Κυριακή 28 Απριλίου 2013

O χάρτης του οργανωμένου εγκλήματος


Επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας από συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος διαπιστώνει η Ελληνική Αστυνομία σε κρυφή έκθεσή της, η οποία ολοκληρώθηκε προ ημερών και ήρθε στο φως σήμερα.

Βάσει της έκθεσης, μέχρι πρότινος είχαν εξαρθρωθεί από την ΕΛ.ΑΣ. περί τις 200 συμμορίες που επιδίδονταν συστηματικά στο βαρύ και οργανωμένο έγκλημα, ωστόσο οι περισσότερες δρουν ανεξέλεγκτα με την αστυνομία να τηρεί ρόλο παρατηρητή.

Χαρακτηριστικό για τον τρόπο δράσης τους είναι το γεγονός ότι πλέον η βία και η χρήση όπλων σημειώνονται ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν συνηθίζονταν παλαιότερα, όπως για παράδειγμα στη διακίνηση μεταναστών. Βασικός στόχος είναι η απόκτηση πλούτου με οποιοδήποτε τίμημα, ενώ ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος…

Οι κατηγορίες εγκλήματος που ανθούν στην Ελλάδα

Στην έκθεση αποτυπώνονται οι βασικές κατηγορίες εγκλήματος που ανθούν στη χώρα μας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η διακίνηση σκληρών ναρκωτικών, η κλοπή μετάλλων από το δίκτυο του ΟΣΕ ή της ΔΕΗ, το trafficking, το εμπόριο βρεφών, οι ένοπλες ληστείες κ.ά.

Ναρκωτικά

Η Ελλάδα αποτελεί το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η μαφία των ναρκωτικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 2011 η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε 64 εγκληματικές ομάδες και συνέλαβε 341 άτομα για ανάλογες υποθέσεις.

Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο, αποτυπώνεται η διαδρομή των ναρκωτικών που διακινούνται ή καταλήγουν στη χώρα μας. Η ηρωίνη που εισάγεται στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ε.Ε. προέρχεται ως επί το πλείστον από το Αφγανιστάν, από όπου διακινείται μέσω Τουρκίας και βαλκανικών χωρών. Τα δύο τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει ενισχυθεί και η «δίοδος της Μαύρης Θάλασσας». Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο «λευκός θάνατος» διακινείται μέσω Γεωργίας και Ουκρανίας στη Ρουμανία, και ακολούθως παίρνει τον δρόμο για τη Βαλτική και τη Δυτική Ευρώπη.

Βαρόνοι της κοκαΐνης -πάντα με βάση την κρυφή έκθεση της ΕΛ.ΑΣ.- είναι οι Σέρβοι και οι Μαυροβούνιοι, οι οποίοι ελέγχουν το «dealing». Η Ελλάδα αποτελεί ενδιάμεσο προορισμό, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι οι χώρες από όπου η ναρκωτική ουσία εισέρχεται στην Ε.Ε. Παρ' όλα αυτά, η κοκαΐνη φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις απευθείας στην ευρωπαϊκή αγορά, διά θαλάσσης ή αεροπορικώς, συσκευασμένη σε εμπορευματοκιβώτια. Το ξέπλυμα γίνεται είτε από τράπεζες στην Ελλάδα είτε από offshore εταιρείες, ενώ πολλές φορές τα χρήματα χρησιμοποιούνται απευθείας για την αγορά πολυτελών ακινήτων.

Όσον αφορά τη διακίνηση κάνναβης -που παρουσιάζει άνοδο χρόνο με τον χρόνο-, ως κυρίαρχοι του παιχνιδιού φέρονται οι συμμορίες αλβανικής καταγωγής. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2010 στην Ελλάδα κατασχέθηκαν συνολικά 7,5 τόνοι κάνναβη, ενώ τον επόμενο χρόνο 13,5 τόνοι. Οι ποσότητες διακινούνται μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου και προωθούνται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Στις εγκληματικές ομάδες συμμετέχουν και Έλληνες, ενώ στη διακίνηση -όπως αναμενόταν- δεν συμμετέχουν ηγετικά στελέχη, οπότε διαφεύγουν και τη σύλληψη. Οι εγχώριες ομάδες που καλλιεργούν και διακινούν κάνναβη συνήθως αποτελούνται από συγγενείς ή φίλους, και δραστηριοποιούνται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Ολλανδία και Ιταλία.

«Ξεγυμνώνουν» τον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ

Ένας άλλος τομέας όπου πρόσφατα ανθεί το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα είναι η κλοπή μετάλλων, κυρίως μετασχηματιστών και καλωδίων χαλκού ή αλουμινίου. Το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα ο ΟΣΕ και η ΔΕΗ να έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες. Οι δράστες είναι κυρίως Έλληνες, Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Πακιστανοί, ενώ τα κλοπιμαία προωθούνται σε εταιρείες ανακύκλωσης και «σκραπατζίδικα».

Εμπόριο βρεφών

Βουλγαρικής καταγωγής είναι κυρίως τα μέλη των κυκλωμάτων εμπορίας βρεφών. Εκμεταλλευόμενα τη δεινή οικονομική κατάσταση ορισμένων οικογενειών, πείθουν γυναίκες που έχουν γίνει πρόσφατα μητέρες να πουλήσουν ή ακόμη και να τους παραδώσουν τα παιδιά τους χωρίς αντίτιμο, και εν συνεχεία τα προωθούν σε άτεκνες οικογένειες Ελλήνων.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν έντονη δράση στην Ελλάδα, ενώ παρόμοια κυκλώματα, με μέλη ρουμανικής καταγωγής, αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα.

Τrafficking

Στην ίδια κατηγορία με το εμπόριο βρεφών εντάσσεται και εκείνο της λευκής σαρκός αλλά και η εργασιακή εκμετάλλευση ατόμων - χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα γκέτο της Μανωλάδας.

Πρόκειται για πολίτες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν ζήσει σε συνθήκες ανέχειας και έρχονται στην Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη και πιο αξιοπρεπή ζωή. Οι εγκληματικές ομάδες «στρατολογούν» τα θύματά τους, τα στέλνουν στην Ελλάδα, εν συνεχεία παραλαμβάνονται από συγκεκριμένες συμμορίες και εξαναγκάζονται σε παράνομη εργασία. 

Στο εμπόριο λευκής σαρκός έντονη είναι η συμμετοχή οργανώσεων βουλγαρικής καταγωγής. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι σε τέτοιες συμμορίες χρησιμοποιούν βία προκειμένου να πείσουν τα θύματά τους να έρθουν σε σεξουαλική επαφή με τους πελάτες. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι γυναίκες που υπήρξαν παλαιότερα θύματα τείνουν να εντάσσονται στις ίδιες εγκληματικές οργανώσεις.

Όσο για τις ομάδες εργασιακής εκμετάλλευσης, διαπιστώθηκε ότι αποτελούνται ως επί το πλείστον από Έλληνες ή Βουλγάρους. Τα θύματα οδηγούνται σε παραπήγματα όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες. Υποχρεώνονται να πληρώνουν τη διατροφή και τη διαμονή τους, ενώ εξαναγκάζονται σε πολλές απλήρωτες ώρες εργασίας. 

Ληστείες

Ειδική αναφορά κάνει η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. στις ένοπλες ληστείες. Καταγράφεται μετατόπιση του ενδιαφέροντος των εγκληματικών οργανώσεων από τις τράπεζες και άλλους δημόσιους και φυλασσόμενους χώρους προς τις ιδιωτικές περιουσίες (σπίτια, καταστήματα κ.ά.).

Συγκεκριμένα, το 2010 διαπράχθηκαν 431 ληστείες σε φυλασσόμενους χώρους, ενώ το 2011 μειώθηκαν σε 190. Οι ληστείες σε αφύλακτους και ιδωτικούς χώρους, ωστόσο, από τις 1.143 το 2010 εκτοξεύτηκαν στις 1.938 το 2011.

Να σημειωθεί ότι για τις ομάδες που διέπραξαν οργανωμένες ληστείες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι εμπλέκονται σε διεθνή κυκλώματα. Εξαίρεση αποτελεί η περιβόητη συμμορία «Ροζ Πάνθηρες», όπου συμμετείχαν Έλληνες αλλά και Σέρβοι, Κροάτες και Μαυροβούνιοι κακοποιοί.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της δράσης των εν λόγω ομάδων είναι η βία, ενώ δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν όπλα -ακόμη και να σκοτώσουν- προκειμένου οι επιχειρήσεις τους να στεφθούν με επιτυχία. Η ΕΛ.ΑΣ. το 2011 εξάρθρωσε 127 τέτοιες εγκληματικές οργανώσεις.
zougla.gr