Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Από την Κομοτηνή στη μακρινή Κίνα


Είναι μόλις 36 ετών και πατέρας τριών παιδιών. Μοιράζει το 24ωρό του ανάμεσα στους ασθενείς, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο όπου εργάζεται και την οικογένειά του.

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Το «μεράκι» του είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Άλλωστε, συμμετείχε και σε έρευνα με θέμα «Χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στη μικρή πόλη της Κομοτηνής», η οποία αναγνωρίστηκε παγκοσμίως, μέσω της δημοσίευσής της στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό MEDLINE.
Εδώ και περίπου ένα μήνα δέχτηκε μία εξαιρετικά τιμητική πρόταση: να συμμετάσχει στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον καρκίνο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Μαΐου στην μακρινή Κίνα. Εκεί, θα εκπροσωπήσει όχι μόνο το νοσοκομείο Κομοτηνής, αλλά και όλη την Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει άλλη ελληνική συμμετοχή. Πρόκειται για τον ειδικευόμενο Γενικής Χειρουργικής στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο Κομοτηνής, Χρήστο Σίμογλου (φωτ.).
«Είναι μία τιμητική διάκριση και για το νοσοκομείο της Κομοτηνής και για την Ελλάδα. Οι διοργανωτές ήθελαν να δουν το πώς αντιμετωπίζονται περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο Επίσης, τους έκανε εντύπωση τόσο το νεαρό της ηλικίας μου, όσο και το ότι είμαι ειδικευόμενος», δηλώνει στη «Θ» ο κ. Σίμογλου.
Παράλληλα, εξηγεί ότι η ομιλία του στο συνέδριο θα είναι 25λεπτη και θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Κομοτηνής από το 2005 έως το 2011 σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και τις μεθόδους που ακολούθησαν οι γιατροί για την αντιμετώπισή τους. Στη συνέχεια, επί 10 λεπτά θα δεχτεί ερωτήσεις στα αγγλικά από τους συμμετέχοντες, που είναι επιστήμονες από Αμερική, Καναδά, Αυστραλία κι αλλού.
«Όλες οι μέθοδοι που εφαρμόζουμε στο νοσοκομείο μας για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου γίνονται και σε άλλα κράτη. Αυτό που εντυπωσίασε τους διοργανωτές του συνεδρίου κι έστειλαν την πρόσκληση είναι ότι εφαρμόζονται σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο και μάλιστα με μικρή θνητότητα, καθώς από τα 49 περιστατικά που εξετάσαμε, τα 47 επιβίωσαν και μόνο δύο κατέληξαν», επισημαίνει ο κ. Σίμογλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες εργασίας στο νοσοκομείο είναι αντίξοες, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε τεχνολογία αντίστοιχη με το εξωτερικό. Ωστόσο, όσοι μένουν κι εργάζονται, έχουν στο μεδούλι τους τη χειρουργική.
«Η παρουσία μου στο παγκόσμιο συνέδριο για τον καρκίνο στην Κίνα είναι μια ηθική ικανοποίηση κι ανταμοιβή για τη δουλειά μου. Πάνω απ’ όλα όμως, με ενδιαφέρει να φανεί το νοσοκομείο Κομοτηνής και η πατρίδα μου, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ταυτόχρονα, είναι μία ευκαιρία να αποδείξουμε ότι οι έλληνες γιατροί δεν υστερούμε σε τίποτα, δεν υπολειπόμαστε σε τίποτα από τους ξένους», τονίζει ο κ. Σίμογλου.

Η έρευνα
Η έρευνα «Χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στη μικρή πόλη της Κομοτηνής» διενεργήθηκε από το 2005 έως το 2011, όταν διευθυντής χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου ήταν ο Δημήτριος Γυμνόπουλος. Στην έρευνα συμμετείχαν ο ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής, Χρήστος Σίμογλου και οι Ειρήνη Γυμνοπούλου, Λάμπρος Σίμογλου, Μαρίνα Γυμνοπούλου και Κωνσταντίνα Νικολάου. Την περίοδο εκείνη η λαπαροσκοπική χειρουργική έκανε δειλά τα πρώτα βήματά της στη χώρα μας κι εφαρμοζόταν μόνο στον ιδιωτικό τομέα.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η κλινική αντιμετώπισε 49 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, εκ των οποίων οι 28 (57,14%) ήταν άνδρες μέσης ηλικίας 62 ετών και οι 21 (42,86%) ήταν γυναίκες μέσης ηλικίας 66 ετών.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, σε 15 περιπτώσεις ο καρκίνος σχετίζεται με το ορθό (30,61%) και στις άλλες 34 (69,39%) με το κόλον. Ειδικότερα, 28 ασθενείς από τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά σε επείγουσα βάση. Υπήρχαν δύο μετεγχειρητικοί θάνατοι, για τους οποίους ευθύνονται το σηπτικό σοκ και η πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Συνολικά, σημειώθηκαν επτά επιπλοκές, οι οποίες αφορούσαν σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση έκτακτης ανάγκης. Η διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο ήταν 8-14 ημέρες. Τέσσερις ασθενείς με νόσο σταδίου IV πέθαναν δύο χρόνια μετά την επέμβαση, ενώ οι υπόλοιποι είναι ακόμα ζωντανοί.
«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εξακολουθεί να παρουσιάζεται μετά την έκτη δεκαετία, με κυριαρχία στους άνδρες κι εντοπίζεται κυρίως στο ορθό και σιγμοειδές. Το υψηλό ποσοστό του ειλεού στην περιοχή μας δείχνει ανεπαρκή διαγνωστική προσπέλαση για τους κατοίκους της περιοχής μας. Ωστόσο, η θνησιμότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα», συμπέραναν οι ερευνητές.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ «Νιώθουμε υπερήφανοι»
 Συμπαραστάτης των γιατρών στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας, η οποία και θα παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τον καρκίνο στην Κίνα, ήταν ο διοικητής του Σισμανόγλειου νοσοκομείου Κομοτηνής, Ηρακλής Χατζηνέστωρος.
«Ο Χρήστος Σίμογλου είναι ο μοναδικός Έλληνας που θα συμμετάσχει στο συγκεκριμένο συνέδριο. Η εξέλιξη αυτή μάς κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι, καθώς αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνουμε και η προσφορά μας ως νοσοκομείο στον ευαίσθητο χώρο της υγείας», δηλώνει στη «Θ» ο κ. Χατζηνέστωρος.