Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ


Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, η Μάργκαρετ Θάτσερ, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Την θλίψη του εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην Βρετανία, αλλά και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, μνημονεύοντας μεταξύ άλλων τον δυναμικό χαρακτήρα και την αποφασιστικότητα της πρώτης γυναίκας που ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας, προκαλώντας εγκωμιαστικά σχόλια αλλά και σφοδρές επικρίσεις.

Η Θάτσερ άφησε την τελευταία της πνοή γύρω στις 11.00 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) στο ξενοδοχείο Ritz. Ο γιατρός της ήταν παρών όταν απεβίωσε, όχι όμως και τα παιδιά της που βρίσκονται στο εξωτερικό.
«Με μεγάλη θλίψη, ο Μάρκ και η Κάρολ Θάτσερ γνωστοποιούν ότι η μητέρα τους, βαρόνη Θάτσερ, απεβίωσε εν ειρήνη ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο σήμερα το πρωί» αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπός της οικογένειας, Λόρδος Τιμ Μπελ.
Σε μήνυμά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερονπου διέκοψε περιοδεία του στην Ευρώπη, τονίζει: «Είναι πραγματικά, μια ημέρα θλίψης για την χώρα μας. Χάσαμε μια σπουδαία ηγέτη, μια μεγάλη πρωθυπουργό, μια μεγάλη Βρετανίδα. Δεν ηγήθηκε της χώρας μας, έσωσε την χώρα μας και πιστεύω ότι θα μείνει στην ιστορία ως η σπουδαιότερη πρωθυπουργός της Βρετανίας, στην μεταπολεμική εποχή».
Τη θλίψη της εξέφρασε επίσης η βασίλισσα Ελισάβετ, σημειώνοντας πως θα στείλει προσωπικό συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια.
Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, χαρακτήρισε την Θάτσερ σπουδαία πολιτικό που θα μείνει στην ιστορία. Η Θάτσερ τον είχε αποκαλέσει κάποτε, ηγέτη με τον οποίο «η Δύση μπορεί να κάνει δουλειά».
«Σπουδαία πολιτικό» την αποκαλεί σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι θα την θυμούνται «τόσο για την συνεισφορά της όσο και για τους δισταγμούς της όσον αφορά το κοινό (ευρωπαϊκό) σχέδιο…Η κληρονομία της συνέβαλε στην διαμόρφωση του Ηνωμένου Βασιλείου όπως το ξέρουμε σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του ιδιαίτερου ρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ που συνεχίζεται μέχρι σήμερα».
Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, δήλωσε: «H Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια από τις καθοριστικές μορφές στην σύγχρονη ιστορία της βρετανικής πολιτικής. Όποιες και αν είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ως πρωθυπουργός άφησε ένα μοναδικό και διαρκές αποτύπωμα στην χώρα την οποία υπηρέτησε. Μπορεί να δίχασε την κοινή γνώμη κατά την διάρκεια της θητείας της, αλλά όλοι σήμερα θα αναγνωρίσουν την δύναμη της προσωπικότητάς της και την ριζοσπαστικότητα των πολιτικών της».
Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, έγραψε στο twitter : «άλλαξε για πάντα την χώρα μας και της χρωστάμε τόσα πολλά. Μια κληρονομικά που λίγοι θα μπορέσουν να φθάσουν ποτέ. Αναπαύσου εν ειρήνη, Μάργκαρετ».
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε: «Η μνήμη της θα επιζήσει για μεγάλο διάστημα αφότου ο κόσμος θα έχει ξεχάσει τα γκρίζα κουστούμια της σημερινής πολιτικής».
Η σημαία στην πρωθυπουργική κατοικία, στο νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, κυματίζει μεσίστια, ενώ όπως έγινε γνωστό, η κηδεία δεν θα γίνει δημοσία δαπάνη, αλλά με στρατιωτικές τιμές, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και θα ακολουθήσει η διαδικασία της αποτέφρωσης.
Εύθραυστη υγεία και απομόνωση
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η Θάτσερ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο όπου υπεβλήθη σε επέμβαση για αφαίρεση όγκου στην κύστη.

Η υγεία της πρώτης και μοναδικής μέχρι σήμερα γυναίκας που αναδείχθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο της Μεγάλης Βρετανίας, είχε καταστεί το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα εύθραυστη.
Μετά από μια σειρά πιο ήπιων εγκεφαλικών επεισοδίων το 2002, είχε αποσυρθεί από την δημόσια ζωή.

Για πολλά χρόνια έπασχε από άνοια και ο θάνατος, το 2003, του αγαπημένου της συζύγου, σερ Ντένις Θάτσερ, με τον οποίο έζησαν μαζί επί 50 έτη, την είχε ωθήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείψει τα ταξίδια.
Ως επικεφαλής των Συντηρητικών, η «σιδηρά κυρία» οδήγησε το κόμμα σε τρεις εκλογικές νίκες και διετέλεσε πρωθυπουργός για 11 συναπτά έτη, από το 1979 έως το 1990.
«Κανένας άλλος πολιτικός που κατείχε μεταπολεμικά των πρωθυπουργικό θώκο δεν έγινε σε τέτοιο βαθμό αντικείμενο θαυμασμού αλλά και στηλίτευσης. Ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος στην Βρετανία, η μακροβιότερη πρωθυπουργός του 20ου αιώνα και σχεδόν η μόνη πρωθυπουργός που το όνομά της είναι συνώνυμο μιας ιδεολογίας. Δεν υπάρχει για παράδειγμα ένα σώμα πολιτικών ιδεών που να αποκαλείται 'μπλερισμός' (από τον Τόνι Μπλερ), αλλά ο ' θατσερισμός' παρέμεινε στην πολιτική φρασεολογία όταν η κάτοχος του ονόματος ήταν μια ηλικιωμένη, ασθενική, μοναχική χήρα» γράφει η Independent.