Σε κίνδυνο βάζει την υγεία των ασθενών η συνταγογράφηση φαρμάκων μόνο με βάση τη δραστική ουσία και χωρίς να αναφέρονται τα ονόματα των σκευασμάτων που την περιέχουν.
Άλλωστε, κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ η αλλαγή του σκευάσματος, η επιλογή ενός παρεμφερούς σκευάσματος με την ίδια δραστική ουσία ή λίγο διαφορετική από τρίτους εκτός του θεράποντος γιατρού μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και της συμμόρφωσης του ασθενούς στο φάρμακο όσο και για τη ζωή του. Κι αυτό, διότι όλα τα φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία δεν ταιριάζουν σε όλους τους ασθενείς το ίδιο.
Τις καταγγελίες αυτές έκανε χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την εμμονή της τρόικας στην πολιτική «αποκλειστικά δραστική ουσία ο γιατρός και φθηνότερο γενόσημο ο ασθενής».
Παράλληλα, ανέφερε ότι αντί για επικίνδυνα κι αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης φάρμακα, ο ΙΣΑ αντιπροτείνει επώνυμα γενόσημα από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τα οποία είναι ποιοτικά και ασφαλή. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι ο Σύλλογος θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο, εγχώριο και ευρωπαϊκό, για να διαφυλάξει την ακεραιότητα της δημόσιας υγείας των πολιτών στην Ελλάδα, όπως είναι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά κατανάλωσης ελεγμένων και ασφαλών γενοσήμων.
«Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της υγειονομικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων, αλλά είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή αποφάσεων από τις οποίες ελλοχεύει ο δημόσιος κίνδυνος αύξησης της νοσηρότητας, της θνησιμότητας αλλά και της θνητότητας των πολιτών. Άλλωστε, το κράτος έχει ήδη πετύχει τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με την προσφορά του φαρμάκου αναφοράς και τη δυνατότητα του ασθενή να επιλέξει το φάρμακο που προτείνει ο γιατρός του. Αφού τελικά για το κράτος δεν θα υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση, γιατί η τόση επιμονή στην αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας;», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το θεραπευτικό αποτέλεσμα ενός φαρμάκου σχετίζεται άμεσα με την καθαρότητα της δραστικής του ουσίας, καθώς και με άλλους παράγοντες. Για να δράσει ένα φάρμακο, πρέπει να απορροφηθεί συγκεκριμένη ποσότητα της δραστικής ουσίας από το αίμα. Αν η ποσότητα αυτή φύγει γρήγορα από τον οργανισμό, δεν θα προλάβει να απορροφηθεί και δεν θα δράσει. Εάν η δραστική ουσία που απορροφάται δεν είναι καθαρή και έχει διάφορες προσμείξεις, τότε αυτές οι προσμείξεις μπορεί μεταβολίσουν το φάρμακο σε τοξικό και επικίνδυνο για τον οργανισμό του ασθενή.
Ανύπαρκτοι έλεγχοι
Όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο στην αγορά με ασφάλεια πρέπει να προϋπάρχουν γι’ αυτό το φάρμακο πιστοποιημένες μελέτες κλινικής αποτελεσματικότητας και βιοδιαθεσιμότητας στον τοπικό πληθυσμό.
«Για τα φάρμακα που θα εισαχθούν από το Μπαγκλαντές, την Ινδία και την Κίνα, ποιες μελέτες έχουν δημοσιοποιηθεί; Υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της κλινικής αποτελεσματικότητας και βιοδιαθεσιμότητας στην Ελλάδα σήμερα; Έχει γίνει καμία μελέτη; Έχει δημοσιοποιηθεί;», διερωτήθηκε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΕΟΦ, αρκεί για να κυκλοφορήσει στο ελληνικό εμπόριο η επίδειξη κάποιων μελετών βιοϊσοδυναμίας κι αυτό όχι πάντα. Αυτές οι μελέτες, όμως, δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ποιότητα του φαρμάκου αφενός διότι δεν περιλαμβάνουν την ανάλυση του προϊόντος -κυρίως την καθαρότητα της δραστικής ουσίας από τις προσμείξεις της- κι αφετέρου διότι έχουν μεγάλες αποκλίσεις από το πρωτότυπο, της τάξεως του 25%.
«Αν λοιπόν ο γιατρός συνταγογραφεί μόνο τη δραστική ουσία, χωρίς να μπορεί να επιλέγει ποιο είναι το κατάλληλο φάρμακο για τον ασθενή του, τότε η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο», είπε ο κ. Πατούλης και κάλεσε τους γιατρούς-μέλη του ΙΣΑ να παρακολουθούν το θεραπευτικό αποτέλεσμα των χρησιμοποιούμενων γενοσήμων και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειές τους, συμπληρώνοντας την κίτρινη κάρτα και να την αποστέλλουν στον ΕΟΦ.