Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ανάγκη για «επανάσταση της κοινής λογικής» και αλλαγή νοοτροπίας που θα απελευθερώσει το δημιουργικό δυναμικό του τόπου


Συνάντηση του Ευρωβουλευτή Ι.Α.Τσουκαλά στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους της J&J σχετικά με τα συμπεράσματά τους για τον τομέα της υγείας στην Ελλάδα

Ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τις συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης στον τομέα της υγείας είχε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρ. Κοινοβουλίου, με ανώτερα στελέχη της Johnson & Johnson που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Advanced Executive Learning Project της εταιρείας.

Η ομάδα αποτελείτο από υψηλά στελέχη της Johnson & Johnson από όλον τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Ασία) και από διαφορετικά τμήματα (ιατρικές συσκευές, φαρμακευτική μονάδα, εμπορικό τμήμα).
Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τη χώρα μας για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χάραξη της στρατηγικής για την υγεία και είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συζητήσουν με πολιτικά πρόσωπα, νοσοκομειακό προσωπικό και απλούς πολίτες για τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Η δημιουργία ενός ελκυστικού για επενδύσεις περιβάλλοντος, η αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος υγείας καθώς και οι απευθείας διαβουλεύσεις με τους άμεσα ενδιαφερομένους θα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Η ανάγκη για αλλαγή και για ένα αειφόρο σύστημα υγείας, απαλλαγμένο από μη βιώσιμες δαπάνες, περιττή γραφειοκρατία και διαφθορά είναι κατανοητή από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι φαίνεται να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους κρατικούς μηχανισμούς.
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα των συμμετεχόντων από την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε: «Η Ελλάδα διαθέτει λαμπρούς επιστήμονες και σπουδαίες καινοτόμες ιδέες που δυστυχώς πολλές φορές χάνονται σε ένα πλαίσιο γενικής μετριότητας που τιμωρεί την προσπάθεια και την υπεροχή και επιβραβεύει τον κομφορμισμό και την «ήσσονα προσπάθεια».
Ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, η οικονομική κρίση κινδυνεύει να αποσαθρώσει επενδύσεις σε επιστημονικό προσωπικό, υποδομές και πολιτικές, που χρειάστηκαν δεκαετίες για να χτιστούν. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, στην οποία δοκιμάζονται οι αντοχές της κοινωνίας και καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η οικονομική κρίση (για την οποία επιμένω ότι είναι αποτέλεσμα και όχι αίτιο) κινδυνεύει να μετατραπεί - για ολόκληρα κομμάτια της κοινωνίας - σε ανθρωπιστική κρίση. Δεν μας απομένει άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε. Δεν μας απομένει άλλος δρόμος από το να προχωρήσουμε μπροστά, υλοποιώντας τις αυτονόητες μεταρρυθμίσεις που αναβάλλαμε για δεκαετίες.
Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μια «επανάσταση της κοινής λογικής» και μια αλλαγή της νοοτροπίας, πρωτίστως σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και δευτερευόντως στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που θα απελευθερώσει το παραγωγικό δυναμικό του τόπου και θα του επιτρέψει και πάλι να δημιουργήσει.
Ένα έξυπνο, ικανό, αποτελεσματικό κράτος που θα έχει ως αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών και των εθνικών αναγκών και όχι την εξυπηρέτηση του εαυτού του, είναι πλέον προϋπόθεση επιβίωσης. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει αρκετά, τόσο για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων. Χρειάζεται όμως πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια και επιμονή για να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στις πράξεις και στα ορατά αποτελέσματα».