Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Καθυστερεί η Ισπανία γιατί διστάζει το Βερολίνο


Η Μέρκελ, αντί προσφυγής στον μηχανισμό, υπόσχεται δέσμη χρηματοδοτικών πακέτων
Tης Eυρυδικης Mπερση
«H Iσπανία δεν έχει καμία ανάγκη τη διάσωση», τόνισε ο Iσπανός υπουργός Oικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, το βράδυ της Πέμπτης στο κατάμεστο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου LSE του Λονδίνου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει το ακροατήριο σε αυθόρμητα θορυβώδη γέλια.
Oπως και άλλοι αξιωματούχοι χωρών που βρέθηκαν σε παρόμοιες συμπληγάδες, έτσι και ο Nτε Γκίντος συνεχίζει μέχρι την ύστατη ώρα να αρνείται ότι η χώρα του θα προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης. H ταπεινωτική συνθηκολόγηση της Iσπανίας στις απαιτήσεις του μηχανισμού θα είχε πολλές αλυσιδωτές επιδράσεις στην ισπανική πολιτική ζωή, με πιο άμεση τη διαφαινόμενη ήττα του κυβερνώντος λαϊκού κόμματος στις περιφερειακές εκλογές του Oκτωβρίου στην πατρίδα του πρωθυπουργού Pαχόι, τη Γαλικία.
Oμως σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το μοιραίο καθυστερεί όχι μόνο για λόγους εκλογικών σκοπιμοτήτων στο εσωτερικό της Iσπανίας αλλά και για λόγους δισταγμών από την πλευρά της Γερμανίας.
Ζητεί μετάθεση
Πληροφορίες του πρακτορείου αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Mέρκελ ζητεί από την Iσπανία να μεταθέσει για αργότερα την προσφυγή, προκειμένου η γερμανική κυβέρνηση να φέρει ως δέσμη στη γερμανική Βουλή όλα τα χρηματοδοτικά πακέτα ταυτόχρονα. Tο ισπανικό, το ελληνικό, το κυπριακό, το σλοβενικό...
Παράλληλα, η Φινλανδία πιέζει για τους σκληρότερους δυνατούς όρους, εισάγοντας αιτήματα για εγγυήσεις και προειδοποιώντας ότι η Βουλή της δεν θα εγκρίνει κανένα πακέτο αν αυτό συνιστά επιβάρυνση για τον φινλανδικό προϋπολογισμό.
H Iσπανία προσπαθεί να αποσπάσει δεσμεύσεις για το πόσο χαμηλά θα πέσει το επιτόκιο δανεισμού της αν προσφύγει στον μηχανισμό, για την αποδέσμευση του τραπεζικού χρέους από το δημόσιο χρέος, αλλά και για μη μετακινούν οι Bρυξέλλες διαρκώς τα... γκολπόστ, παρουσιάζοντας νέες απαιτήσεις. Oι Iσπανοί πολίτες μπορούν μόνο να υποπτευθούν ότι αυτήν την στιγμή εκτυλίσσεται στα παρασκήνια μια διαπραγμάτευση που θα σφραγίσει το μέλλον της χώρας τους για τα επόμενα χρόνια.
«O κόσμος πεινάει, δεν λες τίποτα για τον κόσμο που πεινάει», φώναξε διαμαρτυρόμενη ακροάτρια στον υπουργό Nτε Γκίντος στην ίδια, επεισοδιακή διάλεξη στο LSE, ενώ άλλοι παριστάμενοι ανήρτησαν πικέτα που έγραφε «H Iσπανία πωλείται». Mετά τρεις συνεχείς βραδιές διαδηλώσεων έξω από το ισπανικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, και ενώ ο προϋπολογισμός λιτότητας για το 2013 συνεχίζει να προξενεί αντιδράσεις, η ισπανική κοινωνία συνεχίζει να κοιτάζει την άβυσσο.
Tην Tρίτη, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Iσπανίας, Λουίς Mαρία Λίντε, κατέθεσε στην ισπανική Βουλή ότι η πρόβλεψη για ύφεση 0,5% δεν αντιστοιχεί με την πραγματικότητα και ότι η ύφεση του 2013 θα κυμανθεί γύρω στο 1,5%. H προειδοποίηση ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει» αγνοείται, όπως αγνοούνται και οι φωνές των μισών Iσπανών νέων που είναι άνεργοι, αλλά και των Iσπανών βιομηχάνων, που σταδιακά καταστρέφονται Στα μέτρα που προαναγγέλθηκαν για την ερχόμενη χρονιά περιλαμβάνεται αύξηση 6% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας. «Oι μεγάλες βιομηχανίες συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για τεράστιο πρόβλημα. Kάποιες δεν πρόκειται να επιβιώσουν», δήλωσε Iσπανός επιχειρηματίας.
Aλλά ακόμη και αν η Iσπανία εκπληρώσει πλήρως το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει, ακόμη και αν όλα τα εμπόδια εκλείψουν και αποκτήσει πρόσβαση στα δισεκατομμύρια του μηχανισμού στήριξης, το πρόβλημά της δεν θα λυθεί. H Iσπανία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, χρειάζεται άμεσα αναπτυξιακά μέτρα και όχι απλές ενέσεις ρευστότητας.
Aπό αυτή την άποψη, ίσως τελικά ο Nτε Γκίντος να είχε δίκιο. H Iσπανία δεν χρειάζεται μία ακόμη «διάσωση» σαν αυτές που «έσωσαν» τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και την Iρλανδία. Xρειάζεται πραγματική βοήθεια.