Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: 16 περιοχές του κέντρου αλλάζουν όψη

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ


Αύριο λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για εγγραφή στον κατάλογο των συμμετεχόντων στο μεγάλο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, με αντικείμενο τη δημιουργία και ανάπτυξη κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και την ανάδειξη «τοπόσημου» στην αστική περιοχή της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, έπειτα από πρόταση συνεργασίας του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

«Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάκτηση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, που έχει αναδειχθεί την τελευταία περίοδο ως μείζον θέμα στο σύνολό του και όχι επικεντρωμένο μόνο σε συγκεκριμένα σημεία υψηλού οικονομικού ή επικοινωνιακού ενδιαφέροντος. Ο διαγωνισμός στοχεύει στη δημιουργία και την αύξηση του δημόσιου χώρου μέσω της ενδυνάμωσης του διάσπαρτου αδρανούς αποθεματικού χώρων μικρής κλίμακας, καθώς επίσης και στην αξιοποίηση χώρων (εντός ή εκτός θαλάσσης) που θα λειτουργούν ως τοπόσημο για το χώρο και την πόλη, συνδέοντας συμβολικά και ουσιαστικά τον αστικό χώρο με τη θάλασσα», αναφέρουν στην προκήρυξή τους οι δυο φορείς.
Ηδη, έχουν επιλεγεί 16 χώροι στο δήμο Θεσσαλονίκης, για τους οποίους οι συμμετέχοντες πρέπει να καταθέσουν προτάσεις. Η προθεσμία λήξης της υποβολής των προτάσεων είναι η 14η Δεκεμβρίου.
«Η έλλειψη αναγνωρίσιμων σημείων δημόσιου χώρου σε επίπεδο γειτονιάς είναι η αφορμή για εστίαση του διαγωνισμού προς κάθε διαθέσιμο χώρο (αστικά κενά ή χάσματα, υποβαθμισμένοι κοινόχρηστοι και άλλοι ελεύθεροι χώροι κ.λπ.) προκειμένου να βρεθεί δημόσιος χώρος που να μπορεί να αναπλαστεί προς την κατεύθυνση της λειτουργικής, χρηστικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης», τονίζουν δήμος και ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Πρόκειται για χώρους μικρής κλίμακας, σε υποβαθμισμένες περιοχές κατοικίας με σκοπό να βγουν αυτές από την αφάνεια, να αποκτήσουν διακριτή ταυτότητα και να αποτελέσουν πυρήνες οργάνωσης των οικιστικών συνόλων.
Θέματα
Ο διαγωνισμός έχει πέντε θεματικές υποενότητες:
1. Ακτιστα - άχρηστα οικόπεδα - υπολείμματα αστικής γης - ακάλυπτοι χώροι. Αφορά μη «ενεργούς» χώρους του δήμου, που χαρακτηρίζονται από αμορφία, υποβάθμιση, δύσκολη προσβασιμότητα και μη χρηστικότητα. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να βελτιώσουν αυτούς τους χώρους αισθητικά, λειτουργικά και περιβαλλοντικά.
2. Μικρές υφιστάμενες πλατείες. Αφορά μικρές πλατείες που δεν ανταποκρίνονται στην πολεοδομική λειτουργία τους και ο σχεδιασμός τους είναι ελλιπής. Στόχος είναι να ενσωματωθούν στον ενεργό αστικό ιστό της πόλης.
3. Πεζοδρομήσεις. Αφορά επεμβάσεις σε χαρακτηρισμένους πεζόδρομους, το δίκτυο των ακάλυπτων και στα αδιέξοδα ή διόδους πρόσβασης σε οικοδομές. Στόχος είναι να αναβαθμιστούν και να αξιοποιηθούν.
4. Περιβάλλων χώρος - όψεις δημόσιων και δημοτικών κτιρίων. Αφορά ημιδημόσιους (δημόσιους με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας) κλειστούς χώρους του δήμου. Στόχος είναι ο μετασχηματισμός τέτοιων κτιρίων, με ανάπλαση του κελύφους τους και της αυλής ή του ευρύτερου ελεύθερου χώρου στην άμεση περίμετρο.
5. Τοπόσημο. Αφορά την αναζήτηση κατάλληλου χώρου στην ευρύτερη ζώνη της παραλίας ή και μέσα στη θάλασσα για τη δημιουργία ενός νέου «τοπόσημου» για την πόλη.
Οι 16 περιοχές
Ο δήμος Θεσσαλονίκης ήδη έχει προτείνει (προσδιορίσει) 16 περιοχές στις οποίες θα μπορούσαν να αφορούν οι ιδέες των αρχιτεκτόνων, δίνοντας έτσι και το στίγμα των περιοχών που θα επιθυμούσε η διοίκησή του να τύχουν ανάπλασης και αξιοποίησης.
Οι περιοχές αυτές είναι:
1. Γαμβέττα - Μητροπούλου - Κωνσταντινουπόλεως - Μ. Μπότσαρη.
2. Κασσάνδρου - Αγίου Νικολάου.
3. Πλατεία Μουσχουντή.
4. Στουρνάρα και Καπετάν Αγρα.
5. Πλατεία Αγίου Δημητρίου.
6. Ιπποκράτειο (συμβολή Κωνσταντινουπόλεως - Σόλωνος).
7. Καλλιδοπούλου (συμβολή με Βασ. Ολγας).
8. Ανω Πόλη (σημεία με θέα και κενά δόμησης δύο περιοχές).
9. Ανω Πόλη (παιδική χαρά οδού Καλλιόπης).
10. Ανω Πόλη - Οδός Ακρίτα (πράσινο των τειχών).
11. Ανω Πόλη - Οδός Χαβρίου.
12. Οδός Διονυσίου Σολωμού (αγορά).
13. Οδός Ειρήνης (δημοτική αγορά).
14. Αξονας Καρακάση.
15. Επιδαύρου - Μητροπολίτου Ευσταθίου.
16. Ολυμπιάδος - Ρακτιβάν.
Η επιλογή
Οπως τόνισε στον «ΑτΚ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κουράκης, «η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών έγινε για να δώσουμε τη δυνατότητα αναζωογόννησης περιοχών εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης και προκειμένου νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες να μας δώσουν καινοτόμες και υλοποιήσιμες προτάσεις από το δήμο».
Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι η χρηματοδότηση των υλοποιήσιμων από τις προτάσεις που θα κατατεθούν και θα αξιολογηθούν θα γίνει από το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. «Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, ώστε να γίνουν άμεσα κάποιες σημαντικές αναπλάσεις. Οποιες προτάσεις κριθούν ενδιαφέρουσες και υλοποιήσιμες, υπάρχουν τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ (για το τεχνικό πρόγραμμα) και δίνεται έτσι η δυνατότητα να τις ωριμάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και να προχωρήσουμε σε γρήγορη υλοποίησή τους», επισήμανε ο αντιδήμαρχος.
Οι περιοχές που έχουν επιλεγεί είναι υποβαθμισμένες και μάλιστα ξεκομμένες και «άχρηστες» σήμερα για τον αστικό ιστό και τους κατοίκους της περιοχής. Για να μη μένουν ανεκμετάλλευτες και είναι σαν «κουφάρια», ο δήμος επιζητεί τις αναπλάσεις με γνώμονα, όπως λέει ο κ. Κουράκης, να γίνουν παρεμβάσεις υπέρ της βιώσιμης κινητικότητας σε τοπικό επίπεδο, να ενταχθούν οι περιοχές στις συλλογικές δραστηριότητες και να γίνει ενεργειακή αναβάθμισή τους.
«Ακόμη και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θέλουμε να ανήκουν στη λεγόμενη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, να αναβαθμίζεται το μικροπεριβάλλον της περιοχής και υπό αυτήν την έννοια να εντάξουμε τα στοιχεία του πρασίνου και του νερού ως κυρίαρχα. Ετσι θα επιτευχθεί η αλλαγή του μικροκλίματος. Το καλοκαίρι οι περιοχές αυτές δε θα υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες και θα εξασφαλίζουν ένα φιλικό περιβάλλον για τους κατοίκους. Θέλουμε μέσα από τις αναπλάσεις να επαναφέρουμε στο σύγχρονο τρόπο ζωής την έννοια της γειτονιάς, που έχει χαθεί για τους νεότερους», υπογράμμισε ο κ. Κουράκης.
Το ενδιαφέρον των αρχιτεκτόνων αναμένεται μεγάλο, καθώς στον προηγούμενο αντίστοιχο διαγωνισμό με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων υπήρξαν 25 συμμετοχές. «Είναι ένα ακόμη όφελος που προκύπτει, με την κινητοποίηση του δημιουργικού και επιστημονικού δυναμικού, ώστε να αντλήσουμε όλοι μας ιδέες για μια καλύτερη πόλη», είπε ο αντιδήμαρχος.