέφερες σε παλαιότερες δηλώσεις σου. Η τρόικα έχει καταγραφεί ιστορικά, συγκρότησε την ‘Πρωτοβουλία’ και σε ανέδειξε δήμαρχο. Σήμερα κανείς δεν διεκδικεί να υπάρχει η τρόικα». Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου τόνισε προς τον κ. Μπουτάρη ότι «κανείς δεν σε αμφισβητεί. Είναι αστείο να λέγεται από ορισμένους πως ‘κάποιοι θέλουν να γίνουν δήμαρχοι’. Εσύ είσαι ο επικεφαλής και ο υποψήφιος στις εκλογές», ενώ σε ό,τι τον αφορά είπε: «άλλωστε δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα είμαι υποψήφιος». Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την «κλειστή» συνεδρίαση ορισμένων μελών της «Πρωτοβουλίας», τόνισε πως «υπάρχουν πρόσωπα τα οποία ασκούν βλαπτική επίδραση στη διοίκηση» και ζήτησε, ενόψει των εκλογών, να συγκροτηθεί ομάδα πολιτικού σχεδιασμού, πρόταση με την οποία συμφώνησε ο κ. Μπουτάρης.
Στην ίδια δημοτική ομάδα σημειώθηκαν προστριβές και μεταξύ δημοτικών συμβούλων, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Ελένης Χοντολίδου και της Έλλης Χρυσίδου (η πρώτη είχε μιλήσει επικριτικά στην προηγηθείσα συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» για την αντικατάσταση του Σπύρου Πέγκα από την κ. Χρυσίδου).

3. Σύγκρουση για τα τραπεζοκαθίσματα
Νέα εμφύλια σύρραξη, αυτή τη φορά on camera, σημειώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας. Αφορμή ήταν οι νέες ρυθμίσεις που επιχειρήθηκε να θεσπιστούν σχετικά με το καθεστώς χορήγησης αδειών για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία λειτουργούν σε δρόμους που πεζοδρομήθηκαν τους τελευταίους μήνες. Στον καβγά ενεπλάκησαν οι κ. Αβραμόπουλος και Κουράκης από τη μια και οι κ. Καπόν και Θανάσης Παππάς από την άλλη.
Συγκεκριμένα ο κ. Καπόν ως αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας πρότεινε να επιτραπεί η υπό όρους ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε δρόμους του κέντρου οι οποίοι πεζοδρομήθηκαν πρόσφατα, όπως η Αγίας Σοφίας και η Φιλικής Εταιρείας. Οι εισηγήσεις του κ. Καπόν είχαν προηγουμένως εγκριθεί από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στην οποία προεδρεύει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Παππάς.
Όταν όμως ήρθε η ώρα της συζήτησης αυτών των θεμάτων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Αβραμόπουλος τα απέσυρε από την ημερήσια διάταξη. «Πρέπει να εξαντλήσουμε τον διάλογο, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και στο εσωτερικό της παράταξης», σχολίασε εμφανώς ενοχλημένος και από το γεγονός ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έγιναν εν αγνοία της αρμόδιας διεύθυνσης αρχιτεκτονικού.
Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις αντέδρασε εντόνως και ο κ. Κουράκης, λέγοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος έχουν αναλάβει τη δημόσια δέσμευση πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία άδεια «μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στις περιοχές όπου εφαρμόστηκαν πεζοδρομήσεις.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι χώροι αυτοί, που δημιουργήσαμε για τους πεζούς, να καταληφθούν από τα καφέ», τόνισε ο κ. Κουράκης, σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι υπάρχουν και μια σειρά νομικής φύσης προβλήματα, καθώς τα έργα που έγιναν στους συγκεκριμένους δρόμους τυπικά δεν έχουν παραληφθεί, οπότε είναι αδύνατη η χορήγηση οποιασδήποτε άδειας για τραπεζοκαθίσματα.
Η όλη εξέλιξη ενόχλησε αφάνταστα τους κ. Καπόν και Παππά, οι οποίοι εξήλθαν επιδεικτικά από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και συναντώντας τον κ. Μπουτάρη του εξέφρασαν δριμύτατα παράπονα.
Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού ο δήμαρχος πρότεινε και έγιναν δεκτά από το δημοτικό συμβούλιο μέτρα αυστηροποίησης του καθεστώτος χορήγησης αδειών για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, όπως να μη χορηγείται καμία άδεια σε πεζοδρόμια πλάτους έως δυόμισι μέτρων ή αν δεν διασφαλίζεται μια ελεύθερη ζώνη δύο μέτρων.
Υπενθυμίζεται πως η σύγκρουση των κ. Αβραμόπουλου και Κουράκη με τους κ. Καπόν και Παππά έχει προϊστορία λόγω των υποθέσεων του «Αλλατίνη» αλλά και του διαγωνισμού επισκευής των οχημάτων της καθαριότητας.

4. Συνεδρίαση σε βαρύ κλίμα
Η απόσυρση των θεμάτων για τις άδειες των τραπεζοκαθισμάτων ήταν το πρώτο θέμα που ετέθη στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία διεξήχθη την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Καπόν και Παππάς επέκριναν τον κ. Αβραμόπουλο για την ενέργειά του να αποσύρει τα θέματα των αδειών υποστηρίζοντας ότι είχαν την ομόφωνη έγκριση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε σειρά στοιχείων λέγοντας πως «όταν ήμασταν αντιπολίτευση, τέτοια θέματα τα καταψηφίζαμε». Παράλληλα εξήγησε πως το κλίμα που υπήρχε στο δημοτικό συμβούλιο, ακόμη και μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας, έδειχνε ότι οι ρυθμίσεις πιθανότατα θα καταψηφίζονταν. Η συζήτηση κατέληξε τελικώς στη συμβιβαστική λύση να συνεννοηθούν οι υπηρεσίες των δύο αντιδημαρχιών Αρχιτεκτονικού και Επιχειρηματικότητας ώστε να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση, η οποία θα έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με αντιδήμαρχο ο οποίος απέφυγε να εμπλακεί στην υπόθεση, «η συνεδρίαση έγινε σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα».