Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Στο δρόμο για τη Νέα Αστική Πορεία


Του Δημήτρη Πανοζάχου
 Στη χώρα αναζητούμε τα τελευταία χρόνια τη διέξοδο από την οικονομική κρίση, που πρώτα απ’ όλα είναι πολιτική. Άλλωστε ιστορικά έχει καταγραφεί ότι οι οικονομικές επιλογές είναι πρώτα απ’ όλα πολιτικές επιλογές.
Η εφαρμογή του κρατισμού στις πρώην κουμμουνιστικές χώρες του «ανατολικού μπλοκ», όπως και η εφαρμογή σοσιαλδημοκρατικών μεθόδων στη Δυτική Ευρώπη τη δεκαετία του ’60, ήταν κυρίως πολιτικές επιλογές με συγκριμένες εφαρμογές στην οικονομία. Στη χώρα μας οι επιλογές του Εθνάρχη Κ. Καραμανλή να στρέψει την παραγωγή της χώρας στις κύριες παραγωγικές δυνατότητες της, αλλά και η ένταξη της πατρίδας μας στην τότε ΕΟΚ, ήταν καθαρά πολιτικές επιλογές.
Η διέξοδος από την παρούσα οικονομική κρίση, δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Θα επέλθει μέσα από τις πολιτικές επιλογές μας.
Γίνονται προσπάθειες να εκφραστούν νέες πολιτικές επιλογές με τη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων ή και με εκσυγχρονισμό των παλαιών. Προσπάθειες που στοχεύουν στην προσέλκυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων ή επιδιώκουν να εκπροσωπήσουν συγκεκριμένες οικονομικές τάξεις. Προσπάθειες πρόσκαιρες που είτε δεν τελεσφορούν, είτε συνεισφέρουν περιστασιακά μόνο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Προσπάθειες που δεν εξετάζουν εκ βάθρων το πολιτικό ζήτημα της χώρας, που δεν είναι άλλο από το αν η λειτουργία της Δημοκρατίας μας είναι πραγματικά λειτουργούσα Αστική Δημοκρατία. Η Αστική Δημοκρατία είναι μια φιλελεύθερη δημοκρατία που στηρίζεται στην αντιπροσωπευτική διαδικασία. Επιδιώκει τη λειτουργία ενός κρατικού μηχανισμού που στοχεύει μέσα από την πρόοδο και την ανάπτυξη στη συνεχή βελτίωση της ευημερίας του κοινωνικού συνόλου.
Πρέπει λοιπόν να τολμήσουμε και να μιλήσουμε για τη Νέα Αστική Επανάσταση που χρειάζεται. Πρέπει να μιλήσουμε για πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Μεταρρυθμίσεις που θα επιβραβεύουν όσους εργάζονται, όσους αποδίδουν στην εργασία. Μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν το κράτος πρόνοιας να απευθύνεται στους οικονομικά ασθενέστερους. Για να πετύχει μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να έχουμε πολιτικούς φορείς που οι εκπρόσωποί τους γνωρίζουν το χώρο της εργασίας στην Ελλάδα. Να μπορούν να εκπροσωπήσουν την πλειονότητα των απασχολούμενων, αλλά και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, ειδάλλως δεν θα έχουμε μια πραγματική Αστική Δημοκρατία.
Αν δεν τολμήσουν τα κόμματα που υποστηρίζουν την Αστική Δημοκρατία να μιλήσουν γι’ αυτήν, τότε η Αστική Κοινωνία θα αναλάβει τη δική της πρωτοβουλία. Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και η Νέα Δημοκρατία ως γνήσιο αστικό κόμμα να προβεί σε κοινωνικό διάλογο με όλες τις κοινωνικές ομάδες για τη διαμόρφωση της Νέας Αστικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία πρέπει να οδηγεί σε συνταγματική αναθεώρηση που θα θέτει τα θεμέλια για την ανασυγκρότηση της χώρας και τη δημιουργία ενός κράτους που θα λειτουργεί με γνώμονα το συνολικό συμφέρον και όχι τις εκάστοτε δυναμικές μειοψηφίες. Γιατί κάθε φορά που η Αστική Τάξη ενεργοποιήθηκε, ανασυγκροτήθηκε ο παραγωγικός ιστός της χώρας και ακολούθησαν περίοδοι ευημερίας.

Δημήτρης Πανοζάχος
Οικονομολόγος
Πολιτευτής
Της Ν.Δ