Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης λειτουργούν εδώ και περίπου έναν μήνα τα περισσότερα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΟΠΥΥ) στη Θεσσαλονίκη. Οι ασθενείς που προσέρχονται, για να υποβληθούν σε εξέταση, αλλά και οι εργαζόμενοι, δηλαδή γιατροί και νοσηλευτές, κυριολεκτικά ξεπαγιάζουν.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Όπως καταγγέλλουν στη «Μ», οι γιατροί εξετάζουν τους ασθενείς φορώντας… μπουφάν, ενώ προσπαθούν να θερμάνουν τα ιατρεία είτε με τα αιρ κοντίσιον, όπου υπάρχουν, είτε φέρνοντας από το σπίτι τους θερμαντικά σώματα, όπως αερόθερμα και ηλεκτρικά καλοριφέρ. Οι πιο τυχεροί, οι οποίοι εργάζονται σε ιατρεία όπου ακόμη υπάρχει λίγο πετρέλαιο, αναγκάζονται να καίνε το καλοριφέρ μία ώρα το πρωί και μία το απόγευμα, για να μην εξαντληθούν τα ελάχιστα αποθέματα.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανυπόφορη για τους ασθενείς, κυρίως τις έγκυες γυναίκες και τα παιδάκια, που πηγαίνουν στα κέντρα μάνας και παιδιού, για να υποβληθούν σε εξετάσεις και να κάνουν τα αναγκαία εμβόλια. Ωστόσο προτιμούν να εξεταστούν υπό συνθήκες ψύχους, παρά να χάσουν το ραντεβού που έχουν προγραμματίσει πριν από αρκετές εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης-Βορείου Ελλάδος Σάββα Παρασκευόπουλο χωρίς πετρέλαιο έχουν μείνει τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ στην οδό Αγγελάκη, στο κέντρο της πόλης, στον Εύοσμο, όπου από τις 25 Ιανουαρίου ασθενείς και εργαζόμενοι θερμαίνονται με αερόθερμα, στην Καλαμαριά (στη Μεταμορφώσεως), όπου προσπαθούν να ζεσταθούν με αιρ κοντίσιον, και το γ’ ιατρείο Ακροπόλεως στα Κάστρα, όπου το πετρέλαιο έχει τελειώσει εδώ και έναν μήνα. Μάλιστα οι γιατροί και ο διευθυντής του συγκεκριμένου ιατρείου απέστειλαν έγγραφο, το οποίο υπογράφουν όλοι, στους αρμόδιους του ΙΚΑ τονίζοντας: «Δεν αντέχουμε άλλο. Είναι απαράδεκτο οι ασθενείς να πρέπει να ξεντυθούν μέσα στο κρύο, για να υποβληθούν σε μία ακτινογραφία ή σε έναν υπέρηχο». Επίσης στην Πύλη Αξιού τα καλοριφέρ ανάβουν μία ώρα το πρωί και μία το απόγευμα για λόγους οικονομίας.
«Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο. Τα περισσότερα ιατρεία δεν έχουν θέρμανση, διότι δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά πετρελαίου. Προσπαθούμε να θερμάνουμε τους χώρους με αερόθερμα, ενώ εξετάζουμε τους ασθενείς, που επίσης ξεπαγιάζουν, φορώντας μπουφάν», λέει στη «Μ» ο κ. Παρασκευόπουλος.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΥΛΙΚΑ
Σοβαρές είναι και οι ελλείψεις υλικών στα μικροβιολογικά εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ. Όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, δεν υπάρχουν αναλώσιμα, όπως αντιδραστήρια και σύριγγες, ενώ, ακόμη κι αν σε κάποια εργαστήρια υπάρχουν υλικά, αυτά επαρκούν για πέντε-έξι ημέρες. Αποτέλεσμα είναι να αποστέλλονται οι εξετάσεις των ασθενών σε ιδιωτικά εργαστήρια, με το κόστος να εκτοξεύεται στα ύψη.
Ταυτόχρονα ελλείψεις υπάρχουν και σε μελάνια εκτυπωτών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Συνεπώς σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί εκτελούν τη συνταγή χειρόγραφα και στο πίσω μέρος της αναγράφουν ως αιτία την έλλειψη υλικού.
«Δυστυχώς τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ υποβαθμίζονται και αποδυναμώνονται από προσωπικό, υλικά και όρους λειτουργίας. Σημασία έχει όλοι οι γιατροί να ενωθούμε και να αναπτύξουμε κοινό μέτωπο, αντί να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση», δηλώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Παράλληλα τονίζει πως αγκάθι αποτελεί και το γεγονός ότι οι γιατροί που συμμετέχουν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) παραμένουν απλήρωτοι επί έξι μήνες. Μάλιστα συνήθως χρειάζεται να ταξιδέψουν πολλά χιλιόμετρα με δικό τους όχημα, για να φτάσουν σε μακρινές περιοχές, όπως η Ορεστιάδα, ενώ είναι ανασφάλιστοι και σε περίπτωση που τους συμβεί κάποιο ατύχημα δεν καλύπτονται από πουθενά.
«Οι αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης είναι αποσπασματικές και σπασμωδικές και δείχνουν είτε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για το τι θα γίνει με τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ είτε ότι υπάρχει, αλλά δεν μας το ανακοινώνουν», επισημαίνει στη «Μ» ο οδοντίατρος και μέλος του δ.σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Θεσσαλονίκης-Βορείου Ελλάδος Γεώργιος Ατματζίδης.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ «Περιμένουμε χρήματα από μέρα σε μέρα»
Από την πλευρά του ο διευθυντής της νομαρχιακής μονάδας υγείας ΙΚΑ Θεσσαλονίκης Κώστας Δαλαμπούρας εξηγεί στη «Μ» ότι «περιμένουμε από μέρα σε μέρα χρήματα από την κεντρική διοίκηση, προκειμένου να πληρώσουμε τους προμηθευτές και να μπορέσουμε να προμηθευτούμε το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και τα υλικά που λείπουν από τα ιατρεία μας».