Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Μία γροθιά για την κατασκευή του ΣΜΑ δήμαρχοι και φορείς


Ομόφωνη απόφαση για την έναρξη του έργου του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία, ακόμη και εντός των επόμενων ημερών, έλαβαν χθες οι δήμαρχοι και φορείς της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας την ανάγκη για δημόσια επένδυση στο περιβάλλον.

 Της Φανής Σοβιτσλή

Άφησαν αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που τάσσεται κατά του Σταθμού, δηλώνοντας πως οι εκπρόσωποί του παρασύρουν την τοπική κοινωνία και τους απλούς πολίτες.
Αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων της πόλης απηύθυναν δημόσια έκκληση στους διαφωνούντες με το έργο του ΣΜΑ να επικρατήσει η λογική και να σταματήσουν οι απειλές που διατυπώνονται από κόμματα και μερίδα των κατοίκων της Ευκαρπίας ότι θα χυθεί αίμα και θα υπάρξουν θύματα, αν η αυτοδιοίκηση πράξει το αυτονόητο για την πόλη και τους κατοίκους της. «Δεν είναι δυνατόν κομματικοί φορείς να λένε πως, αν γίνει το έργο, θα χυθεί αίμα. Αντίθετα θέλω να πιστεύω ότι αυτοί που λένε τέτοια πράγματα δεν τα εννοούν και δεν θα τολμήσει κανείς να αρχίσει διαδικασίες έξω από το νόμο φτάνοντας σε ακρότητες», τόνισε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης. «Απευθύνουμε έκκληση στη λογική, αρθρώνουμε κραυγή αγωνίας σε όσους αντιδρούν στο έργο του ΣΜΑ να το δεχτούν για το καλό της πόλης», πρόσθεσε μιλώντας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσία του συνόλου των δημάρχων της Θεσσαλονίκης και πολλών εκπροσώπων φορέων της πόλης.
Αναφερόμενος σε εκπροσώπους και φίλους κομμάτων, όπως τους χαρακτήρισε, επισήμανε πως, εφόσον υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα του έργου και απαιτούν τη διασφάλιση δημόσιου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, ήρθε η ώρα να διαλέξουν με ποιον θέλουν να πάνε και τι θέλουν για την πόλη.

«Είμαστε οπισθοδρομικοί»
Έκκληση να υιοθετηθεί μία νέα αντίληψη για τη διαχείριση των απορριμμάτων απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαλαμάτης. «Αν και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα δεν καταφέρουμε να υιοθετήσουμε μία νέα αντίληψη για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο νομό, τότε το μέλλον θα είναι πολύ άσχημο για τους πολίτες και την ίδια την πόλη», ανέφερε ο κ. Γαλαμάτης. Σημείωσε ότι πρέπει άμεσα να αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του ΣΜΑ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση και άλλων περιβαλλοντικών έργων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ξεκάθαρη θέση υπέρ του έργου διατύπωσε και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Θεσσαλονίκης Θανάσης Παπάς, λέγοντας πως όλη αυτή η ολιγωρία για ένα αναγκαίο έργο συνιστά σπατάλη δυνάμεων. «Οι ΣΜΑ ανά την Ευρώπη λειτουργούν χωρίς προβλήματα για το περιβάλλον, ενώ ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο Σταθμός της Θεσσαλονίκης στο Φοίνικα, που για χρόνια λειτουργούσε χωρίς άδεια, δίπλα από κατοικημένες περιοχές και δίπλα από το νοσοκομείο του Αγίου Παύλου», τόνισε ο κ. Παπάς. Μάλιστα ανέφερε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης αναβαθμίζει τη λειτουργία του με νέα πρέσα, προκειμένου να αυξήσει το τονάζ και να εξυπηρετήσει το ανατολικό πολεοδομικό συγκρότημα.

Απειλούν να κλείσουν το ΧΥΤΑ 
Και ενώ οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας της Ευκαρπίας συνεχίζονται για την κατασκευή του ΣΜΑ, ο δήμος Λαγκαδά εισηγήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του να κλείσει ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη κατασκευή του Σταθμού, που έχει ως αποτέλεσμα τα σκουπίδια να μεταφέρονται με απορριμματοφόρα και όχι με κοντέινερ. «Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και δεν θα ανεχτούμε άλλο την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας. Η μεταφορά των σκουπιδιών από όλους τους δήμους προς το ΧΥΤΑ γίνεται με παλαιού τύπου απορριμματοφόρα και όχι με υδατογενή και αεροστεγή κοντέινερ, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός», τόνισε ο δήμαρχος Ιωάννης Αναστασιάδης. Κατήγγειλε ενώπιον των δημάρχων του νομού ότι δεν τηρούνται οι όροι της περιβαλλοντικής συμφωνίας και πως το κλείσιμο του ΧΥΤΑ είναι ένα μέτρο πίεσης, για να αλλάξει ο τρόπος μεταφοράς των σκουπιδιών. «Καθημερινά 300 απορριμματοφόρα από όλους τους δήμους μεταφέρουν τα σκουπίδια προς το ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. Από τα ζουμιά που πέφτουν στο δρόμο μόνο τον τελευταίο χρόνο είχαμε τέσσερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην περιοχή. Πρέπει αυτό το φαινόμενο να σταματήσει και η μεταφορά τους να γίνεται μόνο με κοντέινερ», υπογράμμισε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Υπέρ περιφέρεια και ΤΕΕ 
Όλοι οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, εξαιρουμένου του δημάρχου Παύλου Μελά, καθώς και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής του ΣΜΑ ως απολύτως αναγκαίου για την πόλη. Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Μίμης Φωτόπουλος δήλωσε ότι τα κονδύλια, ύψους 7 εκατ. ευρώ, είναι διασφαλισμένα, και αν σημειωθούν νέες καθυστερήσεις, το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. «Όποιο έργο δεν κάνει καμία απορρόφηση κονδυλίων μέσα σε έξι μήνες, απεντάσσεται. Κινδυνεύουν πολλά έργα και πιέζουμε με κάθε τρόπο να μην τα χάσουμε. Ο ΣΜΑ της Ευκαρπίας πρέπει να αρχίσει άμεσα να κατασκευάζεται», υπογράμμισε ο κ. Φωτόπουλος.
Υπέρ της κατασκευής του έργου τάχθηκε εκ νέου και το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Η εκπρόσωπός του Άννα Μίχου τόνισε ότι η ομάδα εργασίας και περιβάλλοντος του ΤΕΕ έχει αποφανθεί για τα περιβαλλοντικά οφέλη από το έργο, τα οποία, όπως είπε, εκτός από οικονομικά είναι περιβαλλοντικά και κοινωνικά. «Το ΤΕΕ φωνάζει εδώ και καιρό για την ολοκλήρωση του έργου παρά την αναγκαιότητα για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα», επισήμανε η κ. Μίχου.

ΜΕΛΕΤΗ Θα μειώσει τα δημοτικά τέλη 
Σύμφωνα με τη μελέτη κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας με τη λειτουργία του θα προκύψουν σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη αλλά κυρίως οικονομικά. Θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους δήμους της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλονίκης να εξυπηρετηθούν, συμπιέζοντας το λειτουργικό κόστος στο 25%. Παράλληλα η μείωση αυτή θα μετακυληθεί και στα δημοτικά τέλη.
Ειδικότερα με τη λειτουργία του ΣΜΑ θα εξοικονομηθούν ετησίως 270.000 εργατοώρες του προσωπικού των εξυπηρετούμενων δήμων, το κόστος εργασίας που πληρώνουν οι δήμοι θα μειωθεί κατά 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ θα γλιτώσουν 620.000 ευρώ που διαθέτουν για τα καύσιμα.
Να σημειωθεί ότι στο ΣΜΑ Ευκαρπίας θα οδηγούνται τα απορρίμματα των βορειοδυτικών δήμων της Θεσσαλονίκης και θα αποθηκεύεται το 60% των απορριμμάτων του κεντρικού δήμου, πριν να καταλήξει στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Το δίλημμα είναι ψευτοδίλημμα 
Κατά του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Ευκαρπία με τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται τάχθηκε δημόσια ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, δηλώνοντας εξαρχής ότι στηρίζει την απόφαση που έλαβε πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για τις αδικίες που έχουν γίνει σε βάρος της δυτικής Θεσσαλονίκης, η οποία στερείται σημαντικών έργων υποδομής. «Θεωρώ ότι είναι καιρός να αρθεί η αδικία σε βάρος της δυτικής Θεσσαλονίκης και να πάρει η περιοχή αυτά που της αξίζουν. Όσο για το δίλημμα ΣΜΑ ή όχι, θεωρώ ότι είναι ψευτοδίλημμα, γιατί το δίλημμα είναι η ίδια η στάση της πολιτείας έναντι των δυτικών συνοικιών», υπογράμμισε.

Είπαν
Πρέπει να γνωρίζουν ότι ο συγκεκριμένος ΣΜΑ κουμπώνει σε κάθε περιφερειακό σχεδιασμό
Θόδωρος Παπαδόπουλος
αντιπρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Θέρμης

Δυστυχώς η Ελλάδα είναι η μόνη αναπτυγμένη χώρα που δεν έχει λύσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Θεοδόσης Μπακογλίδης 
δήμαρχος Καλαμαριάς

Χωρίς να παραγνωρίζεται η αναγκαιότητα κατασκευής του έργου, πρέπει να αναδειχθούν και τα δίκαια αιτήματα της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Λάζαρος Κυρίζογλου
δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Ο ΙΣΘ συμφωνεί με την κατασκευή του έργου, καθώς είναι απόλυτη η βεβαιότητά του για την προστασία της δημόσιας υγείας. 
Δημήτρης Τσάμης
αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να διαθέσει τις δυνάμεις του στην υπηρεσία των φορέων που στηρίζουν το έργο.
Κυριάκος Θεοδοσιάδης 
πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου