Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Ναοδομία - Πολεοδομία: 0-1


Σε ουσιαστική κατάργηση των αρμοδιοτήτων που έχει η ναοδομία εδώ και 35 χρόνια οδηγεί γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία αποδέχθηκε το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 Του Φώτη Κουτσαμπάρη



Η γνωμοδότηση αναφέρει ότι «οι αρμοδιότητες έκδοσης οικοδομικής άδειας και άσκησης ελέγχου της τήρησης των πολεοδομικών διατάξεων για τα κτίρια του άρθρου 47, παρ. 2 του νόμου 590/77, ανήκουν στις κατά τις γενικές περί αδειών και ελέγχου δόμησης διατάξεις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες και στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα». Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, που αποδέχθηκε τη γνωμοδότηση, ενημέρωσε σχετικά τη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας και τις επόμενες ημέρες θα σταλεί εγκύκλιος στις κατά τόπους πολεοδομίες για την εφαρμογή της. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι οικοδομικές άδειες για την ανέγερση ναών και άλλων εκκλησιαστικών κτισμάτων και ο έλεγχος θα γίνεται από την πολεοδομία και όχι από τη ναοδομία.
Ο νόμος 590/1977 «περί καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος» προβλέπει ότι οι οικοδομικές άδειες για ναούς, μητροπόλεις και μονές «μετά των κτισμάτων αυτών» εκδίδονται από τη ναοδομία, που έχει αναβαθμιστεί σε διεύθυνση της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ). Η αναβάθμιση του «γραφείου ναοδομίας και εκτελέσεως εκκλησιαστικών τεχνικών έργων» σε διεύθυνση έγινε προ διετίας, μέσω αναθεώρησης του κανονισμού της Ιεράς Συνόδου, προκειμένου να αποκτήσει την αρμοδιότητα να αναλαμβάνει και τον έλεγχο για τη διαπίστωση πολεοδομικών αυθαιρεσιών και την επιβολή και είσπραξη προστίμων. Επίσης, ανέλαβε την αρμοδιότητα να νομιμοποιεί και εκκλησιαστικά αυθαίρετα. Σημειώνεται ότι η ναοδομία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για αβλεψίες και κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση παρατυπιών και παρανομιών και ότι χρησιμοποιήθηκε για νομιμοποίηση αυθαιρέτων πολυτελών κατοικιών σε νησιά, με το πρόσχημα της ανέγερσης μιας μικρής εκκλησίας στην αυλή τους.
Από την πρώτη στιγμή που αναβαθμίστηκε η ναοδομία και ανέλαβε και τον έλεγχο αυθαιρέτων, υπήρξε προβληματισμός στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως φαίνεται, δεν άγγιζαν το ζήτημα της σκοπιμότητας διατήρησης χωριστού πολεοδομικού μηχανισμού για την εκκλησία. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την αποδοχή της γνωμοδότησης, φαίνεται να τολμά να αλλάξει ένα κατεστημένο δεκαετιών. Οι πολεοδομίες, από την άλλη, που πλέον ανήκουν στους δήμους, επιφορτίζονται με επιπλέον ευθύνες.
Α. ΚΟΥΡΑΚΗΣ «Θα μπει τάξη»
«Μέχρι τώρα οι εκκλησίες που ήθελαν να κατασκευάσουν ναούς δεν ήταν υποχρεωμένες να εκδώσουν οικοδομικές άδειες από τις πολεοδομίες, αλλά από τη ναοδομία», εξηγεί ο Ανδρέας Κουράκης (φωτ.), αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Αστικών Αναπλάσεων και Δικτύων του δήμου Θεσσαλονίκης. «Υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες από τον τεχνικό κόσμο, καθώς η πραγματικότητα έδειχνε ότι υπήρχαν πολλές παρεκβάσεις από την ισχύουσα νομοθεσία και κατασκευάζονταν εκκλησίες που ξέφευγαν από τις ισχύουσες ρυθμίσεις και γενικά δημιουργούνταν εξαμβλώματα. Εκ των υστέρων, οι κατασκευές προκαλούσαν τις αντιδράσεις και των πιστών και των περιοίκων. Φαίνεται ότι υπήρξε προσφυγή από κάποιους ενδιαφερόμενους, υπήρξε ερμηνεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο στην πραγματικότητα ερμήνευσε το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί οι εκκλησίες -που συνήθως είναι μεγάλες κατασκευές- να εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις που έχουν όλες οι υπόλοιπες κατασκευές για τις οποίες ο κάθε πολίτης παίρνει άδεια από την πολεοδομία. Έτσι, οι εκκλησίες πρέπει να εκδίδουν άδειες από την πολεοδομία. Ο κ. Καλαφάτης έκανε δεκτή την ερμηνεία και θεωρώ ότι καλώς την έκανε δεκτή, γιατί θα μπορούσε είτε να τη γυρίσει πίσω ζητώντας διευκρινίσεις ή να την αφήσει ανενεργή. Από δω και στο εξής τα πράγματα θα μπουν σε μια τάξη, θα γνωρίζει η εκκλησία πως όταν κατασκευάζει κτίριο, που είναι παρέμβαση στον χώρο, θα ακολουθεί τις διατάξεις», υπογραμμίζει ο κ. Κουράκης.