Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Κ. ΠΕΤΣΑΝΗΣ Ένας έλληνας γιατρός στο CERN

Ένα πρωτοποριακό μοντέλο κοινωνικών εφαρμογών σε θέματα άνοιας, που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και εξοικονομεί χρήματα, θα παρουσιάσει στο CERN, στη Γενεύη, ένας έλληνας επιστήμονας. Πρόκειται για τον ειδικό νευρολόγο, δρ. Κωνσταντίνο Πετσάνη, ο οποίος είναι ο πρώτος έλληνας γιατρός που έχει προσκληθεί στη διέρκεια λειτουργίας του CERN. Την επόμενη Πέμπτη 23 Μαΐου θα παρουσιάσει στην επιστημονική κοινότητα του CERN και στην επιστημονική ομάδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα νέο πολυπαραγοντικό μοντέλο διαχείρισης της άνοιας.

«Το κομμάτι της θεραπείας των ασθενών με άνοια δεν σχετίζεται μόνο με τα φάρμακα. Σχετίζεται και με το ότι ο ανοϊκός ασθενής δεν αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς. Άρα, παρεμβαίνουμε στο να αλλάξουμε το περιβάλλον γύρω του, ώστε να μπορέσουμε να το προσαρμόσουμε στα δεδομένα του και να μπορέσει να έχει μια ποιότητα ζωής», εξηγεί στη «Μ» ο κ. Πετσάνης, ο οποίος είναι επιστημονικός σύμβουλος της Διεπιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικών Εφαρμογών για την Άνοια (Δ.Ε.Κ.Ε.Α.)
Στην παρουσίασή του θα αναφερθεί στη χρήση της τεχνολογίας, μέσω ενός δικτύου εφαρμογών στο τηλέφωνο ή στον υπολογιστή. Ένα δίκτυο ηλεκτρονικό, που θα περιλαμβάνει τηλε-εκπαίδευση και τηλε-επίσκεψη, ενώ για τους βαριά ανοϊκούς υπάρχουν μικρά ρομπότ, που είναι όπως ένα μικρό ζωάκι (το χαϊδεύει ο ασθενής κι αυτό ανταποκρίνεται, του φωνάζει και γυρίζει το κεφάλι του).
Όπως αναφέρει, υπάρχει εξομοιωτής τρένου και οι ανοϊκοί κάνουν ένα εικονικό ταξίδι, ενώ υπάρχει σχέδιο για τον πρώτο εξομοιωτή ΚΤΕΛ. Ήδη, πέντε δήμοι της Θεσσαλονίκης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνεργασίας με την ΔΕΚΕΑ, ενώ στους στόχους είναι η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία σχετικά με την άνοια.

"Μ"