Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Κραυγή αγωνίας από συνταξιούχους του ΙΚΑ


«Δεν έχουμε χρήματα ούτε για πετρέλαιο θέρμανσης, ούτε καν για να πάρουμε τα φάρμακά μας. Οι συντάξεις μας έχουν μειωθεί τόσο πολύ που θυμίζουν... προνοιακά επιδόματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ασφαλισμένοι συνταξιούχοι σε 29 νομούς της χώρας μας που έχουν πληρώσει από την τσέπη τους τα φάρμακά τους από τον περασμένο Ιούνιο και ακόμη δεν έχουν πάρει πίσω τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ».

 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Τα οργισμένα αυτά λόγια ανήκουν στον πρόεδρο του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα», Χρήστο Σαλονικιό, ο οποίος περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τόνισε ότι τα νοσοκομεία κλείνουν την πόρτα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν, ενώ η πολιτεία επιδιώκει να γονατίσει τους συνταξιούχους. Επίσης ανέφερε ότι τον Απρίλιο όλα τα σωματεία συνταξιούχων θα κατεβούν στην Αθήνα για να συναντήσουν τον πρωθυπουργό και κανείς δεν θα τους εμποδίσει να φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αγανακτισμένος από τις συνεχείς περικοπές των συντάξεων δήλωσε και ο ταμίας του Συνδέσμου, Πασχάλης Τσαμπάζης.
«Τόσα χρόνια ζούσαμε με αξιοπρέπεια και τώρα φτάσαμε στο σημείο να χρωστάμε κι από πάνω. Όλα καλούμαστε να τα πληρώσουμε από την τσέπη μας: για την υγεία, τη θέρμανση, τα προϊόντα που καθημερινά ακριβαίνουν», είπε ο κ. Τσαμπάζης.
Η κ. Σοφία Φραγκή, συνταξιούχος, μίλησε για προσπάθεια διάλυσης των συνταξιούχων που αγωνίζονται. «Μας ληστεύουν, λεηλάτησαν τα ταμεία μας, άφησαν άνεργα τα παιδιά και τα εγγόνια μας και μας έφτασαν στο σημείο να πρέπει να απλώσουμε το χέρι για να ζητήσουμε ελεημοσύνη. Δεν πρόκειται όμως να το κάνουμε. Θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση», τόνισε η κ. Φραγκή.

ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΤΟ ΕΣΥ
Οι συνταξιούχοι όμως παρουσίασαν και τη δραματική κατάσταση που συναντούν στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία «πάσχουν» από ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά.
«Πριν λίγες ημέρες πήγε ένας συνταξιούχος στον ‘Άγιο Δημήτριο’ να δώσει αίμα και δεν υπήρχαν σύριγγες. Στο ‘ΑΧΕΠΑ’ και το ‘Γ. Παπανικολάου’ οι ασθενείς φέρνουν, κατά διαστήματα, σεντόνια από το σπίτι τους. Μάλιστα, είχα επισκεφθεί συγγενή μου που είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο ‘Γ. Παπανικολάου’ και ήταν σε κρεβάτι με ματωμένα σεντόνια», είπε ο κ. Σαλονικιός.
Ταυτόχρονα, τόσο ο ίδιος όσο και η κ. Φραγκή κατήγγειλαν ότι στο «Γ. Γεννηματάς» δεν υπήρχε ουροσυλλέκτης, ενώ σε πολλά νοσοκομεία ακόμη και η καθαριότητα είναι πλημμελής.

ΕΚΛΟΓΕΣ
Το δ.σ. του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα» καλεί τα μέλη του να στηρίξουν τις εκλογές του Συνδέσμου και να προσέλθουν για να ψηφίσουν τους εκπροσώπους τους. Οι εκλογές διεξάγονται από σήμερα έως και τις 7 Μαρτίου (και το Σαββατοκύριακο), από τις 9 το πρωί έως και τις 3 μετά το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.