Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Απόφαση-μήνυμα τα ισόβια


Απόφαση-μήνυμα για τη διαφθορά στο δημόσιο βίο αποτέλεσε η χθεσινή βαρύτατη καταδίκη του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου σε ισόβια κάθειρξη για άμεση συνέργεια σε υπεξαίρεση ποσού περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

 Του Κώστα Καντούρη

kantouris@hotmail.com

Η απόφαση προκάλεσε έντονο θόρυβο στην πόλη, καθώς για πρώτη φορά επιβλήθηκαν ισόβια για οικονομικό έγκλημα σε τόσο προβεβλημένα πρόσωπα. Έντονη ήταν η αντίδραση του τέως δημάρχου, ο οποίος μίλησε για πολιτική δίκη. «Κάποιοι θα πεθάνουν από τις τύψεις τους», είπε μέσα στο δικαστήριο. «Εμείς δεν θα είμαστε, κύριε Παπαγεωργόπουλε», απάντησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Με ποινή ισόβιας κάθειρξης και 18 μηνών φυλάκισης τιμωρήθηκε και ο στενός συνεργάτης του, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαίρεση και απλή συνέργεια σε πλαστογραφία σε βαθμό πλημμελήματος. Ισόβια και 9 χρόνια κάθειρξη επιβλήθηκαν στον πρώην ταμία και βασικό μοχλό της υπεξαίρεσης Παναγιώτη Σαξώνη για υπεξαίρεση στην υπηρεσία, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Επίσης του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, όσα υπολογίστηκαν τα χρήματα που ο ίδιος υπεξαίρεσε. Και οι τρεις τους χθες οδηγήθηκαν σιδηροδέσμιοι στις φυλακές, ενώ δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.
Με ποινές 15 και 10 χρόνων κάθειρξης τιμωρήθηκαν για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση οι πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας Θωμάς Γκόλας και Γιώργος Γκαϊδατζής αντίστοιχα, καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα. Από την άλλη αθώοι κηρύχτηκαν οι τρεις πρώην αντιδήμαρχοι Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης και Θόδωρος Αθανάσαρος, καθώς σύμφωνα με την απόφαση «ουδεμία ανάμιξη είχαν, όπως αποδείχτηκε». Αθώοι κηρύχτηκαν επίσης οι υπόλοιποι δέκα υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης.

«ΕΠΑΙΡΝΕ ΜΕΡΙΔΙΟ»
Σε αυστηρούς τόνους το τριμελές εφετείο κακουργημάτων (Γ. Αποστολάκης, Ολ. Κωτσίδου και Χρ. Δημητριάδης), εκφωνώντας χθες το πρωί την απόφαση, επέρριψε βασικές ευθύνες για την υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου στον ίδιο τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Προσδιορίζοντας το τελικό ποσό της υπεξαίρεσης σε 17.962.336 ευρώ και επαναλαμβάνοντας δύο φορές την ισοτιμία του σε δραχμές, 6,1 δισ., ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης ανέφερε πως η υπεξαίρεση άρχισε το 1999, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου. «Κεφαλή ήταν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, χωρίς τη γνώση και την έγκρισή του οποίου δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε ο γενικός γραμματέας», είπε.
Μάλιστα ανέτρεξε σε στοιχεία που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας και ειδικά στους ισχυρισμούς Σαξώνη, τους οποίους υιοθέτησε πλήρως το δικαστήριο αναφορικά με όσα συνέβησαν. «Ο Μ. Λεμούσιας έκαμψε την αντίσταση του Σαξώνη, λέγοντας ότι ο ίδιος ασκούσε διοίκηση», τονίζεται στην απόφαση και εξιστορούνται οι συναντήσεις του πρώην αντιδημάρχου Στ. Καραμανλή, που έχει πεθάνει, με το γενικό γραμματέα και τον ταμία, στις οποίες έγιναν επαφές, για να στηθεί το κόλπο της υπεξαίρεσης. «Γνώστης όλων ήταν ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Η σιωπηλή του στάση στο παρασκήνιο έδειξε ότι γνώριζε τα πάντα και άφηνε τον Μ. Λεμούσια να ενεργεί», υπογραμμίζεται. «Έβαλαν μπροστά τη μηχανή της υπεξαίρεσης. Ο γενικός γραμματέας παρέδιδε ένα μέρος των χρημάτων στο δήμαρχο, ο οποίος δεν ήθελε να γνωρίζει. Παρέμενε στο παρασκήνιο και προσποιούταν άγνοια», σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Εκτενείς αναφορές έκανε και στην τότε αντιπολίτευση του δήμου, σημειώνοντας ότι οι καταγγελίες ήταν διαρκείς για διαφθορά, αλλά η κατάσταση δεν άλλαξε. Η απόφαση επικεντρώνεται και στα γεγονότα του 2006, τα οποία διέψευσαν οι κατηγορούμενοι, ότι δηλαδή επήλθε ρήξη στις σχέσεις Παπαγεωργόπουλου - Λεμούσια με αφορμή την εμπλοκή του δεύτερου σε οικονομικά σκάνδαλα. «Ο δήμαρχος δεν τόλμησε να τον αντικαταστήσει. Δυνατά μυστικά τούς κρατούσαν αλληλέγγυα», είπε ο κ. Αποστολάκης.
Αντίστοιχα επικριτικές ήταν οι εκφράσεις του προέδρου του δικαστηρίου για τη δραστηριότητα του τέως δημάρχου στην απόφαση να μη δοθεί το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. «Οι σπουδαίες αθλητικές επιδόσεις του δεν μπορούν να θεμελιώσουν την απονομή του ελαφρυντικού. Η πορεία του στον αθλητισμό έπρεπε να είχε αντίστοιχα στοιχεία ήθους. Είχε μία μη ουσιαστική σχέση με τις αρχές του αθλητισμού», είπε. Μάλιστα αναφερόμενος στο μέγεθος της υπεξαίρεσης στο δήμο τόνισε για τον τέως δήμαρχο ότι «δεν αποφασίζει την υπεξαίρεση, εάν δεν έχει προηγούμενη ανάλογη συμπεριφορά», αφήνοντας αιχμές για το παρελθόν του.

«ΑΝΤΛΟΥΣΕ ΕΞΟΥΣΙΑ»
Ανάλογη ήταν η απόφαση και για τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, ο οποίος χαρακτηρίστηκε άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του τέως δημάρχου, που «αντλούσε την εξουσία από τον ισχυρό άνδρα». «Η διοίκησή του βρίθει παρανομιών», επισημάνθηκε με αναφορές σε διορισμούς, αγορές και δωρεές οικοπέδων. «Έγινε κερδοσκοπική εισβολή στοχευμένα από το γενικό γραμματέα», σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Έντονες ήταν οι επικρίσεις και για το δάνειο που έλαβε ο δήμος, καθώς τονίζεται ότι «δημιούργησαν ψευδή και ανύπαρκτα χρέη, για να λάβουν το δάνειο, οι τόκοι του οποίου επιβαρύνουν το δήμο και τους δημότες». Σχετικά με τα χρήματα της υπεξαίρεσης το δικαστήριο κατέληξε πως «τα αναληφθέντα χρησιμοποιήθηκαν σε άσχετους σκοπούς», ενώ ο πρόεδρος μίλησε για «απόκρυψή τους», υπογραμμίζοντας πάντως ότι τα αρχικά ποσά κατέληγαν στον κοινό τραπεζικό λογαριασμό Παπαγεωργόπουλου και Λεμούσια.

«ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ» Ο ΔΗΜΟΣ
Όσα συνέβησαν στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης με την υπεξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών και των υπέρ τρίτων κρατήσεων ανέλυσε στην απόφασή του το τριμελές εφετείο κακουργημάτων. «Ο Σαξώνης άφθονα και απροβλημάτιστα λάμβανε χρήματα», παρατήρησε ο κ. Αποστολάκης εκφωνώντας την ετυμηγορία του δικαστηρίου. «Πρόκειται για οικονομικό έγκλημα με μεγάλη διάρκεια, που σπάνια συναντάμε στα δημόσια πράγματα, ίσως είναι και η πρώτη φορά. Το πληγέν αγαθό είναι το δημόσιο χρήμα», είπε.
Έκανε λόγο για «δήμους που μετατράπηκαν σε θερμοκήπια διαφθοράς», υπογραμμίζοντας πως στο δήμο Θεσσαλονίκης η υπεξαίρεση άρχισε το 1999, όταν ανέλαβε τη δημαρχία ο Β. Παπαγεωργόπουλος. «Δεν υπήρξε υπεξαίρεση πριν από το 1999», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση και τονίζεται πως «αποκαλύφθηκε από τυχαίο γεγονός». Επίσης γίνεται μνεία στην προοδευτική αύξηση των μετρητών χρημάτων που λάμβανε ο πρώην ταμίας Π. Σαξώνης από το 1999 μέχρι το 2008 και μάλιστα αναφέρονται συγκεκριμένα ποσά και ποσοστά, αφού τα χρήματα που υπεξαιρούσε από τα μετρητά ξεκινούν από ποσοστό της τάξης του 45% το 1999 και φτάνουν μέχρι και στο 93,2% το 2006. Το συνολικό ποσό των μετρητών που υπεξαίρεσε φτάνει σε ποσοστό το 84,88% αυτών που είχε λάβει σε μετρητά, για να αποδώσει κρατήσεις.
Το δικαστήριο προσδιόρισε ότι το κέρδος του Π. Σαξώνη ανήλθε στο 10% επί του τελικού ποσού των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα στην απόφαση επισημαίνεται πως αποφευγόταν ο έλεγχος με τις σχετικές αποφάσεις δημάρχου, με τις οποίες οριζόταν η εξέταση των παραστατικών Σαξώνη στο τέλος του κάθε χρόνου. Εξόφθαλμη χαρακτήρισε και την πλαστογραφία των παραστατικών με τα οποία αιτιολογούνταν τα υπεξαιρεθέντα, σημειώνοντας πως, ακόμη κι όταν οι εφορίες μέσω του Taxis άλλαξαν τα διπλότυπα, στο δήμο τα πλαστά εξακολουθούσαν να έχουν την παλιά μορφή των παραστατικών.

ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΥΛΙΓΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΡΝΤΙΝΑ
Ο κρατούμενος πλέον Βασίλης Παπαγεωργόπουλος οδηγήθηκε στην κλούβα της ΕΛ.ΑΣ., για να μεταχθεί στις φυλακές Διαβατών μαζί με τον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια. Είχε τυλίξει τα χέρια του, που ήταν δεμένα με χειροπέδες, με την καμπαρντίνα του, όπως και ο πρώην γενικός γραμματέας.
Αμέσως οδηγήθηκαν στις φυλακές Διαβατών, όπου μπήκαν σε κελί δέκα ατόμων. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι ενημέρωσαν τον τέως δήμαρχο ότι κάθε πρωί και απόγευμα θα προαυλίζεται, όπως και οι άλλοι κρατούμενοι, και το επισκεπτήριό του θα είναι δύο φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα Τετάρτη απόγευμα και Παρασκευή πρωί. Το πρώτο που ζήτησε ήταν να αγοράσει μία τηλεκάρτα, για να επικοινωνεί με τη σύζυγό του, ενώ θα περνούσε και από τις τυπικές ιατρικές εξετάσεις, όπως και ο συγκρατούμενός του.
Ο Παναγιώτης Σαξώνης βρίσκεται στο τμήμα Μεταγωγών, καθώς σήμερα πρόκειται να οδηγηθεί στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Ένταση, δρακόντεια μέτρα και χειροκροτήματα
Πολλές ήταν οι εντάσεις χθες κατά τη διάρκεια της εκφώνησης της απόφασης, η οποία ολοκληρώθηκε σε στάδια, μέχρι να κρίνει το δικαστήριο τα ελαφρυντικά, τις ποινές και το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης για τους δύο διευθυντές της ταμειακής.
Ο τέως δήμαρχος κατά τη διάρκεια των διακοπών, περιορισμένος μέσα στην αίθουσα, παρέμεινε ανέκφραστος, έχοντας δίπλα του πάντα τη σύζυγό του, που τον αγκάλιαζε, αλλά και τους στενούς συνεργάτες του. Όταν βγήκε σιδηροδέσμιος από το δικαστήριο, για να ασκήσει έφεση, καταχειροκροτήθηκε από φίλους του, που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του δικαστηρίου, και μάλιστα ακούστηκαν συνθήματα όπως «και τον Κολοκοτρώνη έβαλαν φυλακή».
Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης της απόφασης ακούστηκαν και αποδοκιμασίες από το ακροατήριο, όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου άφησε αιχμές για το παρελθόν του τέως δημάρχου, πριν από τη δημαρχία, αλλά και χειροκροτήματα στις επιμέρους αγορεύσεις των συνηγόρων του πρώην δημάρχου.
Στην απόφαση αντέδρασε ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας, ο οποίος σηκώθηκε από το εδώλιο και είπε: «Είμαι αθώος και θα το φωνάζω με όλη τη δύναμή μου. Χύνεται αίμα σε αυτήν την αίθουσα για την κοινή γνώμη». Μετά την ανακοίνωση της τελικής ετυμηγορίας ο τέως δήμαρχος σηκώθηκε και επανέλαβε: «Δεν έχω ουδεμία σχέση με την υπόθεση. Κάποιοι θα πεθάνουν από τις τύψεις τους».
Στην αίθουσα του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων από νωρίς το πρωί είχαν ληφθεί δρακόντεια αστυνομικά μέτρα. Κλιμάκιο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών με εκπαιδευμένο σκύλο έκανε έλεγχο, ενώ γινόταν σωματικός έλεγχος κάθε εισερχόμενου στην είσοδο. Μετά την έκδοση της απόφασης διμοιρία της υπηρεσίας μέτρων τάξης παρατάχθηκε έξω από την αίθουσα απαγορεύοντας την πρόσβαση σε όλους μέχρι την έξοδο των κατηγορουμένων. Παράλληλα αστυνομικοί της τάξης και της ασφάλειας ήταν διαρκώς μέσα στην αίθουσα από το πρωί, ενώ προκλήθηκε και ένταση, όταν δεν υπήρχε χώρος για άλλους που ήθελαν να παρακολουθήσουν την απόφαση.

ΝΕΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Η υπόθεση της υπεξαίρεσης θα έχει και συνέχεια σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου. Ειδικότερα έγινε δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Βασίλη Χαλντούπη να διερευνηθεί το αδίκημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος από την πλευρά των Β. Παπαγεωργόπουλου και Μ. Λεμούσια.
Ακόμη διαβιβάζοντας τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα πρωτοδικών ζητείται να διερευνηθεί εάν ο Μ. Λεμούσιας τέλεσε το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην άμεση συνέργεια της υπεξαίρεσης των δύο πρώην διευθυντών της ταμειακής υπηρεσίας Θ. Γκόλα και Γ. Γκαϊδατζή.
Επιπλέον αναμένεται η δίκη για το σκάνδαλο στην παγία προκαταβολή, ενώ για τον τέως δήμαρχο εκκρεμεί η υπόθεση της νομιμοποίησης εσόδων (ξέπλυμα), για την οποία έχει παραπεμφθεί σε δίκη ο Μ. Λεμούσιας.


ΑΝΑΔΡΟΜΗ Οι 51 ημέρες της δίκης

Εντάσεις, αποκαλύψεις, ξεσπάσματα αλλά και πολλές ατάκες επιφύλασσε η ακροαματική διαδικασία των 51 ημερών για την υπόθεση υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκε χθες με τη βαριά καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του τέως δημάρχου, του πρώην γενικού γραμματέα και του πρώην ταμία του δήμου.
Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά δικαστήριο διερεύνησε τόσο εξονυχιστικά μία υπόθεση, παρότι στην πορεία οι επικρίσεις δεν ήταν λίγες ειδικά λόγω της αποφυλάκισης -μετά την παρέλευση του ορίου κράτησης- του Παναγιώτη Σαξώνη και του Μιχάλη Λεμούσια αλλά και της «χαλάρωσης» του κλίματος μέσα στην αίθουσα του κακουργιοδικείου.
Στην έναρξη της διαδικασίας τον περσινό Σεπτέμβριο στο επίκεντρο βρέθηκε η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά. Ήταν αυτή που κλήθηκε να αναλύσει τα ευρήματά της από τα τρία πορίσματα, με τα οποία «έβγαλε» το κατηγορητήριο για διοίκηση και υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου. Η επιθεωρήτρια βρέθηκε στο στόχαστρο σχεδόν όλων των υπερασπιστών και των κατηγορουμένων της δίκης. Οι ερωτήσεις ήταν επιθετικές και μάλιστα ακούστηκαν μέχρι και σχόλια ότι το δικαστήριο δεν προστάτευσε, όσο έπρεπε, τη βασική μάρτυρα κατηγορίας της υπόθεσης.
Η επιθεωρήτρια είχε όμως σκληρή αντιμετώπιση και από το ίδιο το δικαστήριο. Ο πρόεδρος της έδρας Γιώργος Αποστολάκης ήταν μια στο καρφί και μια στο πέταλο απέναντί της. Αρχικά αμφισβήτησε τα ευρήματα της έρευνάς της για το ποσό της υπεξαίρεσης με φράσεις όπως «παιδευόμαστε, επειδή κάνατε μεγάλο λάθος, και δεν ντρέπομαι να το πω», ενώ στη συνέχεια εξήρε το μεγάλο, όπως το χαρακτήρισε, έργο της να διερευνήσει όλον αυτόν τον όγκο των εγγράφων. Άλλωστε η κυρία Τσεμπερά κλήθηκε να κάνει επιπρόσθετη έρευνα σε άλλα έγγραφα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία.

ΔΕΣΜΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ
Παρότι κατά τη διάρκεια της δίκης, όταν ήταν στο εδώλιο, δεν αντάλλασσαν κουβέντες μεταξύ τους, η γραμμή τους ήταν κοινή και αυτό χαρακτηρίστηκε καθοριστικό στη χθεσινή απόφαση. Ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και το δεξί του χέρι, ο πρώην γενικός γραμματέας Μιχάλης Λεμούσιας, δεν παρέκκλιναν καθόλου από τις αρχικές τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Επέρριψαν όλες τις ευθύνες στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη και αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τη ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις το 2006, αν και σχετικά στοιχεία κατατέθηκαν από πολλούς μάρτυρες στο δικαστήριο.
Αποκορύφωμα αυτής της κοινής στάσης ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο δήμαρχος στις προκλήσεις του προέδρου του δικαστηρίου στο τέλος της απολογίας του. «Κρατιέστε χέρι, χέρι στο χορό του Ζαλόγγου, εξακολουθείτε να είστε απόλυτα ταυτισμένος μαζί του. Σας δίνω μία τελευταία ευκαιρία. Μπορεί να έδρασε ερήμην σας ο κ. Λεμούσιας;», ρώτησε ο κ. Αποστολάκης. Οι ερωτήσεις-διαπιστώσεις ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από τους υπερασπιστές του τέως δημάρχου, αλλά και από τον πρώην γενικό γραμματέα Μ. Λεμούσια, που φώναξε ότι «βγάλατε απόφαση εδώ και τρεις μήνες». Ο κ. Παπαγεωργόπουλος από την πλευρά του, επιχειρώντας να αποφύγει το σκόπελο και μένοντας θεατής της αντιπαράθεσης, απάντησε με υπεκφυγή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό θα το κρίνετε εσείς με την απόφασή σας».

ΜΑΡΤΥΡΕΣ Ιταλική φρασεολογία
Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση είχαν οι καταθέσεις των μαρτύρων πολιτικής αγωγής του δήμου Θεσσαλονίκης, του σημερινού δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, της πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που διετέλεσε επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο, Χρύσας Αράπογλου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, του αντιδημάρχου Ανδρέα Κουράκη και του σημερινού γενικού γραμματέα του δήμου Θωμά Ψαρρά. Οι καταθέσεις τους κινήθηκαν στην άποψη περί λειτουργίας συστήματος Παπαγεωργόπουλου και δεν έλειψαν βαριές εκφράσεις, όπως «καμόρα» και «ομερτά». Από την κατάθεση Μπουτάρη η φράση που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στην υπόλοιπη διαδικασία ήταν ότι «δεν γινόταν τίποτε, εάν δεν περνούσες από τον πάγκο του Λεμούσια», η οποία μάλιστα αναφέρεται και στο διατακτικό της απόφασης που εκδόθηκε χθες.
Ο σημερινός αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν (φωτ.), παρότι μάρτυρας πολιτικής αγωγής, διαφοροποίησε αρκετά τη στάση του, σε σημείο που να προκαλέσει έντονες τριβές στο εσωτερικό της παράταξης Μπουτάρη. Απέφυγε να δείξει τον τέως δήμαρχο και περιορίστηκε στις ευθύνες του πρώην γενικού γραμματέα και υπαλλήλων. Μάλιστα, όταν κλήθηκε από το δικαστήριο, έδειξε τούς κατά την άποψή του ενόχους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΕΤΩΝ Οι ατάκες και η κόντρα
Ο πρόεδρος εφετών Γιώργος Αποστολάκης στη διάρκεια των 51 ημερών της ακροαματικής διαδικασίας πολλές φορές ξέφυγε από τα δικονομικά ειωθότα, αφήνοντας τη δίκη να εξελιχθεί, μέχρι και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ κατηγορουμένων και μαρτύρων. Ο ίδιος κλείνοντας τις διαδικασίες επισήμανε ότι έδωσε κάθε δυνατότητα σε κατηγορούμενους και υπερασπιστές να προβάλουν τις θέσεις τους. Η στάση του σύμφωνα με συνηγόρους υπαγορεύτηκε από το μέγεθος της δίκης, καθώς δεν θα επιθυμούσε να επικριθεί για μία αυστηρή διαδικασία σε στενά πλαίσια, όπως γίνεται συνήθως.
Ακόμη δεν δίστασε να τα βάλει ευθέως με συναδέλφους του και ειδικά με τον ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση αλλά και τους εφέτες του συμβουλίου εφετών, που εξέδωσαν το βούλευμα.
Από την άλλη με τις ατάκες του έδωσε χρώμα στην ακροαματική διαδικασία, μη διστάζοντας να χρησιμοποιήσει ακόμη και εκφράσεις της αργκό, όπως: «μπάχαλο» και «Βαβέλ» για την κατάσταση στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, «έπαιρνε χύμα χρήματα», «να μη φτιάχνουμε μύθους με άχυρα», «έπαιζε κόλπα με αναλήψεις», «ορμάτε πάνω της σαν τα κοράκια», «το κάνει για ξεκάρφωμα», «τον βγάζει στη σέντρα», «λάδωνε το γραναζάκι του», «τον φυσούσε τον παρά», «σύστημα πρόσφορο για λοβιτούρες», «είστε γάτα», «μην κάνετε την πάπια», «είναι λαμόγιο», «χάσαμε την μπάλα».


ΕΡΕΥΝΑ Τα 5 χρόνια και οι 13 ημέρες

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια και δεκατρείς ημέρες, για να ξετυλιχθεί όλο το κουβάρι του πολύκροτου οικονομικού σκανδάλου με την υπεξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών στο δήμο Θεσσαλονίκης. Το Φεβρουάριο του 2008 άρχισε η πρώτη έρευνα του εισαγγελέα ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων και τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του τότε δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
Όλο αυτό το διάστημα η δικογραφία έπαιρνε συνεχώς… μεγαλύτερες διαστάσεις και, μέχρι να φτάσει στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, αριθμούσε δεκάδες χιλιάδες σελίδες. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, όταν ολοκληρώθηκε η δίκη, καθώς με απόφαση του δικαστηρίου αναζητήθηκαν, ερευνήθηκαν και προστέθηκαν και άλλα -επίσης χιλιάδες- έγγραφα.
Το Φεβρουάριο του 2008 δημοσιεύματα εφημερίδων κινούν το ενδιαφέρον του τότε προϊσταμένου στην εισαγγελία πρωτοδικών Βασίλη Φλωρίδη. Διατάσσει προκαταρκτική, που αναθέτει στον εισαγγελέα, αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις, Λάμπρο Τσόγκα. Παράλληλα μετά τη συνέντευξη Παπαγεωργόπουλου ο δήμος καταθέτει μήνυση μόνον σε βάρος του Παναγιώτη Σαξώνη και κινεί τη διαδικασία να μπλοκάρει η περιουσία του μέχρι ενός ποσού, που πλησιάζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών Αναστασία Τσεμπερά διαβιβάζει την πρώτη έκθεση προσωρινών διαπιστώσεων, προσδιορίζοντας το πρώτο τμήμα του ελλείμματος στα 7,2 εκατομμύρια ευρώ. Στο πόρισμα των 34 σελίδων βασίζεται ο εισαγγελέας και ασκεί τον Ιούνιο του 2008 ποινική δίωξη εναντίον του πρώην ταμία του δήμου για υπεξαίρεση και πλαστογραφία σε βάρος του δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών. Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου πορίσματος, που είχε αποκαλύψει η «Μ», προκαλεί αίσθηση, καθώς η επιθεωρήτρια ουσιαστικά καταγγέλλει ότι η έρευνά της βρήκε «συμπληγάδες πέτρες» στο εσωτερικό του δήμου, ενώ καταγράφει τη χαώδη κατάσταση στις οικονομικές υπηρεσίες.
Είναι γεγονός ότι η κυρία Τσεμπερά έχει μηνυθεί από διάφορους υπαλλήλους και παράγοντες του δήμου, χωρίς μέχρι τώρα κάποια μήνυση σε βάρος της να έχει τελεσφορήσει. Μένεα εναντίον της έπνεαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης της υπεξαίρεσης σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι και οι υπερασπιστές τους. Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να σχολιάσουν την… αμφίεσή της τις ημέρες της κατάθεσής της στο κακουργιοδικείο, μιλώντας για «μοντελάκια».
Η πρώτη ποινική δίωξη που βασίζεται στο πόρισμα Τσεμπερά δεν «πιάνει» το δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο δεν καλείται από την επιθεωρήτρια να δώσει εξηγήσεις με ανωμοτί κατάθεση. Στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου ψιθυρίζεται ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του για παράβαση καθήκοντος, καθώς και των τριών πρώην αντιδημάρχων.
Ακολουθεί το δεύτερο πόρισμα Τσεμπερά, που παίρνει στα χέρια του ο εισαγγελέας τον Ιούλιο του 2009, και αυτή τη φορά στο έλλειμμα προστίθεται το ποσό των 16,3 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική τρύπα να ανέλθει στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ. Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου με βάση την έκθεση των 207 σελίδων της κυρίας Τσεμπερά ο εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας ασκεί πρόσθετες ποινικές διώξεις για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην πλαστογραφία, όπως και για παράβαση καθήκοντος. Είναι η πρώτη φορά που από τις διώξεις φωτογραφίζονται πολιτικά πρόσωπα που εκλέχθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.
Οι διώξεις προκαλούν αναστάτωση στην παράταξη Παπαγεωργόπουλου. Δηλώσεις με σαφείς αιχμές για τις εισαγγελικές αρχές και την επιθεωρήτρια ανεβάζουν το θερμόμετρο και παράλληλα ο κλοιός γύρω από τα πολιτικά πρόσωπα αρχίζει να σφίγγει.
Η πρώτη ένδειξη πως οι δικαστικές αρχές δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην υπόθεση της υπεξαίρεσης ήταν η αιφνιδιαστική προφυλάκιση του πρώην ταμία, του 49χρονου Παναγιώτη Σαξώνη. Με ένταλμα του ειδικού ανακριτή Δημοσθένη Στίγγα, ο οποίος χειριζόταν εκείνη την περίοδο την υπόθεση, συλλαμβάνεται στο σπίτι του στην Καλαμαριά το απόγευμα της 14ης Μαΐου 2010.

ΟΙ «ΒΟΜΒΕΣ» ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
Η δικογραφία λίγους μήνες αργότερα αλλάζει χέρια και φτάνει στον ειδικό ανακριτή Κώστα Αλεξίου, ο οποίος διαδέχεται τον κ. Στίγγα. Ακολουθεί η παράδοση του τρίτου και τελικού πορίσματος της οικονομικής επιθεωρήτριας και στα τέλη Μαΐου του 2011 αρχίζει η διαδικασία των απολογιών, αφού πλέον κατηγορούμενοι για βαριά κακουργήματα είναι ο τέως δήμαρχος και πρώην αντιδήμαρχοι. Ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας απολογείται τελευταίος. Πριν από αυτόν όλοι οι κατηγορούμενοι που πέρασαν από την πόρτα του ανακριτή αφήνονται ελεύθεροι, χωρίς μάλιστα περιοριστικούς όρους, και αισθάνονται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η «βόμβα» όμως έσκασε, όταν ο ανακριτής και ο εισαγγελέας αποφασίζουν την προφυλάκιση Λεμούσια. Ο πρώην γενικός γραμματέας επιχειρεί να πηδήξει από το παράθυρο και επικρατεί αναστάτωση.
Ακολουθεί η πρόταση του αντεισαγγελέα εφετών Αχιλλέα Ζήση, η οποία προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο θόρυβο. Ζήτησε από το συμβούλιο εφετών την παραπομπή όλων των κατηγορουμένων, του τέως δημάρχου, πρώην αντιδημάρχων, του πρώην γενικού γραμματέα και υπαλλήλων. Κυρίως όμως πρότεινε στο δικαστικό συμβούλιο να προφυλακιστεί ο κ. Παπαγεωργόπουλος και ο πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Ζορπίδης. Ο κ. Ζήσης χρησιμοποίησε στην πρότασή του στοιχεία από την έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και γι’ αυτό δέχτηκε σκληρή κριτική από υπερασπιστές κατά τη διάρκεια της δίκης της υπεξαίρεσης.
Στις 14 Μαΐου 2012 δημοσιεύτηκε η ετυμηγορία του συμβουλίου εφετών, με την παραπομπή δεκαοκτώ κατηγορουμένων στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων τα μέλη της πρώην διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης από κοινού με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου και της πλαστογραφίας. Με το βούλευμα δεν γίνεται δεκτή η πρόταση του εισαγγελέα για προφυλάκιση Παπαγεωργόπουλου και Ζορπίδη.


ΝΔ Αναστολή της κομματικής ιδιότητας μέχρι νεωτέρας
Στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου μέχρι την τελεσίδικη απόφαση, σύμφωνα με το καταστατικό αλλά και την πάγια κομματική τακτική, προχώρησε η Νέα Δημοκρατία μετά την καταδίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης. «Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της σέβονται όλες τις αποφάσεις της δικαιοσύνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του κόμματος.
Παράλληλα δίνεται και απάντηση στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θύμιζε παλαιότερη δήλωση του προέδρου της ΝΔ για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο από το βήμα της ΔΕΘ του 2011: «Θεωρώ ότι είναι ένας έντιμος άνθρωπος ο οποίος έχει προσφέρει απίστευτα πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Με αφορμή τη δήλωση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως κατά πόσο ο κ. Σαμαράς πιστεύει ακόμη τα όσα είχε πει τότε. Στην ανακοίνωση της ΝΔ τονίζεται μεταξύ άλλων πως «υποδείξεις σε θέματα πολυετών καθείρξεων ή ισοβίων δεν δέχεται η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι μιλάνε; Εκείνοι που υπερασπίζονται δημοσίως ληστές, βιαστές, τρομοκράτες και βαρυποινίτες; Είναι εξοργιστικό και προκλητικό να προσάπτει σήμερα μομφές ο ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις που έγιναν πολύ καιρό πριν εκδικαστεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Άλλωστε, μήπως πριν από ενάμιση χρόνο, είχαν σχηματίσει γνώμη περί της ενοχής ή όχι, οι ίδιοι οι δικαστές που αποφάνθηκαν σήμερα; Ή μήπως γνώριζε από τότε, μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ, τη σημερινή απόφαση;». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Μακάρι, τον ίδιο σεβασμό που δείχνει η Νέα Δημοκρατία απέναντι στη δικαιοσύνη να μάθει να δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του».


ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΡΟΣ (ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ)
«Δεν αθωώθηκα σήμερα. Ήμουν πάντοτε αθώος. Σήμερα το δικαστήριο απλά επιβεβαίωσε την αθωότητά μου».

ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ Θ. ΑΘΑΝΑΣΑΡΟΥ)
«Ο πελάτης μου, ο στρατηγός Αθανάσαρος, κηρύχτηκε αθώος. Χωρίς αμφιβολίες. Χρειάστηκαν πέντε μήνες για να αποδοθεί λευκός. Η απόφαση του δικαστηρίου στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε όλους και κυρίως στους πολιτικούς».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΞΩΝΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΤΑΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ)
Κατά την είσοδό του στο δικαστήριο χθες το πρωί: «Ζητώ συγγνώμη για ό,τι και αν κάναμε».

ΜΑΚΗΣ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΣ (ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ Π. ΣΑΞΩΝΗ)
«Είναι πολύ βαριές οι ποινές της ισόβιας κάθειρξης. Αλλά επιτέλους όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα πρέπει να είναι έντιμοι και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΜΟΥΣΙΑΣ (ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ)
Στην προσαγωγή του στις φυλακές Διαβατών: «Η διαδικασία έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, καμία κατηγορία. Δυστυχώς επιστρέψαμε στη ρωμαϊκή εποχή».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ «Να επιστραφούν τα χρήματα που εκλάπησαν»
Στην επιστροφή των χρημάτων που εκλάπησαν από τα δημοτικά ταμεία επικεντρώνει τις προσπάθειές της η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε χθες ο Γιάννης Μπουτάρης.
Σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, ο δήμαρχος επισήμανε: «Αποδίδει ευθύνες για μία υπόθεση που απασχόλησε την πόλη μας για μεγάλο χρονικό διάστημα και αντικατοπτρίζει τη βούληση της δικαιοσύνης να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Είναι πλέον δική μας ευθύνη να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης». Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης, μήνυμα της δικαστικής απόφασης είναι ότι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος θέλει μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα. «Ταυτόχρονα δημιουργείται ένα προηγούμενο, με βάση το οποίο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την καλύτερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα», παρατήρησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΤΗΣ «Σαφές μήνυμα προς όλους»
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη» Χρήστος Μάτης σημείωσε: «Όταν η δικαιοσύνη ταυτίζεται με το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα, μπορεί και να υποτάσσεται σε αυτό. Η απόφαση έθεσε έναν πήχη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση δημοσίου χρήματος και αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσοι έχουμε λάβει σχετική εντολή από το εκλογικό σώμα. Η πλήρης αξιολόγηση των έννομων συνεπειών από αυτήν θα γίνει μετά την πλήρη μελέτη της».

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ Απαίτηση των δημοτών να αποκατασταθεί η ζημία
Με ανακοίνωσή της η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη σχολίασε την απόφαση, τονίζοντας ότι με αυτήν αποδεικνύεται πως τα απανωτά σκάνδαλα κακοδιαχείρισης των οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης δεν ήταν συμπτωματικά. «Η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου με την καθεστωτική νοοτροπία της, την πελατειακή λογική της και την αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου όχι μόνον δεν προστάτεψε το δημοτικό χρήμα και την περιουσία του δήμου, αλλά και έστρωσε το έδαφος, για να φυτρώσουν τα ‘άνθη του κακού’».
Απαίτηση των δημοτών της πόλης, καταλήγει η «Ανοιχτή Πόλη», δεν ήταν μόνο να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της υπεξαίρεσης, αλλά και να αποκατασταθεί η οικονομική ζημία που υπέστησαν ο δήμος και τα ασφαλιστικά ταμεία των υπαλλήλων του.

ΣΥΡΙΖΑ «Έβαλε φτερά στο δημοτικό χρήμα»
Θλιβερό χαρακτήρισε το γεγονός της καταδίκης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ο Αλέξης Τσίπρας χθες από τη Θεσσαλονίκη, όμως με αυτήν την αφορμή επιτέθηκε στον πρωθυπουργό. «Πριν από ενάμιση χρόνο ο Αντώνης Σαμαράς απαντώντας σε ερώτηση για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο είχε πει πως πρόκειται για έναν έντιμο άνθρωπο, που έχει κάνει καταπληκτικά πράγματα για τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως ο φτερωτός γιατρός έβαλε τελικά «φτερά» στο δημοτικό χρήμα της πόλης. Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αντώνης Σαμαράς, με συνεργάτες του στη λίστα Λαγκάρντ, με στελέχη του κόμματος υπόδικους ή και κατάδικους, στερείται αξιοπιστίας και δεν μπορεί να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή.

ΚΚΕ «Αγιάτρευτη η σήψη»
«Η κατάχρηση τεράστιων χρηματικών ποσών στο δήμο Θεσσαλονίκης στη θητεία του Β. Παπαγεωργόπουλου δείχνει ότι είναι βαθιά και αγιάτρευτη η σήψη σε όλους τους θεσμούς του αστικού κράτους και στην τοπική διοίκηση. Πηγάζει από αυτό που υπερασπίζονται όλοι οι θεσμοί του συστήματος: τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και δράση. Η λαϊκή απαίτηση για τιμωρία δεν πρέπει να εγκλωβιστεί ξανά σε κούφιες υποσχέσεις και ανούσιες δικομματικές αντιπαραθέσεις περί εξυγίανσης. Η τοπική διοίκηση είναι ένας από αυτούς τους θεσμούς, που ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξυπηρέτησης μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, ευρωενωσιακών προγραμμάτων εξαγοράς και ενσωμάτωσης, προώθησης αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων και φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών. Η ύπαρξη και έντιμων ανθρώπων στην τοπική διοίκηση δεν αλλάζει το βασικό της χαρακτήρα, ο οποίος δεν μπορεί να διορθωθεί με καταδίκη κάποιων κραυγαλέων περιπτώσεων διαφθοράς. Τέλος σε αυτή τη σαπίλα μπορεί να βάλει μόνο ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός, που θα επιβάλει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος προς όφελός του», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ «Πρώτο φρένο»
Σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ότι «η καταδίκη σε ισόβια του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και άμεσων συνεργατών του, βάζει ένα πρώτο φρένο σε κάθε κίνηση κατάχρησης της εξουσίας, της διαφθοράς και του μαύρου πολιτικού χρήματος. Η δικαστική απόφαση δεν δικαίωσε φυσικά τον πρωθυπουργό, τόσο επί της ουσίας όσο και θεσμικά, ο οποίος στις 17/9/12 (στη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ) είχε δηλώσει ότι "ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι ένας έντιμος άνθρωπος, που έχει προσφέρει απίστευτα πολλά πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης...».
"Μακεδονία"