Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Μακρυχέρηδες σαρώνουν τα πάρκιγκ

Έξαρση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο φαινόμενο κλοπών μέσα από αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα σε πάρκινγκ μεγάλων εμπορικών κέντρων και νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ενώ στο κέντρο εξελίσσονται οι μέθοδοι των κακοποιών για αφαίρεση χρημάτων από οχήματα έπειτα από τραπεζικές αναλήψεις.
 Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr


Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής διεύθυνσης, καθημερινά καταγράφονται κατά μέσο όρο 10 κλοπές-διαρρήξεις οχημάτων, οι οποίες αφορούν μόνο την αφαίρεση αντικειμένων από το εσωτερικό των αυτοκινήτων. Πέρσι οι κλοπές από το εσωτερικό των ΙΧ έφθασαν στις 3.416 ενώ έγιναν και 242 αποτυχημένες προσπάθειες.
Η δράση «των κυκλωμάτων των πάρκινγκ» αναπτύσσεται κυρίως σε δύο περιοχές, όπου λειτουργούν πολυκαταστήματα και νοσηλευτικά ιδρύματα, δηλαδή στην Πυλαία και στην Ευκαρπία, κυρίως τις ημέρες και ώρες που παρατηρείται μεγάλη προσέλευση πελατών. Δυτικά στους χώρους στάθμευσης του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και του πολυκαταστήματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, καθώς και ανατολικά στα εμπορικά κέντρα, είναι συχνά τα κρούσματα από οργανωμένα κυκλώματα.
Οι κακοποιοί δρουν συνήθως σε ομάδες των τριών, στις οποίες συμμετέχει μία γυναίκα. Εκμεταλλευόμενοι τον συνωστισμό, ένα μέλος της ομάδας «χώνεται» ανάμεσα στα σταθμευμένα οχήματα και με εργαλεία διάρρηξης ανοίγει την πόρτα του οδηγού ή του συνοδηγού. Οι δύο συνεργοί του, άνδρας και γυναίκα, προσποιούνται το ζευγάρι που επισκέφθηκε το πολυκατάστημα δήθεν για να προβεί σε αγορές, αλλά στην ουσία έχει τον ρόλο του «τσιλιαδόρου», που παρατηρεί τριγύρω αν πλησιάζουν άτομα ή προσωπικό εταιρείας σεκιούριτι. Συνομιλούν σε κοντινή απόσταση και για παραπλάνηση κρατούν συνήθως πλαστικές σακούλες καταστημάτων. Με τη μέθοδο αυτή προσπαθούν να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα, αποκομίζοντας μεγαλύτερη λεία. Μόλις ολοκληρώσουν το «έργο» τους κατευθύνονται στο δικό τους αυτοκίνητο, επιβιβάζονται και απομακρύνονται. Σε κάποιες περιπτώσεις συμμετέχουν μόνο ένας άνδρας και μία γυναίκα ή μόνο ένας άνδρας. Οι δράστες είναι συνήθως νεαρής ηλικίας, ως επί το πλείστον Έλληνες και Αλβανοί.

Κλοπή έπειτα από ανάληψη
Σε περιοχές της Θεσσαλονίκης με μεγάλο αριθμό τραπεζών δραστηριοποιούνται οργανωμένες ομάδες κακοποιών που εφαρμόζουν ειδική μεθοδολογία στις διαρρήξεις αυτοκινήτων και σε κλοπές μεγάλων χρηματικών ποσών. Θύματά τους είναι συνήθως έμποροι και επιχειρηματίες ή υπάλληλοι επιχειρήσεων που κάνουν συχνές αναλήψεις χρηματικών ποσών από τράπεζες. Το τελευταίο διάστημα τα κυκλώματα έπαψαν να επιλέγουν και χτυπούν ακόμη και ηλικιωμένους που μεταβαίνουν στα υποκαταστήματα με το αυτοκίνητό τους. Οι ομάδες δράσης, όπως φαίνεται από τις συλλήψεις που κάνει κατά περιόδους η αστυνομία, αποτελούνται ως επί το πλείστον από Αθίγγανους και περιλαμβάνουν στο δυναμικό τους γυναίκες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις. Τα περιστατικά αυτά συμβαίνουν συχνότερα στη δυτική πλευρά της πόλης, στις οδούς Μοναστηρίου και Λαγκαδά.
Η κάθε ομάδα «ειδικευμένων» στις κλοπές μετά από αναλήψεις αποτελείται από τρία άτομα, εκ των οποίων μία γυναίκα που εισέρχεται στην τράπεζα, παριστάνει την πελάτισσα και περιμένει στην αναμονή. Η γυναίκα εντοπίζει τον ιδιώτη που κάνει ανάληψη μεγάλου ποσού, παρατηρώντας ταυτόχρονα τη χειραποσκευή που χρησιμοποιεί, χαρτοφύλακα ή τσάντα. Στη συνέχεια ακολουθεί διακριτικά τον πελάτη κατά την έξοδό του από το κατάστημα, εντοπίζει το όχημα με το οποίο κινείται και ειδοποιεί τους συνεργούς της, που το θέτουν υπό παρακολούθηση. Τα θύματα, λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων, σταθμεύουν το όχημά τους για μικρά χρονικά διαστήματα σε διάφορα σημεία, είτε έξω από γραφεία είτε έξω από καταστήματα, αφήνοντας μέσα στο αυτοκίνητο τα χρήματα. Οι δράστες εκμεταλλεύονται τη βραχυχρόνια απουσία του οδηγού, σπάζουν το τζάμι του αυτοκινήτου, παίρνουν την τσάντα και τρέπονται σε φυγή. Δράστες τέτοιων κυκλωμάτων αποφεύγουν τη χρήση βίας, δηλαδή την επίθεση και τη συμπλοκή με τον δράστη, αλλά καιροφυλαχτούν «υπομονετικά» να τους δοθεί η ευκαιρία.
Η θραύση των τζαμιών δεν γίνεται από κακοποιούς μόνο κατά την εφαρμογή αυτής της μεθόδου. Τα κρούσματα θραύσης τζαμιών με σκοπό την κλοπή είναι σχεδόν καθημερινά στο πολεοδομικό συγκρότημα, με συχνότερα συμβάντα στην περιοχή των πανεπιστημίων, στην Τούμπα και στην Άνω Πόλη. Οι δράστες σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι στην πλειοψηφία τους χρήστες ναρκωτικών που προβαίνουν σ’ αυτή την ενέργεια για να εξασφαλίσουν τη δόση τους, και μικροδιαρρήκτες που τους ενδιαφέρουν αντικείμενα μέσα από το αυτοκίνητο τα οποία μπορούν να πουληθούν στη μαύρη αγορά, όπως ραδιοσιντί και ηχεία. Μεγάλος αριθμός τέτοιων κλοπών δεν αναφέρεται στην αστυνομία και οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων απλώς αντικαθιστούν το σπασμένο πλαϊνό τζάμι ή φινιστρίνι. Οι κλοπές αυτού του είδους έγιναν αιτία μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών να περιλαμβάνει στα ασφαλιστήρια συμβόλαια των αυτοκινήτων τους και τα κρύσταλλα.

Προσοχή, σκασμένο λάστιχο!
Οι κακοποιοί που παρακολουθούν τα θύματά τους όταν κάνουν ανάληψη χρημάτων εφαρμόζουν και τη μέθοδο «σκασμένο λάστιχο», κυρίως σε στενούς δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η παρακολούθηση του θύματος είναι ίδια μ’ αυτήν που περιγράφηκε παραπάνω, αλλά η επέμβαση γίνεται με την επιβίβαση του ιδιώτη στο όχημα. Το θύμα που έχει κάνει προηγουμένως ανάληψη χρημάτων κατευθύνεται στο αυτοκίνητό του και ανοίγει την πόρτα για να μπει. Εκείνη τη στιγμή, ή αφού βάλει μπροστά τη μηχανή και ξεκινήσει, οι δράστες περνούν από δίπλα με μηχανή και κάνουν νόημα στον οδηγό, δείχνοντας το πίσω μέρος του αυτοκινήτου και ενημερώνοντας τον οδηγό ότι έπαθε λάστιχο. Ο οδηγός κατεβαίνει να δει τι έχει συμβεί και κοιτάει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου τις ρόδες και τον προφυλακτήρα. Αστραπιαία οι δράστες αρπάζουν την τσάντα από το αυτοκίνητο και φεύγουν με μεγάλη ταχύτητα.
Τις τελευταίες μέρες αναφέρθηκε στην αστυνομία μια νέα μέθοδος κλοπής από όχημα, που φαίνεται να επινόησαν οι κακοποιοί για τα μεγάλα πάρκινγκ. Οι δράστες κολλούν στο πίσω παράθυρο του αυτοκινήτου ένα μεγάλο αυτοκόλλητο που μοιάζει με διαφημιστικό έντυπο, σε σημείο που να εμποδίζει την ορατότητα του οδηγού από τον κεντρικό καθρέφτη. Βάσει των περιγραφών, ο οδηγός μετά τις αγορές του μπαίνει μέσα στο αυτοκίνητο και παρατηρεί ότι δεν μπορεί να δει μέσω του καθρέφτη. Κατεβαίνει να αφαιρέσει το αυτοκόλλητο από το πίσω παρμπρίζ και εκείνη τη στιγμή επεμβαίνουν οι δράστες για να αφαιρέσουν από το όχημα ό,τι βρουν μπροστά τους. Η αστυνομία πάντως είναι στο στάδιο ερευνών για να εξακριβωθεί αν αυτή η μέθοδος εφαρμόστηκε πρόσκαιρα ή αν οι κακοποιοί προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους απασχόλησης του οδηγού.

Προληπτικά μέτρα
Η αστυνομία συμβουλεύει κατά διαστήματα τους πολίτες να είναι προσεκτικοί έπειτα από αναλήψεις χρημάτων, και όταν προτίθενται να κάνουν ανάληψη μεγάλων ποσών να μεταβαίνουν στο κατάστημα με συνοδεία. Όταν αποχωρούν από την τράπεζα και επιβιβάζονται στο αυτοκίνητό τους, πρέπει να έχουν τεταμένη την προσοχή τους για να αντιληφθούν τυχόν άτομα που παρακολουθούν. Θα πρέπει να τους κινεί την υποψία κάθε ασυνήθιστο περιστατικό, όπως ένα ξεφουσκωμένο λάστιχο.
Οι πολίτες που κάνουν ανάληψη συνιστάται, εφόσον είναι δυνατόν, να μεταβαίνουν απευθείας στον χώρο εναπόθεσης των χρημάτων. Να μην απομακρύνονται από το όχημα εφόσον έχουν μέσα μεγάλα χρηματικά ποσά. Αν η στάθμευση και η αποβίβαση από το όχημα είναι αναγκαία λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων, καλό είναι αυτή να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και οπωσδήποτε τα χρήματα να παραλαμβάνονται και να μην αφήνονται μέσα στο αυτοκίνητο. Αν αντιληφθούν ότι παρακολουθούνται, να κινηθούν σε κεντρικούς πολυσύχναστους χώρους και να ειδοποιήσουν την αστυνομία μεσώ του κινητού τους τηλεφώνου.
Η αστυνομία έχει συστήσει την προσοχή και στους υπαλλήλους των τραπεζικών υποκαταστημάτων, να ειδοποιούν τις αρχές όταν αντιλαμβάνονται άτομα τα οποία παραμένουν αδικαιολόγητα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό των υποκαταστημάτων και παρακολουθούν τις αναλήψεις πελατών. Οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων στους οποίους ανατίθεται εργασία μεταφοράς χρηματικών ποσών, από και προς τραπεζικά καταστήματα, καλό είναι να μην ακολουθούν το ίδιο δρομολόγιο και να αλλάζουν τις ώρες.