Η πορεία της μίζας από τις αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων και συγκεκριμένα του αντιαεροπορικού συστήματος TOR M1 και των γερμανικών υποβρυχίων, την περίοδο που ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Άμυνας, περιγράφεται στις 103 σελίδες του εισαγγελικού πορίσματος, που αποτέλεσε τη βάση των συλλήψεων που έγιναν τη Μ. Τετάρτη.
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εισαγγελέων οι δωροδοκίες φτάνουν στο ποσό των 16 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διακινήθηκε μέσω off shore εταιρειών, για να αγοραστούν ακίνητα. Για την υπόθεση χθες το βράδυ κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο ένας εκ των συλληφθέντων, ο Αστέριος Οικονομίδης, ο οποίος οδηγήθηκε στις φυλακές.
Στο πόρισμα των εισαγγελέων πρωτοδικών Ελένης Σίσκου και Ευγενίας Κυβέλου αναφέρονται όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα, για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), με την επισήμανση ότι ο πρώην υπουργός και οι συγκατηγορούμενοί του «συνέστησαν εγκληματική οργάνωση με σκοπό το ξέπλυμα χρημάτων που προέρχονταν από δωροδοκίες». Ωστόσο η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης δεν απαγγέλθηκε, καθώς απαιτείται και δεύτερο κακούργημα, εκτός της νομιμοποίησης, για τη στήριξή της. «Συνέστησε και συμμετείχε σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων, προερχόμενων από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του δημοσίου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα, προσδιορίζοντας το χρονικό διάστημα της φερόμενης δράσης του από τις αρχές του 1998 έως το 2010.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στις κινήσεις χρηματικών ποσών που σύμφωνα με το κατηγορητήριο προέρχονταν από δωροδοκίες για τις προμήθειες εξοπλισμών και έγιναν μέσω τριών υπεράκτιων εταιρειών και συγκεκριμένα των Blue Bell, Nobilis και Torcaso. Βασικός κατηγορούμενος στη διακίνηση των ποσών, εκτός του κ. Τσοχατζόπουλου, εμφανίζεται ο ξάδελφός του Νικόλαος Ζήγρας, καθώς παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της λιβεριανής υπεράκτιας εταιρείας Blue Bell. Στην εταιρεία αυτή σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατέληξαν 16,2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (13,4 εκατ. ευρώ) από μίζες για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος TOR M1 και 2,9 εκατομμύρια φράγκα (2,4 εκατ. ευρώ) για την αγορά των γερμανικών υποβρυχίων.
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα τα χρήματα αυτά διακινήθηκαν στη συνέχεια μέσω τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προκειμένου να εξαφανιστούν τα ίχνη τους, και στη συνέχεια διατέθηκαν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, τα οποία κατέληξαν στην ιδιοκτησία του ιδίου και του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του πρώην υπουργού. Στο πόρισμα γίνεται λόγος για διαδρομές από «πολύπλοκο δίκτυο εταιρειών, παρένθετων προσώπων, τραπεζικών λογαριασμών και επαγγελματικών επαφών σε διάφορες χώρες». Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση για τον 75χρονο Νικόλαο Ζήγρα ότι χρησιμοποίησε τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχο είτε τον ίδιο είτε τις δύο υπεράκτιες εταιρείες. Αναφέρονται συγκεκριμένα λογαριασμοί στις τράπεζες Credit Lyonais και Morgan Stanley σε Ελβετία και Ελλάδα.
Στο πόρισμα γίνεται αναφορά στους δεκαπέντε κατηγορούμενους, ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος Τσοχατζόπουλου, καθώς και στην απόκτηση ακινήτων εκτός από την κόρη και τη σύζυγο του πρώην υπουργού από συγγενείς της τελευταίας. Λεπτομερής είναι η περιγραφή της αγοράς του σπιτιού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου συνελήφθη ο Άκης Τσοχατζόπουλος, το οποίο αγοράστηκε έναντι 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορική αξία του ανερχόταν σε 3,3 εκατ. ευρώ, όπως υπογραμμίζεται στο πόρισμα.
Βαρύ είναι το κατηγορητήριο και για τον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη σύμφωνα με το πόρισμα των δύο εισαγγελέων. Τονίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι το 2010 από κοινού με τον Α. Τσοχατζόπουλο προχώρησε στις αγοραπωλησίες ακινήτων με σκοπό τη νομιμοποίηση των χρημάτων από τις δωροδοκίες. Σημειώνεται χαρακτηριστικά η μεταβίβαση τριών ακινήτων επί της Λ. Κηφισίας από την εταιρεία Torcaso στη μονή Βατοπεδίου.
Πάσχα στα κρατητήρια
Στα κρατητήρια της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής θα κάνουν Πάσχα ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι άλλοι τρεις συλληφθέντες (Γ. Σαχπατζίδης, Ν. Ζήγρας και Ε. Λαμπροπούλου). Ο πρώην υπουργός ζήτησε και πήρε από τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή προθεσμία, για να απολογηθεί τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του θα απολογηθούν την προσεχή Τρίτη. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν μίζες που να οδήγησαν σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και πως οι συναλλαγές δεν ήταν παράνομες.
Χθες το πρωί παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές και ο κατασκευαστής από τη Θεσσαλονίκη Αστέριος Οικονομίδης, ο οποίος δεν είχε εντοπιστεί στη συμπρωτεύουσα. Στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η εμπλοκή του αφορά μόνον επισκευαστικές εργασίες σε ακίνητα, για τις οποίες η εταιρεία του πήρε νόμιμες αμοιβές, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει πως πρόκειται για μαύρο χρήμα. Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακριτή και εισαγγελέα, με σύμφωνη γνώμη των οποίων κρίθηκε προφυλακιστέος.
ΑΡΕΤΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Συναισθηματικής αξίας ο χρυσός
Σχετικά με όσα γράφηκαν σε μερίδα του Τύπου για τις πλάκες χρυσού και τις λίρες που κατασχέθηκαν από το σπίτι της μητέρας της, όπου φιλοξενείται, η θυγατέρα του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρινίζει ότι τα κατασχεθέντα από τον αρμόδιο εισαγγελέα αντικείμενα ήταν:
α) Δέκα (10) φύλλα χρυσού βάρους 99 γραμμαρίων το καθένα, συνολικής αξίας έως 29.000 ευρώ.
β) Οι χρυσές λίρες ήταν εννέα (9), έκδοσης του 1935, και αποτελούν κειμήλια που της κληροδότησε ο παππούς της.