Κέντρο παράνομης διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων, που αφενός εισάγονται από τρίτες χώρες και αφετέρου εξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές, έχει καταστεί η Θεσσαλονίκη.
Του Κώστα Καντούρη
Αυτό αποκαλύπτεται μετά τη χθεσινή επιχείρηση αστυνομίας και ΣΔΟΕ σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπου έγιναν συλλήψεις γιατρών, φαρμακοποιών, ιατρικών επισκεπτών και άλλων προσώπων, ενώ κατασχέθηκαν και φάρμακα.
Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν οκτώ άτομα, με την κατηγορία της λαθρεμπορίας φαρμάκων. Πάντως στα κεντρικά γραφεία της ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη προσήχθησαν 18 άτομα και μέχρι το βράδυ δεν είχε διευκρινιστεί για πόσους θα γίνουν εκθέσεις σύλληψης, ενώ μέχρι το απόγευμα είχαν γίνει έφοδοι σε δώδεκα φαρμακεία της πόλης. Παρόμοιες έρευνες, εκτός της Αθήνας, έγιναν σε Λάρισα και Ηράκλειο. Στην πρωτεύουσα είχαν συλληφθεί δύο άτομα. Συγκεκριμένα η μία πλευρά της έρευνας αφορά παράνομες εισαγωγές φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση από την Τουρκία στην Ελλάδα και η δεύτερη παράνομες εξαγωγές αντικαρκινικών φαρμάκων από την Ελλάδα κυρίως στη Βουλγαρία, όπως και άλλων σκευασμάτων τα οποία είναι ακριβά και δυσεύρετα στη συγκεκριμένη αγορά.
Σχετικά με τις εισαγωγές φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση, έγκυρες πηγές ανέφεραν πως πρόκειται για φάρμακα που εισήχθησαν από τη γειτονική χώρα χωρίς να είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ, αλλά γιατροί τα χρησιμοποιούσαν σε ασθενείς τους οι οποίες έμπαιναν σε διαδικασία εξωσωματικής. Μάλιστα γίνεται αναφορά σε αμφιβόλου ποιότητας σκευάσματα, οι τιμές των οποίων πάντως ήταν πολύ χαμηλότερες απ’ αυτές που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και είναι εγκεκριμένα.
Στην υπόθεση αυτή, εκτός των εισαγωγέων, που εμφανίζονται ότι είναι πρώην και νυν ιατρικοί επισκέπτες, εμπλέκονται και γυναικολόγοι, πασίγνωστοι που διαφημίζονται ώς ειδικοί σε θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, ορισμένοι εκ των οποίων συνελήφθησαν και έδωσαν εξηγήσεις χθες το απόγευμα στο πλαίσιο της έρευνας στη Θεσσαλονίκη. Οι γιατροί φέρονται ότι προμηθεύονταν τα αμφίβολα σκευάσματα και τα έδιναν στις ασθενείς τους, παρά τους ενδεχόμενους κινδύνους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τέτοια σκευάσματα κατασχέθηκαν στις έρευνες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη παρουσία εισαγγελέων και πταισματοδικών.
Εκτός όμως των φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση, διαπιστώθηκε ότι έγιναν και εισαγωγές άλλων σκευασμάτων, όπως φάρμακα τύπου viagra, τα οποία επίσης δεν είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και διακινούνταν παράνομα.
ΕΣΤΕΛΝΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Παράλληλα, αστυνομικοί της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος Αθήνας, που οργάνωσε όλη την επιχείρηση και στην πρωτεύουσα, σε συνεργασία με μέλη του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησαν έρευνες για τον εντοπισμό σκευασμάτων που εξάγονταν παράνομα από την Ελλάδα στη Βουλγαρία.
Πρόκειται κατά κύριο λόγο για αντικαρκινικά φάρμακα, οι τιμές των οποίων στη γειτονική χώρα είναι κατά πολύ ακριβότερες από την Ελλάδα. Στο λαθρεμπόριο των φαρμάκων αυτών εμπλέκονται και φαρμακοποιοί, και για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις οι οικονομικές αρχές έκαναν καταλογισμούς λαθραίων εμπορευμάτων. Στη διακίνηση αυτή εμπλέκονται κατά κύριο λόγο φαρμακοποιοί από τη Θεσσαλονίκη - κι έτσι εξηγούνται οι δώδεκα έρευνες σε φαρμακεία που έγιναν μέχρι χθες το απόγευμα.
Οι διωκτικές αρχές κάνουν λόγο για κύκλωμα παράνομης διακίνησης φαρμάκων που κέρδιζε μεγάλα χρηματικά ποσά. Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί της δίωξης οργανωμένου εγκλήματος είχαν «μπλοκάρει» εδώ και καιρό τα τηλέφωνα εμπλεκομένων και μέσω αυτών οδηγήθηκαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος.
Κοινά πρόσωπα στο κύκλωμα των εξαγωγών
Πρόσωπα που συνδέονται με προηγούμενες έρευνες του ΣΔΟΕ συμπίπτουν με ορισμένους εκ των συλληφθέντων στη χθεσινή επιχείρηση, κάτι που δείχνει ότι το κύκλωμα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων έχει κοινά ορμητήρια. Όπως είχε αποκαλύψει η «Μ» σε δημοσίευμά της στις 27 Μαρτίου 2013, εδώ και αρκετούς μήνες οι αρμόδιες αρχές είχαν πληροφορίες για φαρμακοποιούς και φαρμακαποθήκες που εμπλέκονταν σε κύκλωμα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων. Συγκεκριμένα, πριν από περίπου ένα μήνα, μικτά κλιμάκια ελεγκτών της περιφερειακής διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) είχαν πραγματοποιήσει ταυτόχρονους στοχευμένους ελέγχους σε φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συμμετέχουν σε κύκλωμα παράνομων εξαγωγών φαρμάκων. Μάλιστα, σε μία περίπτωση ο έλεγχος έγινε παρουσία δικαστικού εκπροσώπου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Μ», τα κλιμάκια, αξιοποιώντας πληροφορίες και ενδείξεις που είχαν στη διάθεσή τους τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον έξι φαρμακεία της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε παράνομη πώληση φαρμάκων σε φαρμακαποθήκες. Ταυτόχρονα, οι ελεγκτές της ΥΠΕΔΥΦΚΑ μελετούσαν τα τιμολόγια που εξέδιδαν οι φαρμακοποιοί, προκειμένου να κάνουν συσχέτιση των φαρμάκων και των συνταγολογίων και να διαπιστώσουν αν γινόταν διακίνηση φαρμάκων στο εξωτερικό και με ποιον τρόπο. Μάλιστα, κατά την έρευνά τους στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, είχαν στα χέρια τους λίστα με συγκεκριμένα φάρμακα για τα οποία είχαν πληροφορίες ότι εξάγονται παρανόμως, καθώς η τιμή τους είναι πολλαπλάσια στο εξωτερικό σε σύγκριση με την τιμή τους στην Ελλάδα. Επίσης, έψαχναν να βρουν σε ποιες χώρες έχουν ζήτηση τα φάρμακα αυτά, ώστε να εντοπίσουν και το πού πωλήθηκαν. Μάλιστα, σε μία περίπτωση εκτιμάται ότι ο όγκος των εξαγωγών φαρμάκων μόνο για το 2012 έφτασε τις 700.000 ευρώ.
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΠΟΥΚΑ